Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Operativsystem - vem bryr sig?

Hm

2011-06-13 08:33

Verkar lite som om hypervisorn skulle motsvara ett traditionellt operativsystem och de operativsystem som körs under den motsvarar traditionella processer.

Eller finns det någon principiell skillnad?

ArthurF

Hm

2011-06-13 12:37

Inte mer än att här moderna med alla buzzword och all CB är så mycket bättre.

tva

Hm

2011-06-13 14:31

Som jag har skrivit i tidigare inlägg så tycker jag mig se liknande utveckling på desktop sidan. Möjligheterna till virtualisering på desktop/laptop sidan har ju genom funktioner såsom AMD-v/Intel VT-x och AMD-IOMMU/Intel VT-d gjort att man enkelt kan köra flera operativsystem samtidigt på en och samma dator. I ett sådant scenario kör man då det som är lämpligast för applikationen/behovet. I dagsläget skulle det kunna vara att man exempelvis kör Solaris med ZFS som ger säkrare lagring, Linux för mer flyt i arbetet och Windows för att köra specifik mjukvara som inte finns på annan plattform.

Här blir vilket operativsystem man kör eller föredrar inte längre intressant eftersom man kör det operativsystem som är lämpligast för behovet. Frågan är då varför vill jag köra hela Windows med explorer, desktop och allt om jag bara vill köra enstaka program? Så i ett visst skede kommer man vilja banta ner Windows så att det bara innehåller det som är nödvändigt för att köra ett visst program. Om jag vill köra Solaris bara för att kunna nyttja ZFS är jag inte heller intresserad av att köra Gnome i det.

Som jag skrev tidigare så kommer operativsystem såsom Windows i ett sådant scenario att krympa ner till en s.k. wrapper som bara tillhandahåller de ramverk (såsom .net, Visual Runtime etc) som behövs för att köra specifik programvara. Så utvecklingen blir då som skrives i artikeln att själva operativsystemet som körs på metallen blir en simplistiskt byggd hypervisor som kör traditionella operativsystem som tjänster eller wrappers som jag har kallat dem i tidigare inlägg.
Om man exempelvis tittar på Linux vs Windows för att förklara de behov som kan finnas från respektive operativsystem så finns det hål i Windows som skulle kunna täckas in i Linux (stabilitet, säkerhet, pålitligare filsystem etc) och samtidigt så finns det hål i Linux som kan täckas in av Windows (mjukvaruutbud, DirectX spel, ...).

Man har sedan en lång tid tillbaka kunnat ha flera operativsystem installerade på sin hårddisk men det är fortfarande lite bökigt att behöva boota om till ett annat operativsystem för att kunna nyttja en specifik funktion.

För ett bra tag sedan kom Wine till Linux (och flera andra Unix varianter) som gör att man kan köra Windows program i en Linux miljö. På liknande sätt finns det Cygwin och MinGW som gör att man kan köra GNU i Windows. Dessa är långt ifrån perfekta då långt ifrån alla program fungerar optimalt i Wine samtidigt som Cygwin inte är samma sak som Linux på metallen på långa vägar.

På senare år iom att AMD-v / Intel VT-x har blivit så gott som standard på desktop hårdvara så har det blivit möjligt att låta flera operativsystem köra samtidigt på en och samma CPU. Traditionellt sett så har virtuella maskiner fått köra genom ett abstraktionslager som ger påtagliga prestandaförluster vilket inte behövs längre tack vare VT-x/AMD-v. Populära virtualiseringsprogram är VirtualBox och VMWare Workstation som gör att du kan köra exvis hela Windows i Linux (eller tvärtom) i ett fönster eller på samma skärm (seamless mode). Detta fungerar bra fram tills dessa att du vill köra DirectX spel i en virtuell maskin eller annan programvara som behöver kommunicera direkt mot I/O enheter såsom GPU, nätverk, HBA, etc. Kommunikation mellan virtuella maskiner och I/O hårdvara sker i VBox och VMWare WS genom ett abstraktionslager, vanligtvis en ringbuffer som emulerar hårdvaran för den virtuella maskinen. Fallet är inte riktigt så när man paravirtualiserar men då krävs det att operativsystemet modifieras så att det blir anpassat för virtualisering, något som är i stort sett en omöjlighet i dagsläget när vi pratar om att köra Windows som virtuell maskin.

Ganska nyligen har det kommit en teknologi som kallas IOMMU som innebär att virtuella maskiner kan köras direkt på utvald hårdvara såsom grafikkort, nätverk, hårddiskkontroller etc utan att operativsystemet i den virtuella maskinen behöver modifieras. AMD kallar detta för "AMD IOMMU" och Intel kallar det för "Intel VT-d". Detta innebär alltså att en exempelvis Mac användare eller Linux användare kan köra senaste DirectX spelet i en virtuell maskin i sin dator utan att behöva boota om till Windows. Tekniken har funnits i några år på x86 plattformen men det det är inte förrän nu som det börjar komma på allvar på de moderkort som säljs på marknaden. På serverplattformar såsom IBMs Power-serie så har denna teknik funnits i många år (om man skall tro Wikipedia).

För att IOMMU skall fungera krävs det att det operativsystem som körs på metallen (kallas dom0) modifieras så att utvald hårdvara kan vidareförmedlas till virtuella maskiner. Virtualiseringsmjukvaran KVM som finns till Linux (utvecklas av Red Hat om jag inte minns fel är inte helt olik VirtualBox och VMWare WS) erbjuder möjligheten att vidareförmedla all hårdvara (PCIpassthrough) förutom grafikkortet (VGApassthrough). Virtualiseringsmiljön Xen är den som är den mest framskridna och du kan även vidareförmedla GPU till virtuella maskiner. Det som krävs av perifer hårdvara såsom grafikkort, nätverkskort etc är att de stödjer FLR (Function Level Reset) vilket innebär att hårdvaran kan resettas på funktionsnivå av mjukvara och inte bara vid boot. Så när jag vill förmedla grafikkortet till den virtuella maskinen måste jag kunna klippa av banden mellan det och dom0 (IOMMU) och resetta det så att den virtuella maskinen kan initiera det igen (FLR). Vidare måste operativsystemet som körs på metallen modifieras för att stödja detta och särskilda drivrutiner används (kallas pciback aka PCI Backend drivers, att sätta i kontrast till s.k. Frontend drivers som är drivrutiner i den virtuella miljön som presenterar den virtuella hårdvaran till operativsystemet man vill köra i den). Modifierade dom0 linuxkärnor till Xen kallas antingen xenlinux (Xen 3.4 och äldre) och pvops (aka paravirt ops, till Xen 4.0 och nyare, är under kraftig utveckling just nu).

Det är fortfarande lite bökigt att få till allt detta men utvecklingen av Xen går i rasande takt och vi lär se allt mer av denna funktionalitet på andra plattformar än Linux. Det är med denna utveckling som vi på sikt kommer att ha en annan syn än vad vi har idag på vad som är egentligen är ett operativsystem.

DrIPRED

Hm

2011-06-13 20:24

en fråga om IOMMU, jag tycker detta verkar väldigt intressant, men sådana små praktiska saker.

Vi antar att jag har en bärbar med stöd för IOMMU, kan man då köra IOMMU på denna? krävs det då två grafikkort?

Hur får man ut bilden ifrån det grafikkort som går till den virtuella maskinen?


vi byter till en stationär dator, stoppar in två grafikkort, kör IOMMU och tilldelar det andra grafikkortet till en virtuell maskin, kan man då visa bilden ifrån den virtuella maskinen i ett fönster på desktopen för den första maskinen? Eller kräver det en extra skärm?


Gillar tänket, men förstår inte man skall få det att fungera, speciellt inte på bärbara, även om flera modeller numera kommer med dubbla grafikkort.

Capital

Hm

2011-06-13 21:17

IOMMU är en del av hårdvaran så det är lite fel att säga att en dator har stöd för det, antingen så har datorn IOMMU eller så har den inte det.

Om du bara har ett grafikkort och vill förmedla det till din virtuella maskin (kallas domU eller domain U) så har operativsystemet som körs på metallen (kallas dom0 eller domain 0) inte längre någon kontakt med det. Dom0 systemet blir huvudlöst (se headless system). Det kanske går att få tillbaka kortet till dom0 när du är klar med den virtuella maskinen, typ då man har spelat klart och stängt ner den virtuella maskinen. Du kan rycka ut och sätta i hårdvara som är markerad för PCI passthrough med ett kommando i dom0 (exvis 'virsh nodedev-dettach pci_8086_3a6c' i KVM) men för mjukvaran är det samma sak som att rycka ur det fysiskt. Operativsystem brukar inte vara förtjusta i att man rycker ut och stoppar i grafikkort medan de är igång, särskilt inte Windows. Men det är ju under utveckling och stöd för PCI hotplug skall komma inte allt för långt fram i framtiden till KVM enligt utvecklarna själva.

Ny Information: Xen has fullt stöd för PCI/VGA hotplug och man kan koppla om pciback hårdvara mellan olika operativsystem medan de är igång. Så i princip skulle man kunna rycka grafikkortet från dom0 när man vill köra en virtuell windows maskin och sedan koppla det tillbaka till dom0. Jag har inte testat men jag misstänker starkt att man måste starta om Xorg efter en sådan operation vilket iofs inte är så krångligt.

Men bara för att din Linux dom0 blir huvudlöst så är det inte kört för det. Du kan tillgå dom0 maskinen genom en fjärrdesktop session i den virtuella maskinen, denna funktion är oftast integrerad i hypervisorn. Populära protokoll är RDP, VNC och även Spice som skall ha stöd för 3D om jag förstår saken rätt. Vissa fjärrdesktop klienter skall även klara seamless mode (lokala och fjärrfönster i en och samma skärm). Har du den virtuella maskinen på din egen dator så sker kommunikationen emellan inte över nätverket utan internt genom hypervisorns virtuella nätverkshub/switch så man behöver inte oroa sig över höga latencies.

Du kan även köra med flera GPUer och tilldela en till dom0 och en för virtuella maskiner (domU). I en sådan konfiguration måste man ha separata skärmar såvida det inte finns någon KVM switch eller man kör mot en TV som har flera HDMI ingångar.

Vi får komma ihåg att det är en väldigt ny teknik på desktopsidan så det är sannolikt att på sikt så kommer det att fungera smidigare än vad det gör idag och operativsystemen kommer att bli bättre anpassade för virtualisering.

Själv kör jag de flesta av mina maskiner, fysiska såväl som virtuella över SSH, RDP och VNC över nätverket. Det duger utmärkt för administration och körning av program såsom Word, Photoshop, etc. Det är väldigt smidigt och jag behöver inte en dyr KVM switch när jag vill administrera någon annans dator. Jag får inte Aero men det kan jag nog leva med.

DrIPRED

Hm

2011-06-13 21:28

OK, som jag gissade då...

Trodde man hade kommit på något bra sätt att göra en "virtuell" skärmkontakt... men gissar att att man kommer att lösa detta i framtiden med någon ny spännande teknik.


Men ändå en intressant teknik att testa.

Capital

Hm

2011-06-13 21:48

Jag förstår inte riktigt vad du menar med "virtuell" skärmkontakt. En fjärrdesktopsession kan man ju kalla för virtuell kontakt.

Problemet är stödet för hårdvaruaccelererad grafik. Om du inte kör VGApassthrough så måste grafiken emuleras av hypervisorn vilket kommer leda till påtagliga prestandaförluster iaf för 3D applikationer. För att det skall fungera krävs det dels att drivrutinerna till operativsystemet som kör på metallen har fullt stöd för hårdvaruaccelererad grafik. Sedan skall dessa vidareförmedlas till den virtuella maskinen och det är ganska så komplicerat att skriva frontend drivers som skall klara detta. Det finns visst stöd för 3D i VirtualBOX men spel som Crysis lär inte fungera särskilt bra även om grafikkortet är kraftfullt.

DrIPRED

Hm

2011-06-13 22:00

Det jag menar med en "virtuell" skärmkontakt är möjligheten för att hosten att tappa av signalen som om den var en skärm.

så att man på så vis skulle kunna flera virtuella maskiner med sina egna grafikkort och full 3D acceleration och olika fönster på en och samma desktop.

Capital

Hm

2011-06-13 22:16

Om du vill kunna köra flera grafikkort/utgångar på samma bildsignal så måste du antingen genlocka signalen (analogt) eller mixa den (digitalt) genom någon form av alfakanal (som bestämmer bildens transparens gentemot en annan bild) på en extern apparat som är utanför datorn.

Om maskinerna skall vara i varsitt fönster i en och samma skärm så är det bara ett grafikkort vi pratar om. Frågan är hur man skall få flera virtuella maskiner samt host OS att samsas om 3D hårdvaran.

Då måste det dels finnas någon form av virtualiseringsteknik (liknande AMD-v/VT-x) i själva grafikkortet plus att drivrutinerna är anpassade för det. Om vi vill slippa emulering dvs.

Det är inte ovanligt att man kör hårdvarupassthrough på hårddiskkontrollers och nätverksadaptrar på servrar. Detta gör man för att emulering kostar i overhead och får betydelse i de fall där I/O belastningen är tung.

DrIPRED

Less is more

2011-06-13 09:31

Trenden gjelder ikke bare serversiden. Splashtop og lignende fastboot-systemer for laptops har vært aktuelt i 2-3 år. Google Chrome OS er strippet etter de samme prinsippene, og sandboxing ++ er meget aktuelt internt i nettlesere og i mobiltelefoner.

Operativsystemet har selvsagt betydning ettersom de forskjellige operativsystemene har stor variasjon i hvordan de kan modulariseres og strippes for unødvendig funksjonalitet og drivere ++ man ikke trenger. GNU/Linux/*nix har jo en stor fordel ettersom det er et kraftig modularisert design som gjør det mulig å skalere svært bra allerede.

Trenger man egentlig MER minne og flere CPU's for å kjøre JEOS? Med teknologier som KVM/Red Hat's "ballooning" (Virtio) av minne kan jo flere "instances" dele på eksisterende minne og man kan tilpasse mengden minne til det samlede behov og ikke etter max for hver enkelt "instance".

Samme gjelder for CPU hvor multicore gjør det mulig med virtualisering også på f.eks servere med lav belastning og høy funksjonalitet.

Utfordringen ligger også i gode administrasjonsgrensesnitt, og der er det en lang vei å gå for samtlige operativsystem og leverandører.

Jeg TROR at HP's homeservers med WebOS Gui vil være kraftig modularisert og at administrasjon av disse vil gi en sterk pekepinn på hvordan dette vil håndteres i fremtiden - også for store serverhaller.

En lille kurositet fra Apple:
http://www.engadget.com/2011/06/12/mac-os-x-lion-beta-reveals-restart-to-safari-browser-only-mode/

Omaha

Bootloader/hyperviso r

2011-06-13 12:03

Ett väldigt tufft framtidscenario skulle vara en hypervisor-distro baserat på coreboot/extlinux/kvm, där en minimal hypervisor startas upp istället för en BIOS. Partitioner är då endast olika virtuella maskiner (expanderbara filer) som ligger på ett säkert filsystem med snapshot-funktionalitet (BTRFS eller liknande).

Det närmaste vi kan komma ett hypervisor-OS just nu är nog Qubes OS (Xen-baserat)
http://qubes-os.org/Home.html

staalmannen

Bootloader/hyperviso r

2011-06-13 12:31

Varför ha de virtuella maskinerna i expanderbara disk-filer?

Det är mycket bättre att göra så att man mappar kataloger till de virtuella filsystemen.

Sen har vi ju kernel-baserad virtualisering också tidigare ofta kallad mjukvarupartitionering. Nu kallas det oftast Containers. Dessa är mycket bra om man inte kräver olika kernels, utan bara vill separera olika tjänster.

falde

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-13 12:12

Själva OSet är väl egentligen ointressant framledes, men jag vill ju ha ett snyggt skrivbord med snygga ikoner (alltså inte ubuntu) som låter mig snabbt komma åt min information eller utföra mina arbetsuppgifter. Det är väl "OS" roll framledes. om det sedan heter W8, iOS6 eller Chrome OS bakom kulisserna spelar mindre roll. Likväl som jag har snygg inredning hemma vill jag att min elektroniska enhet är minst lika snygg. Därtill kommer att du kanske inte tycker likadant så det måste ju vara enkelt att styla som vi vill ha det...

Vetande

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-13 12:51

De allra flesta Windowsskrivbord jag sett är så fulla av gamla genvägar och annat elände att användaren har svårt att hitta de program de vill använda.

Många är rädda för att datorn skall sluta funka om de tar bort ikoner på skrivbordet.

Jag anser att skrivbordet gör folk mindre effektiva vid datorn.

Kjell Kamsvag

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-14 11:44

Fast det beror ju på hur man arbetar med datorn.
Jag har alltid runt 100-150 ikoner på skrivbordet för att jag där lägger sådant som ska göras nåt med och sen slängas. Exempelvis sparar min browser normalt allt jag laddar ner direkt till skrivbordet. Genvägar till program och sånt vill jag däremot inte ha på skrivbordet utan på startmenyn eller i taskbaren. En förutsättning för att detta ska fungera är ju förstås att jag rensar skrivbordet när det börjar bli för belamrat och dessutom slänger saker som jag inte längre behöver typ körbara installationsfiler, pdf:er jag har läst och liknande.

snajk

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-13 12:53

Det lutar ju allt mer åt att sådana funktioner hamnar i browsern snarare än det traditionella skrivbordet.

Sen finns det ingen som helst krav på att skrivbordet ska vara snyggt. Jag kör Ubuntu 10.10 och är fullständigt nöjd med utseendet på det skrivbordet. Det jag inte är nöjd med är att detta inte kommer att finnas kvar, då både gnome 3.0 och unity ser rent förjävliga ut.

Men nu är det ju så att även i ubuntu finns det alternativa skrivbord som LXDE, vilket är just det skrivbord jag kommer att gå över till.

Stilen på skrivbordet ska vara att det inte ska vara i vägen för arbetet. Startmeny, snabbstartsknappar, taskbar, notifierinsiconer och klocka, det är vad jag vill ha på mitt skrivbord. Allt det jag nämnde ska helst sitta på samma panel, och det ska minimeras så att jag måste gå med musen till kanten på skärmen så att jag kan använda ytan till annat.

falde

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-13 15:20

"tilen på skrivbordet ska vara att det inte ska vara i vägen för arbetet. Startmeny, snabbstartsknappar, taskbar, notifierinsiconer och klocka, det är vad jag vill ha på mitt skrivbord. Allt det jag nämnde ska helst sitta på samma panel, och det ska minimeras så att jag måste gå med musen till kanten på skärmen så att jag kan använda ytan till annat."

Det är ju precis så som det numera är i Ubuntu 11.04 med Unity så jag förstår inte riktig vad det är som är förjävligt med Unity, själv tycker jag att Canonical/Ubuntu lyckats förträffligt med att få skrivbordet "ur vägen" samt sätta fokus på mjukvaran som jag för tillfället kör.

grolim

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-14 09:52

det som stör mig med unity är att man har mindre kontroll över den

jag kan inte ändra på snabbstartbaren och jag kan inte lägga till funktioner i baren längst uppe mm

en till sak alla program startas i fullskärmsläge vilket är helt onödigt på en dator med en stor bildskärm

Mellin

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-14 10:15

Jo du kan ändra på baren, se vidare här:
http://www.ubuntugeek.com/how-to-change-unity-launcher-bar-size-on-ubuntu-11-04natty.html

Och vill du lägga till, ta bort, eller flytta på ikonerna i den så är det bara att i princip klicka på den det gäller och dra och släppa, lägger till nytt på den gör du med att välja programikonen - skriv namnet på programmet - dra in ikonen på baren, tar bort genom att högerklicka på ikonen och klickar ur valet "behåll..."

Har också för mig att det skall gå att flytta baren från vänster till höger sida på skärmen, men har glömt var jag läste det - googla så får du nog ett bra svar.

grolim

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-14 12:07

du har mindre kontroll över utseendet än i ubuntu 10.10


11.04 drar mer ström än 10.10 på en laptop

Mellin

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-14 12:47

JA! Helt klart är det så. Men, det hela är gjort så att programmen skall få fokus och resten vara ur vägen. Allt handlar om att vänja sig vid ett nytt flöde i arbetsmomenten mot tidigare.

Strömförbrukningen är nog något som hör ihop med att Unity är nytt och mycket är fortfarande inte intrimmat helt, så vi får ha tålamod med det tills det blivit löst.

grolim

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-14 12:57

jag kommer inte att byta till ubuntu med unity


ubuntu 11.04 ger 2timmar mindre batteritid

Mellin

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-14 13:15

Det är det som är så gôtt med OSS/FOSS - valfriheten att själv bestämma... =)

Själv är jag en sån där som bara måste testa det nya och denna gången blev jag faktiskt överaskad på ett positivt sätt, men på en "skarp maskin" skulle även jag vänta med att uppgradera, ligger faktiskt kvar med 10.10 på min stationära, 11.04 la jag in på netbooken. Hoppas 11.10 har löst mycket av barnsjukdomarna med Unity, kanske byter jag då på min stationära också.

grolim

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-15 01:14

min laptop har ubuntu 10.10 då nästan inget fungerade med unity och när jag trykte på F12 så fryste datorn och grafiken försvann och efter omstart så fungerade inte grafiken alls (blank skärm när inloggningsrutan skulle visa sig)

Mellin

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-15 08:23

Jag har aldrig upplevt problem med Ubuntu tillsammans med HP-, Compaq-, Lenovo-, Toshiba- och Asus- Laptops, det har liksom funkat rakt ur lådan så att säga. Nu kanske jag bara haft tur men så har det i alla fall varit för mig.

När jag bygger mina stationära maskiner, ser jag till att satsa på hårdvara från bl.a. MSI, ASUS, Corsair, nVidia, Intel, HP, Canon etc. - dvs. kända kvalitetsmärken och det har alltid funkat med Linux, oavsett dist.

Jag läser på olika forum, bl.a. här på IDG, om en massa personer som klagar på att deras maskiner aldrig funkar ihop med Linux. Själv har jag pysslat med Linux sedan 1997 (RedHat 4.2), har aldrig eller i alla fall väldigt sällan problem med hårdvaran. De få gånger som trots allt inträffat så har det berott på i 1:a hand obskyr, udda hårdvara eller hårdvara som är halv - typ windows- modem. Ett bra tips till alla som vill pröva på Linux, är att först kolla med den tänkta distens hemsida om hårdvaran som skall användas har fullt stöd INNAN installationen.

grolim

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-15 12:10

men det lustiga är att det fungerar perfekt i ubuntu 10.10 (även den inbyggda webbkameran)

Mellin

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-15 12:22

Har du testat att kolla alternativet "hårdvarudrivrutiner" under systeminställningar (hittar du längst ner på menyn som kommer fram när du klickar på Sessionknappen bredvid klockan), många gånger så är det propertiär mjukvara som spökar eller behöver aktiveras.

Vad har du för dator förresten?

grolim

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-15 12:35

i unitybuntu så finns det inga proprietära drivrutiner för grafikkortet

HP Compaq Presario CQ56-119EO
http://www.pricerunner.se/pi/27-2667132/Baerbara-datorer/HP-Compaq-Presario-CQ56-119EO-produktinformation

jag har använt ubuntu sen version 6.06
(började med datorer 1994)

Mellin

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-15 13:08

Jag har själv en HP Probook 4515s med ATI:s 4200 krets och till den fanns det drivare som skulle aktiveras enligt mitt förra svar till dig... Har kollat på nätet efter lite svar på din modell och du är inte ensam om att unity inte funkar på din datormodell, men trots det kan det vara värt att kolla om det finns en annan drivare att aktivera.

Just ATI har alltid varit ett problembarn med Linux och började fungera någorlunda först efter att AMD tog över ägarskapet, så jag misstänker starkt att ditt problem sitter i grafiken.

Det ska visst finnas en drivare för Linux att hämta på ATI:s hemsida - kolla där också.
http://driverscollection.com/?H=Radeon HD 4250&By=ATI&SS=Linux x86_64

grolim

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-15 14:40

tror jag väntar och testar 11.10 när den kommer

amd har just nu bättre drivrutiner än nvidia

Jag tror att det kommer att bli värre när ubuntu kommer med wayland då bara intel har sagt att dom kommer att supporta wayland med drivrutiner

Mellin

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-15 14:43

OK.

grolim

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-13 16:00

Mnjaa....

Det er nok heller slik at webteknologi er på vei ut av browseren og inn på skrivbordet. Google Chrome OS går andre veien, men ellers er tendensen "widgetization".

Et enkelt skrivbord (DE) betyr ikke nødvendigvis bedre produktivitet. LXDE++ legger til rette for og fokuserer på enkeltapplikasjoner. Fritt for "workflow" når man har behov for flere applikasjoner i samme prossess.

Det er kun Apple som har grunnleggende funksjonalitet (de har også et stykke igjen til perfeksjon). I Windows begrenser det seg til Office-->sharepoint osv, og det er ikke spesielt god "workflow"

Omaha

OS och presentationsgränssn itt

2011-06-13 18:36

> jag vill ju ha ett snyggt skrivbord med snygga ikoner (alltså inte ubuntu)

Varför vill du ha det? Ikonerna ligger ju ändå skymda av applikationer 99% av tiden.

Jag brukar bara en fin bakgrundsbild som matchar datorn, eller rummets inredning. Ibland kör jag bara helt svart. (Detta även på maskiner med Ubuntu... så jag ser inget problem med detta och Ubuntu.)

henriko

Faktiskt rätt praktiskt i vissa fall.

2011-06-13 12:34

Det är ofta man vill uppdatera en tjänst men beroenden gör att andra tjänster ställer till problem. Te.x kanske man vill uppdatera en applikation som kräver nyare java medans en annan vill ha äldre java osv.

Alla tjänster behöver inte läggas ut på olika servers men man tjänar mycket på att lägga ut långlivade och kritiska applikationer på det sättet.

Hyena

Faktiskt rätt praktiskt i vissa fall.

2011-06-13 12:44

Nu är det ju ingen större svårighet att köra olika applikationer i olika java så som det är. Så är det enda fördelen så är fördelen i det närmaste obefintlig (för det blir inte ens enklare...)

tva

Faktiskt rätt praktiskt i vissa fall.

2011-06-13 12:34

Det är ofta man vill uppdatera en tjänst men beroenden gör att andra tjänster ställer till problem. Te.x kanske man vill uppdatera en applikation som kräver nyare java medans en annan vill ha äldre java osv.

Alla tjänster behöver inte läggas ut på olika servers men man tjänar mycket på att lägga ut långlivade och kritiska applikationer på det sättet.

Hyena

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-13 12:37

strömförbrukningen!

Tänk på att varje lager ifrån hårdvaran ökar strömförbjukningen, varje operation som "datorn, servern, laptop'en utför kostar ström...

Ju mera ineffektiv ett operativsystem är (värst är Windows pga historiska anledningar) ju högre bli också strömförbrukningen.

Ju större datoranläggning ju större strömförbrukning även i vila.

Ju högre abstraktionsnivå på programmeringsspråket ju högre blir också strömförbrukningen främst då att lösningen blir inte lika effektiv som om man skrev koden i assembler och C. Däremot genom att skapa en enkel arkitekt, viss abstraktionsnivå, enkla metoder för att utföra operationer parallellt eller sekventiellt ju lättare blir det också att få bra kvalitet på koden. Här gäller det att ingenjörsskapet får rätt att påverka utvecklingsprocesserna alltifrån ide, krav, analys, design med implementering och test & verifiering.

Men att kasta bort allt och köra bara på designpattern som råkar lösa problemet men på ett mera klumpigt sätt är bara till för att elda för kråkorna, mycket värme försvinner då till kråkorna.

ottan

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-13 13:09

"Ju högre abstraktionsnivå på programmeringsspråket ju högre blir också strömförbrukningen främst då att lösningen blir inte lika effektiv som om man skrev koden i assembler och C"

Det där är ju en sanning med modifikation. Du får vara en riktigt suverän assembler programmerare om du ska få till mer optimerad kod än de moderna tolkarna/kompilatorerna i slutänden exekverar. Jag har själv suttit och lekt och jämfört min egen assemblerkod gentemot det som man får ut från .Net i ett C# program... och min kod som jag tyckte var ordenligt optimerad hade en del missar som .Net tolken hade fixat betydligt bättre.

Men visst.. jag förstår vart du vill komma... :)

zmurf

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-13 16:35

Det räcker bara att man är mer än hyfsad C programmerare och använder de strömsparsfunktioner som finns i hårdvaran. Du kanske inte behöver skriva någon assembler men du kan lätt finna var flaskhalsarna finns och optimera om dessa, i värsta fall i assembler och detta beroende på hur bra kompilatorn producerar kod.

Genom klumpig och okunnig programmerare så kan man få programmen flera tusen gånger långsammare än en skicklig sådan...

ottan

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-13 23:36

Jag gjorde en implementering av RSA i C och en i inline-assemblerkod. Den senare blev cirka 10% snabbare.

Fel vid hämtning av användarnamn

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-26 14:44

Prova skriv om samma kod i C++ och/eller Java/C#.

Dock finns det olika sätt att implementera RSA i källkod, C eller assembler.

Du måste ha skrivit ordentligt fel om du inte fick bättre resultat än 10 procent!

Publicera koden? Exakt vad är det du gör? Normalt används RSA bara för att utbyta nycklar till något symmetriskt krypteringsalgoritm...

Det finns mängder med bra GPL implementering av just RSA.

OM du kör under Linux kan du använda valgrind för att leta upp var koden används mest. http://www.valgrind.org/ Kör du Debian eller Ubuntu behöver du bara installera ett redan kompilerat program paket. Lika så under många andra distributioner.

Under normala omständigheter gäller modifiering av arkitektur, algoritm som ger bäst resultat, därefter optimering och i sista hand assembler för den lilla den, mindre än 10 procent som används 90 procent av tiden.

Även här gäller det att använda rätt programmeringsspråk så att man inte gör allt för mycket i någon högnivåspråk typ, Java/C#, python, perl, ruby, etc.

Java och C# bör man numera undvika dels pga av risken att bli stämd och/eller tvingad att betala höga licensavgifter.

ottan

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-13 13:12

Svårt att exakt jämföra strömförbrukning mellan operativsystem. Här är ett exempel på strömförbrukning i "historiska" OS som talar emot ditt påstående.

(http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=880&num=1)

Idle
----
XP: 39W
Vista: 39W
Ubuntu 7.1: 41W

Desktop-användning
------------------
XP: 58W
Vista: 62W
Ubuntu 7.1: 65W

Messer 007

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-13 13:49

Phoronix har en lei tendens til å ignorere saker som t.ex GPU i slike tester. Så de kjører blant annet tester for ytelse og power med GPU'er som alle vet er gobbedigoop. (SiS og GMA500 er eksempler - og Ubuntu kan knapt sies å være en ideell distribusjon med GMA500 heller).

Ubuntu er ok å bruke "for comparisation" fordi de har stor brukermasse.

Men Ubuntu/Mint gjør noe av det samme som Windows:

De kommer default med en hel masse tjenester aktivert - som ikke er hverken nødvendige eller ønsket. Printer du aldri noe har du heller ikke behov for cups - bruker du ikke bluetooth er det ingen grunn til å ha det aktivert osv osv.

Når det er sagt:
Det er en del ting som tyder på at Linux (dvs Kernel) har potensiale til å forbedre strømforbruk.

Omaha

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-13 15:56

Jag håller med dig. Det finns exempel där Windows drar mer ström än Linux och tvärtom.

På min arbetsplats har vi både Windows (2003/32 och 2008/64) och Linux (Red Hat och Suse). Vi har inte kunnat se några stora skillnader i strömförbrukning mellan plattformarna.

Det jag vänder mig emot är "ottan":s okunniga påstående att "värst är Windows pga historiska anledningar". Om man inget vet är det bättre att vara tyst.

Messer 007

Operativsystem - Mycket viktigt när det gäller.

2011-06-13 16:23

Windows 7 trekker 50% mer strøm enn OSX når det utføres identiske oppgaver på MacBook Pro (clean install).

I Linux kan man unngå "defaultHell" i f.eks Arch hvor man ikke behøver å fjerne "services"++, men legger til den funksjonalitet og de services man faktisk behøver.

Omaha

Bry sig, tydligen inte

2011-06-13 15:56

Nej, tydligen bryr sig inte majoriteten som sitter i Windows-virus-träsket. Eller så kan det vara snålheten som bedrar visheten (när man inte väjer en Mac), eller okunskap (när man inte känner till alternativen), eller ren och skär dumhet (när man tycker att Windows duger).

Dumt huvud får kroppen att lida, som det heter :D

Kuf

Bry sig, tydligen inte

2011-06-13 16:13

Windows är lite av det där folkliga, lagom. Mac andas yta och exklusivitet och Linux passar den hängivne teknikfantasten som gillar att konfigurera och som bryr sig inte så mycket om ytan. Tur är väl att smaken är olika...

Webnisse

Bry sig, tydligen inte

2011-06-13 18:42

> Linux passar den hängivne teknikfantasten som gillar att konfigurera

Öh? Ja. De som inte ens tycker Gentoo är tillräckligt hardcore?

Men den som vill ha ett komplett system (förutom MP3-stöd och DVD-CSS-stöd) och INTE vill mecka kan ju mycket väl välja tex Ubuntu.

henriko

Bry sig, tydligen inte

2011-06-13 23:46

Så du menar att när jag ser på film från en köpeDVD i min Ubuntu eller spelar mina mp3:or på samma maskin så inbillar jag mig att det sker då?
Enda anledningen till att DVD-CSS och mp3- stöd saknas från början är att Canonical/Ubuntu följer USA:s lagar, som i sin tur inte gäller här i Sverige, men det innebär inte, att det inte går att installera stödet i efterhand - det är dessutom busenkelt att lägga till.

För övrigt håller jag med dig i ditt inlägg.

grolim

Bry sig, tydligen inte

2011-06-14 00:50

Ok, parentesen du hakar upp dig på kände jag mig tvingad att slänga med för att inte fara med osanning.

Ubuntu är inte komplett, då just dessa saker saknas.

Att det inte skulle gå att lägga till från tredje part har jag absolut inte påstått.

(mp3-stödet tipsar väl tom Ubuntus egen pakethanterare om var det går att hitta.)

(dvd-css-dekrypteraren står det lite bra tips om i en "doc-fil" som följer med dvd-läs-modulen, /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh .)

henriko

Bry sig, tydligen inte

2011-06-14 01:12

Hur lätt är det att hitta den där filen om man inte är så vass på Linux och sådant?

Liksmaskaren

Bry sig, tydligen inte

2011-06-14 07:56

Du får frågan på installationen, skulle du missa att lägga till stödet vid det tillfället är det bara att lägga till Medibuntus repository och sedan installera via programcentralen för Ubuntu.

grolim

Bry sig, tydligen inte

2011-06-14 14:28

I tex vissa Windows-varianter finns varken stöd eller någon dokument-fil som förklarar hur man fixar det, så Ubuntu är knappast sämst.

Men... Vissa saker måste man väl veta för att installera operativsystem. Vad en partition är, vad en tidszon är, ev vad en licensnyckel är för något. Hur man bootar från CD.

Alltså.. vi pratar om INSTALLATION-meck, som alltid bör skötas av kunniga (oavsett vilket operativsystem det handlar om.)

henriko

Bry sig, tydligen inte

2011-06-14 08:02

OK, fick intrycket att du missat just det stycket och passade samtidigt på att tala om för forumet att det finns stöd för filformaten.

grolim

Bry sig, tydligen inte

2011-06-14 13:08

libdvdcss2 finns på medibuntu

Mellin

Bry sig, tydligen inte

2011-06-14 09:45

Kör själv windows mest för att slippa hjärntvättade applefanatiker.
Inte för att mata trollen men det finns hundratals orsaker varför folk fortfarande kör windows, vissa bättre än andra.
Personligen tycker jag att det känns som ett slöseri att kasta ut min stationära dator genom fönstret bara för den känns lite slö. Och punga ut 10-20k för en ny dator när jag kan köpa ett nytt graffe för 1.5k

ramlösa

Bry sig, tydligen inte

2011-06-14 19:09

Ja, eller installera om den och återställa den till sin ursprungliga hastighet. :)

Mathias Friman - http://softwarefreedomday.se

Men hallå...

2011-06-13 16:16

Så det skulle plötsligt vara något sensationellt med ett strippat OS
som bas för att sedan lägga på behövda programkomponenter?
Detta är och har varit filosofin i NetBSD och OpenBSD i evigheter.
I OpenBSD är i princip allt igenbommat från början (ett undantag
sendmail för systeminternt bruk). Aktivera tjänster får man sedan
uttryckligen göra själv och paket hämtas eller kompileras från ports.
Ack ja. Kejsarens nya kläder.

Skildebaldebildebildebaldebaldebildeba

Men hallå...

2011-06-14 09:45

Det är samma på freebsd. Inget startar upp automatiskt
förutom sendmail, som bara använder 127.0.0.1.

Inte ens sshd startar.

Inge Hjort

Men hallå...

2011-06-14 11:01

Inte riktigt samma sak, fler komponenter kommer inte att läggas på utan isolerade applikationer. Dessa behöver inte ens exekveras på datorn utan detta kan göras i molnet.

Ett operativystem kommer troligen enbart bara vara ett snyggt GUI för att starta isloerade aplicationer i framtiden

Wizzard

Comments powered by Disqus

Fler nyheter

TechWorld

PC test

Bästa operativsystemet om it-proffsen får välja


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: När operativsystem blir gratis


TechWorld

Utklassning i nätverket


TechWorld

Bo Nordlin

Chrome OS är som morakniven


TechWorld

spelfabriker

Sveriges första spelfabriker

TechWorld

jörgen städje

Yrvaket famlande i it-mardrömmen


TechWorld

Siren Hofvander

"Säkerhet är inte mystiskt och svårt"


TechWorld

it-haveri

8 tips för rivstart efter it-kraschen


TechWorld

it-haveri

Kraschade it-system hotar samhällsfunktioner


TechWorld

Jörgen Städje

Elöverkänsliga SKALL ICKE ha 1,7 miljoner av staten

TechWorld

IOS hackat

Här kraschar han IOS


TechWorld

Social engineering

Konsten att ta sig in och ut - sanning eller myt?


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: Att prova nya språk och våga experimentera


TechWorld

hadoop

Kom igång med Hadoop


TechWorld

rymdsond

Teknik som räddar världen: System som ser strålning

TechWorld

amstrad

Amstrad lockade med allt-i-ett


TechWorld

textsecure

Kryptera meddelanden med Textsecure


TechWorld

robotar

Så blir framtidens robotar


TechWorld

Netgear Aircard 785C

Netgears minsting behöver sin vagga


TechWorld

nsa övervakning

Så skyddar du dig mot statligt spioneri

Whitepapers, webcasts, kompendier och partnermaterial Fler utvalda whitepapers

40 000 HTTPs hot i veckan
Rätt disk på rätt plats
Backup och Arkiv på flera sätt
Var #@%! är filen?
Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: