Är du skeptisk till att lägga företagets data och applikationer i famnen på en molnleverantör som du egentligen inte vet så mycket om? I så fall är du långt ifrån ensam.

Molnevangelisten George Hulme förstår att många företag inte känner sig helt trygga med att flytta resurser och data till molnet, ett ämne som han tar upp i en krönika på Cloud Commons.

”Det finns givetvis anledningar till detta som är lätta att förstå. I ett publikt moln tappar företagen den transparens som är nödvändig för att övervaka system och för att få säkerhetsprocesser på plats. Låt oss inse att ett intygande från en tredjepartsbedömare inte är lika pålitligt som en bedömning från företagets egna medarbetare”, skriver George Hulme.

Till viss del får han medhåll från Judith Hurwitz, vd för strategikonsult- och analysföretaget Huruwitz & Associates. I en artikel för Informationweek skriver hon att företagschefer har oroat sig över molnsäkerhet ända sedan Amazon började erbjuda publika molntjänster. Däremot ser hon en ljusning under 2012.

”Det här förändras under 2012. Det här kommer att bli året då it- och företagsledningar sätter upp regler och processer och bestämmer vilka moln som ska användas under vilka omständigheter. Öppna molntjänster med låg säkerhet och ingen övervakning kommer att vara måttligt intressanta för företag som måste följa krav från branschen och myndigheter”, skriver Judith Hurwitz.

Simon Crosby, tidigare cto på Citrix, tycker däremot inte alls att det är särskilt dramatiskt att använda publika molntjänster.

– Jag är övertygad om att infrastrukturen som exempelvis Amazon bygger är betydligt bättre än den infrastruktur som företagen kan konstruera på egen hand. Det är inte bra att folk kan springa i närheten av dina data, säger han i en intervju med Infoworld.

– Säg så här, jag har massor med data hos Amazon S3. Det finns ytterligare tre och en halv miljon objekt där. Försök hitta mina data. Försök leta upp den hårddisk där mina filer ligger. Dessutom har de resurser för att hantera distribuerade dos-attacker, och det har inte alla företag. De har fler och bättre anläggningar runt om i världen att leverera applikationer från, och även bättre koll på var nya attacker kan tänkas dyka upp, avslutar Simon Crosby.

Oroar du dig för säkerheten i molnet?
Det är inte längre tillåtet att rösta.