"Öppen källkod är verkligen en förutsättning när det gäller att bygga ut molntekniken", säger Byran Che, senior chef för Product Management på Red Hat och ansvarig för dess molnverksamhet erbjudanden, programvara och Red Hat Enterprise MRG (Red Hats Messaging, Real-time och Grid plattform).

"Om du tar en titt på marknadsandelen i serverutrymme i traditionella datacenter, så körs 70 procent på Windows-plattformen och cirka 30 procent på Linux. Tittar vi däremot på vilket operativsystem som folk väljer att bygga applikationer till i molnet, så ser vi något helt annat."

Resonemanget är enkelt, menar Che. Med en nystart får du bygga en helt ny arkitektur från grunden, och öppen källkod ger dig det bästa värdet.

"Du kan inte nå Amazons omfattning eller Googles storlek och samtidigt betala licensavgifter," säger han.

Kostnaden är inte det enda som ger öppen källkod en fördel i molnet. Che pekar också på möjligheten att skapa en gemenskap kring ett projekt och på så sätt driva på snabb innovation.

"Det är vad öppen källkod är riktigt bra på", säger han. "Amazon, Google, Facebook, alla bygger ut dessa molnprogram, dess infrastruktur och tjänster, och det görs på öppen källkod. Det faktum att de använder öppen källkod är för att det är det enda sättet de kan förnya sig på i den takt de behöver. De kan inte vänta på att deras leverantörer ska gå igenom en lång utvecklingscykel."

Saas bryter mot principerna för fri programvara

Men vad exakt har öppen källkod att göra i molnet? Stallman, som ser fri programvara ur ett intensivt politiskt perspektiv (han föraktar termen öppen källkod), hävdar att cloud computing - särskilt Software as a service (Saas) - per definition inte kan vara fri.

"Saas och proprietär programvara kan leda till liknande skadliga resultat, men de kausala mekanismerna är olika", skrev Stallman i en artikel publicerad av Boston Review 2010. "Med proprietär programvara, är orsaken att man har och använder ett exemplar som är svårt eller olagligt att ändra. Med Saas är orsaken att du använder en kopia du inte har."

"Många användare av fri programvara antar att problemet med Saas kommer att lösas genom att utveckla fri programvara för servrar", tillägger han. "För serveroperatörens skull bör programmen på servern definitivt vara fria. Om de är patentskyddade har deras ägare makt över servern, vilket är orättvist mot serveroperatören, och inte hjälper dig alls. Men om program på servern är gratis, skyddar det inte dig som serveranvändare från effekterna av Saas. De ger frihet åt operatören, men inte åt dig. "

Stallmans ståndpunkt har sina rötter i den filosofiska klyftan mellan fri programvara och öppen källkod. Öppen källkod-rörelsen är enligt Stallman en utvecklingsmetodik med en praktisk inriktning mot att göra källkoden tillgänglig. Rörelsen för fri programvara, å andra sidan, främjar en etisk hållning för hur användarna ska kunna interagera med sin programvara.