Rikard Utkovic från HP och Mattias Jörlén samt Martin Rollfelt från Dustin visar upp en HP Pod som står parkerad utanför Dustins lager i Rosersberg.

Maximal icke redundant kapacitet är 290 kilowatt. Men det finns naturligtvis två aggregat, så med redundans får man ut 145 kilowatt från systemet. Förutom el och nät behövs kylning för att systemet ska fungera. Den här modellen vill ha vatten in, men ECO Pod med låga 1,05 i pue kyls med luft.

Den här Pod:en står i det fria, men många väljer att bygga plåtskjul att stoppa dem i. Svensk vinter kan ju innebära spännande snövallar som gör att man inte får upp dörrarna annars...

Pod:en kan öppnas från flera olika håll för underhåll. Det är rätt trångt inne i den, så detta är verkligen en nödvändighet.

Det ser prydligt och genomtänkt ut inne i Pod:en, med kabelrännor och övervakning i racken. Men, tilläggas bör att det här exemplaret var extremt spartanskt utrustad.

En ensam maskin var installerad. Annars finns det alltså 10 rack inne i Pod:en som vardera tar 50 U. Totalt 500 U.

Rikard Utkovic drar ner en lucka i taket och blottar två av fläktarna. Här finns också redundans.

Fläktarna trycker ner sval luft framför servrarna, som sedan drar den igenom sitt inre. På baksidan stiger den uppvärmda luften upp igen och går in i kylsystemet. Cirkeln är sluten.

Det finns en touch-panel i Pod:en där mycket kan styras, men precis som i ett vanligt datacenter tar du hand om det mesta på distans.

Bakom touch-panelen döljer sig styrelektronic, kopplingar och säkringar.

Om olyckan är framme... Du väljer själv vilken gas du vill använda för att kväva elden.

Om det mot förmodan skulle hända något verkligt allvarligt medan du vistas i Pod:en finns en nödknapp.

HP, Performance Optimized Datacenter, eller Pod, är en av flera modulära, och flyttbara, datacenter som dykt upp på marknaden.
- Det som är unikt med den här produkten är att den är på plats tre månader efter att du beställt den och att du kan stoppa i vilken utrustning du vill i serverväg, säger Mattias Jörlén från Dustin.

Just den modell vi tittar på, som för dagen står parkerad utanför Dustins lager i Rosersberg strax norr om Stockholm, heter 2000c och är 24 fot. Detta innebär måtten 6,7 x 2,6 x 3,1 meter vilket i sin tur ger 17 kvadratmeter och plats för 500 servrar.

Enligt Dustin och HP kräver ett traditionellt datacenter istället cirka 200 kvadratmeter för att klämma in samma prestanda.

HP har ett flertal andra modeller av Pod. Dubbla storleken finns, på 41,5 fot, och extra intressant är ECO Pod som enligt HP själva har ett pue-tal på extremt låga 1,05. Den modell vi tittar på idag har ett pue på 1,25 vilket också är mycket bra, som jämförelse ligger många traditionella datacenter på ett pue närmare två.

Förutom att modulära datacenter är kompakta, och därmed passar dem med utrymmesbrist, är de också flyttbara. Om man nu kan kalla runt 20 ton flyttbart.

Många använder dem temporärt, när man exempelvis bygger om sitt fasta datacenter, men fler och fler titta också på modulerna som permanenta lösningar.
- Listpriset är på cirka tre miljoner kronor, säger Rikard Utkovic från HP. Men faktum är att den summan är en spottstyvel i jämförelse med vad det kostar att fylla upp en Pod med it-utrustning.
- Fyller du upp en sån här modul med 500 servrar kan vi nog diskutera priset på själva Pod:en, säger Martin Rollfelt, från Dustin lite skämtsamt.

Om du är intresserad av hur det ser ut i Dustins lager kan du läsa om det och se bilder från Magnus blogg här: En tur i Dustins jättelager.