Kortkommandon i Windows 7

Det går att spara en hel del tid genom att använda olika tangentbordskombinationer men många av oss är dessvärre alldeles för fästa vid musen eller för lata för att testa något annat än Ctrl+C eller Ctrl+V.

I Windows 7 finns det riktigt många användbara genvägar som du bör testa. Varför trycka på musen fyra gånger i rad när du kan få samma resultat genom att helt enkelt hålla ner två knappar på tangentbordet? Här är elva genvägar som hjälper dig att öppna och stänga filer, växla mellan program och flytta runt fönster på skärmen eller till en annan skärm, allt utan att du behöver röra musen.

Ctrl+Shift+N
Innan Windows 7 kom var du tvungen att gå igenom följande steg för att skapa en ny mapp: Högerklick > ny > mapp. Nu kan du trycka Ctrl+Shift+N för att göra samma sak. Du kan använda genvägen för att skapa en mapp var som helst i Windows 7 där det normalt sett går att skapa mappar.

Win+Mellanslag
Genom att trycka på Windowsknappen samtidigt som tangenten för mellanslag kan du minimera alla öppna fönster på skrivbordet. Den här genvägen gör samma sak som när du drar musen över skrivbordsikonen i det nedre högra hörnet på skärmen.

Win+Home
Tryck ner dessa två knappar och alla öppna fönster utom det som är aktivt minimeras på direkten.

Win+Upp-/Ner-/Höger-/Vänsterpil
Om du håller ner Windowsknappen och sedan trycker på någon av pilarna kan du utföra olika fönsterkommandon. Windows+Upp maximerar storleken, Windows+Ner återställer ett fönster om det är maximerat och minimerar det sedan ner till aktivitetsfältet. Windows+Höger/Vänster flyttar ett fönster från sida till sida.

Win+T
Tryck på Windowsknappen och bokstaven T för att gå igenom de applikationer som du har fäst på aktivitetsfältet i Windows 7.

Win+1, Win+2 och så vidare
Genom att trycka på Windowsknappen och det nummer som motsvarar placeringen för ett program i aktivitetsfältet, öppnas programmet och dess fönster minimeras.

Shift+Win+1, +2, +3 och så vidare
Håll nere Shift och Windowsknappen samt det nummer som motsvarar placeringen för ett program i aktivitetsfältet. Då startas en ny instans av programmet (det kan vara exempelvis Word, Firefox eller något annat).

Win+(+/-)
För att zooma in eller ut ur ett program håller du ner Windowsknappen och trycker på plus- eller minusknappen.

Dubbla skärmar: Win+Shift+Vänster-/Högerpil
Om du använder dubbla skärmar i Windows 7 kan du trycka Windows+Shift+Vänsterpil eller Högerpil för att flytta den aktiva applikationen till den högra eller vänstra skärmen.

Win+Pause
För att få upp systeminformation. Du som vill kontrollera hur mycket minne din dator har eller om du kör ett 32- eller 64-bitarssystem med mera, kan gå in under Kontrollpanelen. I Windows 7 är det dock betydligt smidigare att trycka på Windowsknappen och Pause.

F2
Tryck F2 där du har markerat exempelvis en fil eller ett fält och du får möjligheten att ge den/det ett nytt namn.

Shane O'Neill, CIO US

Tipsa oss!
Vilken är din eller dina favoriter bland snabbkommandon? Tipsa gärna om fler i kommentarsfältet.
Använder du snabbkommandon i Windows?
Det är inte längre tillåtet att rösta.