Fokus på molnet och Azure
Ett helt genomgående tema under dessa två dagar är Cloud Computing, eller molnet som det även kallas. Microsofts molnplattform Azure får en hel del plats. Den består idag mestadels av SQL Azure och möjligheten att ladda upp webbapplikationer till Azure som kan utnyttja denna AQL backend.

Idag är dagens administationsprodukter, tex för Exchange eller SQL Server, inte skapade och redo för att ansluta till molnbaserade versioner av produkterna, men detta utlovas komma i framtida versioner av produkterna. PowerShell kommer in även här, och det är inga problem att hantera även sina molnbaserade tjänster via PowerShell.


Fokus på molnet
Molnet hade som synes en ganska central position under TechDays 2010.Officepaketet flyttar till molnet

Word, Excel, Powerpoint, OneNote och Outlook från Office 2010 under paraplybenämningen Business Productivity Online Suite (BPOS) kommer att finnas i webbversioner som ger oss möjlighet att använda vissa grundläggande funktioner i applikationerna via en webbläsare. Vi kan ännu inte göra alls så mycket som i de fullvärdiga produkterna, men det utlovas förbättringar i framtiden så att vi allt högre grad kan klara oss med webbversionerna av produkterna.

Eva Fors berättar om nyttan med att kunna köra Office i webbläsaren och fördelar med molnet i allmänhet.
En stor skillnad i Microsofts webblösning jämfört med exempelvis Google Apps är att filer som modifieras med webbgränssittet behåller övrigt,mer avancerat, innehåll i filen som webbgränssnittet inte kan hantera så att en användare som senare öppnar samma fil med den fullvärdiga produkten ser allt som vanligt. Powerpoint 2010 kan också utnyttja externa tjänster genom att ladda upp en presentation till en tjänst hos Microsoft som omedelbart ger andra användare på Internet tillgång till presentationen i realtid. I en intressant paneldebatt framkommer också flera bekymmer som kvarstår att lösa. Dessa är inte primärt tekniska, utan mer av det juridiska och affärsmässiga slaget. Tex vilket lands lag ska appliceras vid tvister med en molnleverantör när data och applikationer kanske körs på en helt annan kontinent?

Även de fulla produkterna i Office 2010 förevisades förstås. Alla ingående applikationer har det nya utseendet (Ribbon) som infördes i Office 2007, men denna gång har verkligen alla applikationer det nya utseendet infört i alla delar i alla applikationer. Office 2010 kommer också i 64-bits format vilket främst ger Excel nya möjligheter att hantera mycket stora mängder data och en sortering av en tabell med fyra miljoner rader går på under en sekund. PowerPoint 2010 har också begåvats med mer avancerade funktioner för multimedia, där en inbäddad filmsnutt exempelvis drar större nytta av mer avancerade GPU som finns i nyare datorer.Microsofts satsning på VDI
En annan het teknik som avhandlades var Virtual Desktop Infrastructure (VDI). Microsoft presenterade sina tekniker på området, dvs Windows XP mode vilket innebär att man kan köra sina applikationer i en virtuell XP-klient på sin Windows 7 klient utan att användaren är medveten om det. Med Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) kan man hantera denna virtuella instans enklare. MED-V är del av MDOP som kunder har tillgång till om de har tecknat SA-avtal. Microsoft visade också den i Windows Server 2008 R2 inbyggda VDI produkten som kan aktiveras i samband med installation av terminalserverfunktionen. Men man var också tydlig med att det är en ganska enkel implementation och om man har lite mer avancerade krav på lösningen så behöver man använda en mer komplett produkt som XenDesktop eller VMWare View.

Citrix var också lite påplassligt på plats och visade XenDesktop och hur den ger mer mycket mer komplett VDI miljö och ger möjlighet att enklare genomföra förändringar i de mallar som ligger till grund för de virtuella klienterna och det blir helt uppenbart att Citrix och Microsoft gör gemensam sak mot VMWare på detta område. Det ska bli mycket intressant att se vem som tar den största marknadsandelen på lite längre sikt.


Bekymmer med Direct Access

De sista passen på TechDays handlade om Direct Access (DA) i Windows Server 2008 R2. DA är utan tvekan en användbar teknik som kort beskrivet innebär att en användare automatiskt får en VPN förbindelse etablerad till företaget så fort han startar sin klient om han bara har en Internetförbindelse. Han kan sedan arbeta som vanligt, blir inloggad som vanligt och når resurser på insidan precis som att han satt fysiskt på arbetet. En intressant teknik som troligen kommer att tilltala många företag. DA medför framför allt två bekymmer som måste lösas: en intern PKI struktur och införande av IPv6 internt på företaget.Christer Olssons föredrag om personlig utveckling lämnade ingen oberörd.


Givande föredrag
TechDays är Microsofts största event för IT Proffs i Sverige. De flesta deltagare verkade nöjda med evenemanget och förutom det tekniska innehållet var troligen en av de mest minnesvärda föredragen den synnerligen energiska Christer Olsson från Utvecklingspoolen som talade om personlig utveckling och kundvård på ett sätt som inte lämnade någon oberörd.


Foto: Henrik Elmsjö