Har du råkat ut för att en användare ringer i panik och säger att hans bärbara dator inte fungerar som den ska, och han ska hålla en viktig presentation om en halvtimme? Vill du ibland flytta en installerad dator till ny hårdvara utan problem? Vill du ibland komma åt eller återställa filer som du råkat ta bort, även om du är ute och reser och inte har kontakt med domänen? I så fall är Wanovas produkt Mirage något för dig.

Agent på 3 MB
Vi installerar Mirage på en server där vi tidigare lagt in Microsoft SQL Server Express 2008 R2. Därefter installerar vi en 3 megabyte stor agent på en Windows 7-klient, och efter cirka tio minuter är vi igång.


I den administrativa konsolen är det lätt att få en överblick och se till att allt fungerar som det ska.

Vi påbörjar en uppladdning av vår klient till servern och när det är klart tar vi bort lite filer som gör att Windows inte fungerar som det ska. Med några klick på serversidan beställer vi en återställning av klienten och efter någon minut startar klienten om och är återställd i fungerande skick. Våra lokala dokument och egeninstallerade program överlever operationen.
Man kan använda Mirage för att migrera os på en klient från XP till Windows 7. Mirage använder då Microsofts verktyg USMT för att spara så mycket som möjligt av användarens inställningar och lokalt sparade dokument, men lokalt installerade program går förlorade.


Man kan välja vilka olika filtyper och mappar som ska tas med eller exkluderas i den säkerhetskopierade klienten.

En migrering eller återställning av flera klienter behöver inte medföra att trafiken tar upp all bandbredd på nätverket. Överföringen sker komprimerat och dessutom kan en utpekad klient, en så kallad reflektor, användas på det lokala nätverket och de andra klienterna kan hämta sin information från den, en funktion som påminner om Microsofts lösning Branchcache.

Inbyggda guider
Vi får en bra översikt att allt fungerar som det ska via en kontrollpanel, och inbyggda guider gör produkten lätt att använda.
Mirage är en ganska komplett klienthanteringsprodukt när alla delar är på plats, men det är några saker vi saknar, till exempel möjlighet att uppgradera från Vista. Vi skulle också gärna ha sett att man kunde installera en ny klient via pxe-boot. Nu måste vi först installera Windows 7 och en agent för att sedan ersätta den med en mall från Mirage.
Vi hade gärna också kunnat fjärrstyra en klient, när vi nu ändå har en agent installerad på den.

TechWorlds slutsats

Wanova Mirage passar bra för företag med många bärbara datorer eller med verksamheten utspridd på många lokalkontor. Produkten kan rädda dina användare om något händer när de är på resande fot och, ärligt talat, hur mycket viktig data ligger inte på bärbara datorer, även om din säkerhetspolicy egentligen säger något annat?

FAKTA

Produkt: Mirage Version: 3.0.1
Tillverkare: Wanova
Typ: Verktyg för klient- hantering (mallhantering, migreringar och återställning)
Tillverkare: Wanova
Administration: MMC och webb
Ladda hem från: tinytw.se/mirage
Cirkapris: 1 400 kr/hanterad klient plus 252 kr/år och klient i supportavgift

+ Snabb och enkel installation.
Lätt att återställa en fysisk klient till valfri hårdvara.
Minimal påverkan på bandbredd genom komprimering och reflektorer.
Kraftfulla åtgärder kan göras utan att störa användaren.
- Inget stöd för migrering från Windows Vista.
En befintlig klient kan inte konverteras till en referensavbildning.
Ingen möjlighet till fjärrstyrning.

BETYG
Installation: 10 av 10
Administration: 20 av 25
Rapportering: 25 av 25
Funktioner: 30 av 40

TechWorld toppklass

TOTALT: 85 av 100