Ett nytt kretspar från Sony och Tokyo Institute of Technology låter användaren överföra stora datamängder mellan olika enheter både snabbt och energieffektivt. Bild: Sony.

Behovet av energisnåla och snabba trådlösa överföringar fortsätter att öka, inte minst när det gäller högkvalitativ video mellan bärbara enheter.

Nu har Sony presenterat en ny integrerad kretslösning som både är riktigt energieffektiv och samtidigt lyckas stoltsera med världens hittills snabbaste dataöverföring. Prototypen kräver endast 74 milliwatt för att nå en överföringshastighet på 6,3 gigabit per sekund.

Radiofrekvenskretsen och de analoga delarna av basbandskretsen har utvecklats vid Tokyo Institute of Technology. Sony har byggt den digitala delen av basbandskretsen och skött utvecklingen av kretslösningen i sin helhet.

Hur nära varandra enheterna måste vara framgår inte, men eftersom tekniken arbetar på 60-gigahertzbandet blir det inga långa avstånd. Sony har heller inte sagt något om när kretsarna kan dyka upp i kommersiella produkter.


Bild: Sony.