Operativsystem
Windows 7 inkluderar ett flertal finesser som håller nere energiförbrukningen. En viktig bit är att det ingår drivrutinsstöd som gör att systemet kan utnyttja strömsparfunktioner i moderna processorer, och det har även koll på bakgrundsprocesser vilket gör det enklare att försätta en dator i olika typer av strömsparlägen. Tack vare en ny starttjänst kan sådana processer ställas in så att de bara går igång när de behövs.

Skärmsläckare har funnits med i Windows sedan tidernas begynnelse. Adaptive Display Brightness är namnet på den funktion i Windows 7 som ser till att bildskärmen inte slösar allt för mycket med energiresurserna. Den tonar ner och släcker slutligen skärmen efter en viss period utan aktivitet.

De välkända funktionerna Wake on Lan och Wake in Wireless Lan som kan väcka en dator från någon typ av strömsparläge är mer avancerade än i tidigare versioner av Windows. Funktionerna aktiveras bara av trafik som du själv väljer och går till exempel inte igång på ping-kommandon. I Windows 7 ingår också finessen Low Power on Media Disconnect som kan försätta en nätverksadapter i strömsparläge när nätverkskontakten dras ut.

Dvd-brännare görs smartare av Windows 7. En funktion sänker strömförbrukningen genom att rotera skivorna på ett mer effektivt sätt.

Under Energialternativ i Kontrollpanelen går det att styra strömsparfunktioner för hårddisk, nätverkskort, usb-anslutningar, pci express och processor. Flera komponenter har egna funktioner för att sänka strömförbrukningen, men det kan åtminstone vara bra att ställa in usb-gränssnittet så att anslutna tillbehör stängs av när de inte används. Varje usb 2.0-ansluten enhet kan nämligen förbruka upp till 2,5 watt medan usb 3.0-enheter kan komma upp i 9 watt.


Bios
I de flesta bios finns någon typ av inställningar för strömsparfunktioner i en meny med namnet Power Management Setup eller något liknande. Det är viktigt att standarden acpi (advanced configuration and power interface) är aktiverad för att operativsystem, hårdvara och bios ska kunna samarbeta. Genom att ställa in stand by-läge för acpi kan du bestämma vad datorn ska göra när den går ner i någon typ av strömsparläge. Läget S1 innebär till exempel att processorn stoppas, men att strömtillförseln till både den och minnet hålls kvar, medan läget S3 innebär att endast minnet är igång. En del äldre datorer har också bios-inställningar för att på manuell väg växla mellan gpu och igp.