Ett test – men inget vanligt test

Det här är inte något test. Det må på ytan se ut som ett, men sanningen är att artikeln inte går ut på att jämföra fabrikat med varandra för att försöka rekommendera eller varna er läsare för enskilda produkter.

Det här är i stället en teknisk (och lite annan) undersökning av produktkategorier, inte av enskilda produkter. Vad skiljer egentligen i prestanda mellan en snabb serverdisk och ett långsamt tröskverk i kontorsdatorn? Vad vinner och förlorar man ekonomiskt på 3,5- respektive 2,5-tumsdiskar?

IngheFörhoppningsvis har vi med detta försök till en lite annorlunda vinkel fått ett välbehövligt fågelperspektiv på tillvaron. Vi lovar att återkomma senare med betygspennan i högsta hugg, ställa liknande diskar mot varandra och kora både vinnare och förlorare.


 Mattias Inghe, produkttestare

Testade produkter:

Testad modell / teknik / gränssnitt / format / varv/ minut

Hitachi Deskstar P7K500 / hdd / sata / 3,5 tum / 7 200

Hitachi Travelstar 5K160 / hdd / pata / 2,5 tum / 5 400

Hitachi Travelstar 7K200 / hdd / sata / 2,5 tum / 7 200

Hitachi Ultrastar 15K300 / hdd / scsi / 3,5 tum / 15 000

Hitachi Ultrastar C10K147 / hdd / sas / 2,5 tum / 10 000

Samsung Flash SSD / ssd / pata / 2,5 tum / n/a

Samsung Hybrid HDD Flash ON / hybrid / sata / 2,5 tum / 5 400

Samsung Spinpoint M6 / hdd / sata / 2,5 tum / 5 400

Seagate Barracuda 7200.10 / hdd / pata / 3,5 tum / 7 200

Seagate Cheetah 10K.7 / hdd / scsi / 3,5 tum / 10 000

Seagate Cheetah 15k.5 / hdd / sas / 3,5 tum / 15 000

Seagate Savvio 15k.1 / hdd / sas / 2,5 tum / 15 000

Western Digital Raptor / hdd / sata / 3,5 tum / 10 000


Det ställs mer varierade krav på en hårddisk än man vid första anblicken kan tro. I ett sammanhang kan den vara en del i en pågående process, ett arbetsminne där hundratals eller tusentals dataposter ska läsas, flyttas, skrivas om eller skapas varje minut. I ett annat sammanhang är disken ett sävligt men säkert datavalv som någon då och då gläntar på porten till för att hämta en rejäl fil. I ett tredje sammanhang ska disken helst vara både och, samtidigt som den varken får ta upp plats, dra ström, låta, bli varm eller helst kosta någonting alls.


Utvecklingen har under en längre tid gått mot att erbjuda diskar som fyller endera av de här behoven. Åt ena hållet pågår arbetet med att göra diskarna mer och mer högpresterande. Högtrafikerade informationssystem, som webb- och databasservrar, behöver omedelbar tillgång till mängder av information. Det leder till optimering av söktider och dataströmmar från de dyrare och mest sofistikerade diskarna, men också till kreativa lösningar som är av mer logistisk än teknisk natur.


Intelligent lösning bättre

En tydlig trend är att fler och fler serversystem använder 2,5-tumsdiskar med mindre lagringskapacitet per enhet än de större modellerna. Eftersom de rent fysiskt tar upp mindre plats kan man montera in tre 2,5-tumsdiskar på en plats där bara en 3,5-tumsdisk ryms. Diskarna kan åtminstone i teorin söka, läsa och skriva parallellt. Med rätt logik i hanteringen av data kan de tre små diskarna erbjuda betydligt bättre prestanda än en enskild disk.


Åt andra hållet pressas priserna på lagringen allt lägre. På en vanlig hårddisk av enklare sort kan du i dag lagra en gigabyte för lite under två kronor. Det är välbehövligt och en viktig prioritet speciellt på privatmarknaden, där stora mediefiler snabbt äter upp diskutrymmet. Det gäller vid nedladdning av film och musik från nätet, men kanske framför allt när pc:n också blir tv-mottagare, video och medieserver. På en Media Center-dator spelar användaren in tv-sändningar som inte komprimeras särskilt väl. Är sändningen dessutom i hd-format fyller man snabbt upp en eller ett par terabyte om man är flitig.”De tre små diskarna
kan erbjuda betydligt bättre
prestanda än en enskild.”Det ställs också allt högre krav på miljövänlighet, både vad gäller energiförbrukningen och hur hårddisken bidrar till arbetsmiljön. Diskar är i och för sig en mindre del av bullernivån i en pc, men utan tvekan en bidragande faktor. En disk som avger onödigt mycket värme bidrar till ökat fläktbrus.


Tillverkarna jobbar också på att få hårddiskarna mer strömsnåla. Det är extra viktigt när disken ska monteras i en bärbar dator. Nyare 2,5-tumsdiskar för mobil användning drar ofta inte mer än någon watt eller strax under i normalt passivt läge.


Solid state på frammarsch

Det är också på den bärbara sidan som solid state-diskar börjar få ett grepp om marknaden. För fem år sedan var det få som såg flash som hårddiskminne, men nu är det bara en tidsfråga innan det sitter en flashdisk i varje ny bärbar dator. Enligt Semico Research har priset på nand-teknik, som används för att göra flashminnen, mer än halverats mellan 2005 och 2007. Analysföretaget räknar med ytterligare en halvering av priset fram till slutet av år 2009.


Än så länge är dock en solid state-disk med flashteknik flera gånger dyrare än traditionell disklagring, om vi räknar antal kronor per gigabyte. Det kan samtidigt vara kronor väl värda att lägga ut för ökade prestanda, knäpptyst drift och minimal strömförbrukning.


För att ta reda på hur utvecklingen har sett ut och vart den är på väg har vi samlat representanter för alla tänkbara disktyper i ett test. Vi har satt ihop ett axplock av vad som finns till salu på marknaden, tretton olika kombinationer av gränssnitt, hastigheter, format och teknik, och kartlagt vilka behov de olika diskarna kan fylla. Här finns både hårddiskar som har hängt med ett tag och sådana som nyligen har kommit för att stanna.


Vi har tittat dels på traditionella kriterier som läs- och skrivhastigheter samt söktider, dels på kostnadsbilden och energiförbrukningen. I beskrivningen av de olika diskarnas möjligheter har vi också räknat in hur lätt eller svårt det är att använda dem i olika miljöer och hur marknaden ser ut vad gäller driftskontinuitet. Om din datorlösning är beroende av ett gränssnitt eller format som inte kommer att finnas kvar om ett, två eller fem år kan det vara ett problem att ta med i beräkningen.» Fyra gränssnitt som snart blir bara två


Pata
: Parallell advanced technology attachment kallades fram till 2003 endast ata, men i och med introduktionen av den seriekopplade motsvarigheten sata blev det praxis att inkludera ett p för tydlighetens skull.

Den maximala överföringshastigheten var från början 16 megabyte per sekund, men revisioner av gränssnittet genom åren har ökat hastigheten till 133 megabyte per sekund.Sata
: Det klart dominerande gränssnittet för hem- och kontorsdatorer. Det finns i dag två versioner av sata, en med en maxhastighet på 150 megabyte per sekund och en med maxhastigheten 300 megabyte per sekund. De stora fördelarna gentemot pata är dock inte den högre hastigheten, den når ändå diskarna inte upp till fysiskt, utan bland annat möjligheten till hot-plugging (att hårddiskar kan tas ut ur datorn under drift), smalare och mer praktiska kablar och bättre kompatibilitet med framtida system som arbetar med låg spänning.Scsi
: Scsi står för small computer system interface och har under lång tid varit det dominerande gränssnittet i servrar. Det är ett smart gränssnitt med många funktioner, bland annat checksummekontroll och domänvalidering. Det finns en definierad standard som ger en överföringshastighet på hela 640 megabyte per sekund, men den har mycket få tillverkare implementerat. De allra flesta scsi-diskar i dag är av typen Ultra-320, vilken ger en maxhastighet på 320 megabyte per sekund.Sas
: Serial attached scsi ser ut att ta över servermarknaden på samma sätt som sata tar över på skrivbordssidan. Gränssnittet har alla fördelar som scsi har, men bygger även vidare på dem och erbjuder bland annat bättre skalbarhet och stabilare dataöverföring.

Sas-gränssnittet är kompatibelt med sata i den mån att en satadisk kan pluggas in och köras i en sas-controller. En sas-disk går dock inte att koppla till en sata-port. Maximal överföringshastighet över sas är i dag 300 megabyte per sekund.

Från gammalt till nytt

Hårddiskarna vi har valt ut representerar de fyra vanligaste gränssnitten: pata, sata, scsi och sas. Av varje typ har vi sedan valt olika format, 2,5 respektive 3,5 tum, och olika diskhastighet, från 5 400 varv per minut upp till de snabbaste diskarnas 15 000 varv per minut. Alla kombinationer av dessa parametrar finns inte representerade eftersom vissa är ganska ovanliga, till exempel scsi-diskar i 2,5-tumsutförande.


I testet är det gamla gränssnittet parallell ata, eller ide som det oftast kallas i handeln, representerat av två diskar. Dels Hitachi Travelstar 5K160, en långsam men prispressad disk för bärbara datorer, dels Seagate Barracuda 7200.10, en lite snabbare 3,5-tumsdisk för skrivbordet. Marknaden för den här typen av diskar är i dag relativt liten. En stationär ide-disk säljs i princip endast som reservdel till äldre datorer som inte hanterar sata.
Fyra 2,5-tumsdiskar är ganska exakt lika stora som en 3,5-tumsdisk
. Med montering och kablar går det in ungefär tre små diskar på samma plats som en stor. Det blir därför allt vanligare att man använder mindre format på diskarna i servrar. Tre diskar kan söka, läsa och skriva parallellt, så länge logiken som hanterar dem klarar av det. Små diskar kan underlätta för luftflödet i maskinen och är också ofta mer energisnåla.


Pata kvar i bärbart

I bärbara datorer, där kraven på flexibilitet och skalbarhet är mindre, har pata-gränssnittet dröjt sig kvar längre. Än i dag säljs det ett mindre antal bärbara pc med dessa diskar. De är dock även här på utdöende, eftersom tillverkningsserierna blir mindre och därmed kommer motsvarande sata-diskar och värdgränssnitt ikapp prismässigt.


Sata, dominanten på skrivbordssidan de senaste åren, är representerad av två 2,5-tumsdiskar och två på 3,5 tum. De två små är Samsung Spinpoint M6 med varvtalet 5 400 varv per minut och Hitachi Travelstar 7K200 med 7 200 varv per minut. På 3,5-tumssidan har vi en 7 200-varvsdisk, Seagate Barracuda 7200.10, och en representant för det snabbaste vi normalt hittar på skrivbordssidan, en 10 000-varvs Western Digital Raptor.


Vi har testat två olika diskar med scsi-gränssnitt: Seagate Cheetah 10K.7 med varvtalet 10 000 varv per minut och Hitachi Ultrastar 15K300 med 15 000 varv per minut. Scsi är liksom pata på väg att försvinna och ersättas av nyare gränssnitt, som serial attached scsi (sas) i traditionell serverarkitektur och direkt fibre channel i san-lösningar (storage area network).


Fler varianter av sas-diskar

Sas-diskar finns det däremot fler av. 2,5-tumsdiskar blir som sagt allt mer populära i servrar och de är representerade av 10 000-varvsdisken Hitachi Ultrastar C10K147 och 15 000-varvsdisken Seagate Savvio 15k.1. På sas-sidan har vi också tagit med en 3,5-tumsdisk, Seagate Cheetah 15k.5 med ett varvtal på 15 000 varv per minut.


Vi har till sist också tittat på en flashbaserad disk och en hybriddisk, båda avsedda främst för bärbara datorer. Samsung Flash HDD var en av de första rena flashdiskarna på marknaden och är en av de vanligaste i bärbara datorer. Samsung Hybrid HDD Flash ON är en enkel sata-disk med varvtalet 5 400 varv per minut och ett inbyggt flashminne.


Vi har inte testat hårddiskarna genom att ställa dem mot varandra och leta fram en vinnare. Det här är så olika produkter med så olika syften att det vore lönlöst.


Överföringshastighet

Hastigheten är ett av de viktigaste säljargumenten på hårddiskmarknaden. Ingen vill ha en långsam disk och därmed en långsam dator. Hårddisken är en av de svagaste länkarna vad gäller datahanteringen i datorn och för vissa tillämpningar kan skillnaden mellan snabb och långsam överföring till och från disken vara avgörande.


Samtliga resultat från mätningarna av överföringshastighet finns i tabell 1. Mätningarna visar att diskarnas varvtal är den absolut mest avgörande faktorn för hur snabbt data kan läsas och skrivas. Det är de tre små diskarna på 5 400 varv per minut som har de lägsta mätresultaten, mellan 25 och 35 megabyte per sekund.


”Ingen vill ha en långsam
hårddisk och därmed en
långsam dator.”

Samsungs flashdisk får ett testresultat som ligger strax däröver, men mätningen är gjord på en kombination av läs- och skivoperationer, och flashtekniken har avsevärt bättre fart vid läsning än vid skrivning. Därmed kan diskens prestanda variera en hel del beroende på hur den används.

Vid högre varvtal ökar hastigheten inte exakt proportionerligt, men stiger vid varje varvtalsserie med mellan 30 och 50 procent.

Det finns dock även andra faktorer som ökar prestanda. Ett par diskar sticker ut och ligger på en nivå över sina konkurrenter på respektive varvtal.


TABELL 1   Överföringshastighet

teknik


gränssnitt


format


varv/min


testad modell


MB/s

hdd

scsi

3,5”

15 000

Hitachi Ultrastar 15K300

103

hdd

sas

2,5”

15 000

Seagate Savvio 15k.1

99

hdd

sas

3,5”

15 000

Seagate Cheetah 15k.5

86

hdd

sas

2,5”

10 000

Hitachi Ultrastar C10K147

81

hdd

sata

3,5”

10 000

Western Digital Raptor

73,5

hdd

scsi

3,5”

10 000

Seagate Cheetah 10K.7

73

hdd

sata

3,5”

7 200

Hitachi Deskstar P7K500

68

hdd

pata

3,5”

7 200

Seagate Barracuda 7200.10

54,5

hdd

sata

2,5”

7 200

Hitachi Travelstar 7K200

51,5

ssd

pata

2,5”

n/a

Samsung Flash SSD

39

hdd

sata

2,5”

5 400

Samsung Spinpoint M6

35

hybrid

sata

2,5”

5 400

Samsung Hybrid HDD Flash ON

35

hdd

pata

2,5”

5 400

Hitachi Travelstar 5K160

25,5

Söktider

Det är inte alltid flödet av data från disk till dator är det som avgör hur snabbt det går. Lika viktig, om inte viktigare, är diskens åtkomsttider. Data på disken måste hittas och läshuvuden måste föras på plats och passera över rätt sektion på disken.


Här har solid state-diskar en oerhörd fördel. Allt de behöver göra är att dirigera uppmärksamheten logiskt till en viss minneskrets. Här finns inga rörliga delar och ingen disk vars rotation måste väntas in.


Resultaten från testet av söktider finns i tabell 2. Det är ingen överraskning att Samsung Flash HDD är vida överlägsen de mekaniska diskarna. En genomsnittlig söktid ligger på 0,2 millisekunder, att jämföra med de snabbaste mekaniska diskarnas dryga fem millisekunder.


Det här är en av de saker som har gjort flashtekniken så intressant för persondatorer, framför allt med Windows. I uppstart och vid laddning av program är en stor del av väntetiden just disksökning efter ett stort antal små bitar information i filkataloger och databaser. En flashdisk kan göra uppstarten av systemet flera hundra procent snabbare.


Därefter följer resultaten i stort sett samma kurva som för överföringshastigheten. Ett lågt varvtal ger en lång söktid, ett högt varvtal en kort. Ett undantag här är hybriddisken, som gör överraskande bra ifrån sig. Det visar sig att de få sökningar som sker på diskens flashdel drar ned genomsnittstiden så att den slår samtliga diskar med varvtalet 7 200 varv per minut.TABELL 2   Söktid


teknik


gränssnitt


format


varv/min


testad modell


ms

ssd


pata


2,5”


n/a


Samsung Flash SSD


0,2


hdd


scsi


3,5”


15 000


Hitachi Ultrastar 15K300


5,1


hdd


sas


3,5”


15 000


Seagate Cheetah 15k.5


5,4


hdd


sas


2,5”


15 000


Seagate Savvio 15k.1


5,6


hdd


sas


2,5”


10 000


Hitachi Ultrastar C10K147


6,1


hdd


scsi


3,5”


10 000


Seagate Cheetah 10K.7


6,7


hdd


sata


3,5”


10 000


Western Digital Raptor


9,6


hybrid


sata


2,5”


5 400


Samsung Hybrid HDD Flash ON


14


hdd


sata


2,5”


7 200


Hitachi Travelstar 7K200


14,8


hdd


pata


3,5”


7 200


Seagate Barracuda 7200.10


15,6


hdd


sata


2,5”


5 400


Samsung Spinpoint M6


17,3


hdd


sata


3,5”


7 200


Hitachi Deskstar P7K500


18,8


hdd


pata


2,5”


5 400


Hitachi Travelstar 5K160


19,8


Energiförbrukning

Att spara ström är på tapeten just nu och även hårddiskbranschen jobbar på att minska effekten i sina produkter. Extra viktigt är det för hårddiskar i bärbara datorer. Här är det inte bara en ekonomisk eller ekologisk fråga, det handlar även om funktion eftersom strömslukande komponenter förkortar batteritiden. På serversidan, där maskiner jobbar aktivt dygnet runt och året om, kan en handfull watts skillnad per disk ackumuleras till påtagliga summor på sikt.


Som framgår av tabell 3 visar flashdisken återigen var skåpet ska stå. För att få jämförbara resultat mätte vi diskarna under passiv användning, i en påslagen dator som inte skrev eller hämtade data under ett antal timmar. I snitt drog flashdisken då inte mer än en halv watt per timme. Även de nyare diskarna för bärbara datorer höll en mycket låg effekt, bara en watt i passivt läge. Vår mätutrustning kunde inte tillförlitligt ange högre upplösning än 0,5 watt, men vi misstänker att ett par av diskarna snarare låg strax under en watt.


Övriga diskar i testet klockar in på mellan fem och nio wattimmar. Det är som sagt inga stora effekter för någon disk, men vid flitig användning och i större lagringslösningar lär kilowattimmarna ändå ticka iväg. Värt att notera är också att diskarna vi har tittat på ofta säljs med flera olika lagringskapaciteter. Det påverkar enligt tillverkarnas egna specifikationer strömförbrukningen en aning.

TABELL 3    Energiförbrukning


teknik


gränssnitt


format


varv/min


testad modell


W

ssd


pata


2,5”


n/a


Samsung Flash SSD


0,5


hdd


pata


2,5”


5 400


Hitachi Travelstar 5K160


1


hdd


sata


2,5”


5 400


Samsung Spinpoint M6


1


hdd


sata


2,5”


7 200


Hitachi Travelstar 7K200


1


hybrid


sata


2,5”


5 400


Samsung Hybrid HDD Flash ON


2


hdd


sata


3,5”


7 200


Hitachi Deskstar P7K500


5


hdd


sas


2,5”


10 000


Hitachi Ultrastar C10K147


6


hdd


sas


2,5”


15 000


Seagate Savvio 15k.1


6


hdd


scsi


3,5”


10 000


Seagate Cheetah 10K.7


8


hdd


scsi


3,5”


15 000


Hitachi Ultrastar 15K300


8,5


hdd


sata


3,5”


10 000


Western Digital Raptor


9


hdd


sas


3,5”


15 000


Seagate Cheetah 15k.5


9


hdd


pata


3,5”


7 200


Seagate Barracuda 7200.10


9


Lagringskostnad

Skillnaden mellan de billigaste alternativen för disklagring och de dyraste är avsevärd. För vår sammanställning tog vi varje disks bästa kombination av pris och lagringsvolym. En del diskar blir dyrare ju större de är, andra blir billigare per gigabyte. Här har vi inte brytt oss om sådant som utrymme att stoppa enheterna i eller driftskostnad, bara kostnaden för lagring av stora volymer data. Hela sammanställningen av lagringskostnaden finns i tabell 4.


Det är de stora, långsamma skrivbordsdiskarna som är klart billigast. 3,5-tumssatadisken Hitachi Deskstar P7K500 har ett pris per gigabyte på bara 1 krona och 77 öre. Det gör att den också kan vara intressant för vissa typer av bulklagring och för säkerhetskopiering i stället för till exempel band på företaget.


Mycket intressant är sedan att Samsungs hybriddisk har ett pris som inte bara matchar vanliga diskar i bärbara datorer med motsvarande prestanda – den är till och med prissatt aningen under dessa. Det lägre priset kan vara en tillfällighet och ligger inom felmarginalen för produktsegmentet i helhet, men att den tillhör samma prisklass som de andra och direkt konkurrerar råder det ingen tvekan om.


I prissegmentet mellan 10 och 15 kronor per gigabyte hittar vi de flesta vanliga mer högpresterande diskarna, från Raptor för sata till sas-disk av det större formatet. Dyrast bland vanliga diskar i testet var snabb 2,5-tums-sas-disk, som vi inte kunde hitta en bättre deal på än höga 40 kronor per gigabyte. I jakten på topprestanda kan dock en tusenlapp eller två här vara en godtagbar utgift.


Dyrast med bred marginal är flashdisken. Ett pris på över 100 kronor per gigabyte gör att det här fortfarande får anses vara en lyxkomponent i utvalda bärbara datorer. För vissa kan det vara värt en extra slant, men för de flesta användare duger en gammaldags disk utmärkt. Priserna sjunker visserligen, men frågan är hur länge och hur snabbt.TABELL 4  Lagringskostnad


teknik


gränssnitt


format


varv/min


testad modell


kr/GB

hdd


sata


3,5”


7 200


Hitachi Deskstar P7K500

1,77


hdd


pata


3,5”


7 200


Seagate Barracuda 7200.10

1,86


hybrid


sata


2,5”


5 400


Samsung Hybrid HDD Flash ON

3,72


hdd

sata

2,5”

5 400

Samsung Spinpoint M6

4,32

hdd


pata


2,5”


5 400


Hitachi Travelstar 5K160

4,95


hdd


sata


2,5”


7 200


Hitachi Travelstar 7K200

6,63


hdd

sata

3,5”

10 000

Western Digital Raptor

9,95

hdd


scsi


3,5”


10 000


Seagate Cheetah 10K.7

12,85


hdd


sas


2,5”


10 000


Hitachi Ultrastar C10K147

13,07


hdd


sas


3,5”


15 000


Seagate Cheetah 15k.5

15,19


hdd


scsi


3,5”


15 000


Hitachi Ultrastar 15K300

16,02


hdd

sas

2,5”

15 000

Seagate Savvio 15k.1

40,47

ssd

pata

2,5”

n/a

Samsung Flash SSD

109,38

TechWorlds slutsats

I det här testet tänker vi inte utse någon vinnare. Det är inte ens värt att sätta betyg på diskarna, eftersom det endast är till namnet de har något gemensamt. En disk används och måste fungera som integrerad mobil komponent, en annan är ett trafikintensivt arbetsminne och en tredje en dumpningsplats för långtidsförvaring av data.


Det vi kan konstatera är att det gäller att tänka efter före och se över sina exakta behov när man planerar lagringslösningar. Det är inte alltid större eller snabbare hårdvara är lösningen på problemen.Foto: Andreas Eklund.

Fakta

----------------------------------------------------

Diskarna installerades en och en i en pc med Microsoft Windows XP Professional. Ata/atapi-7, sata 150 och sata 300 kopplades till buss på moderkortet. Ultra 320 scsi och sas kopplades till controllerkort på pci express.

Överföringshastighet och söktider mättes med HD Tune 2.54. Energiförbrukningen mättes under fem timmars passiv drift där inga program, bakgrundsprogram eller tjänster kördes och jämfördes med en referensmätning med disken urkopplad. Siffran som vi anger är genomsnittlig skillnad i effekt under mätningen.