Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Nysläppta Gimp 2.8
utmanar Photoshop

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 15:20

"Istället för att sprida ut gränssnittet i flera fönster har du nu möjligheten att använda single-window-läge som förvandlar Gimp 2.8 till en Photoshop-kopia."

Eh? Har man försökt använda skiten så inser man att det behövs mer än att fixa till de löst flytande toolboxarna för att kunna jämföra sk*ten med Photoshop. Inte så konstigt att man har valt den nedsättande termen för handikappade som namn på programmet.

Nåja, det var iaf ett steg i rätt riktning att fixa toolboxarna som grötade ihop sig med desktopen och dessutom vägrade minimera sig när man minimerade Gimp. Själv sparkade jag ut det efter att ha upptäckt Paint.NET, men jag har ändå köra tillräckligt länge med det för att ha så mycket irritation kvar i kroppen att det ledde till detta inlägget ;).

Plugin:en Deweirdifier lär ha förbättrat Gimp men utvecklas den fortfarande?

edit: Här är en länk som både sågar Paint.NET och Gimp, för balansens skull. http://lonewolfsden.net/2011/02/25/its-time-for-a-good-old-fashioned-rant-gimp-sucks/paint-net/

Lord Flashheart

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 15:32

Nu var du väl allt lite hård ändå.. skojar bara, Gimp är långt ifrån en photoshop kopia. Den saknar massor av viktiga verktyg, så som layer effects och vektor verktyg. Iofs, så gör väl även paint.net det.

Anti FUDaren

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 15:38

Är inte så djupt insatt i vad respektive program klarar av, men jag tror att Gimp har fler funktioner än Paint.NET. Däremot är Paint.NET ganska 'normalt' i användande medan många har utnämnt Gimps användarinterface till det värsta i datorhistorien. Lite överdrivet tycker jag som var med på den textbaserade tiden och såg värre saker, men det sämsta i GUI-historien ligger nog nära sanningen :).

Lord Flashheart

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 16:58

Alltid lika festligt när photoshopanvändare klagar på gimp. Jag känner mig alltid totalt vilsen när jag hamnar i photoshop men får saker gjorda i gimp.

Blir lite mycket vi vs emacs krig för min smak....

gmo

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 17:01

Det beror vad för saker man ska göra.

Redigera bilder, fixa och dona in lite basic text går utmärkt i gimp.

Men att skapa webbdesigns, göra avancerade texter med effekter eller skapa logos som inte är fyrkantiga, ja då räcker inte gimp längre.

Anti FUDaren

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 18:02

Å andra sidan så duger inte photoshop till "allt" heller utan man bör naturligtvis komplettera med ett program som klarar av vektorgrafik, tex Illustrator.

#100

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 18:04

Du får gärna nämna något illustrator har, som inte photoshop har, det var längesedan jag behövde gå över till illustrator för att göra något vektor relaterat överhuvudtaget.

Anti FUDaren

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 18:24

Nu är jag visserligen ingen mästerritare utan ritar bara hjälpligt - på vilket sätt menar du att man kan arbeta med vektorgrafik i photoshop?

#100

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 21:18

Kolla upp Shape Layers

EtherMan

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-05 15:20

EtherMan ... 2012-05-04 21:18

> Kolla upp Shape Layers

Som heter något annat i gimp.

Inte mycket att hästa upp sig över.

Gimp och fotoaffärn är likvärdiga.

Inge Hjort

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 20:23

"Men att skapa webbdesigns, göra avancerade texter med effekter eller skapa logos som inte är fyrkantiga, ja då räcker inte gimp längre."

Du borde nog titta igen på vad GIMP kan, istället för att förlita dig på den gången du provade den första versionen -96.

När skall IDG börja med OpenID?

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-05 02:04

Vad det gäller logos, så känns nog inkscape (open source) eller Illustrator från Adobe som ett avsevärt bättre alternativ. Sedan kan jag inte riktigt påminna mig när jag gjorde webdesigns i photoshop det finns bättre program för det. Photoshop är ju främst ett verktyg som är nödvändigt för att skapa tryckt material, arbetar man med web är det knappast nödvändigt

unoengborg

Photoshop-kopia, haha....

2012-05-04 19:03

Jag är för dålig på bildredigering för att kalla mig användare av någondera Gimp, Photoshop eller Paint.net. Som ovan användare kan jag göra enklare saker i PS och Paint.net utan att ha läst manualer men Gimp är hopplöst.

Faktum är att man göra enklare saker i nästan vartenda program utan att ha sett dem förr, men inte i Gimp. I rättvisans namn ska man säga att Gimp själva varnar genom att indirekt säga att det är gjort av nördar för nördar, genom att skriva "In the free software world, there is generally no distinction between users and developers".

Lord Flashheart

Äntligen!

2012-05-04 15:37

"Än så länge är bara själva källkoden till Gimp 2.8 släppt men färdigkompilerade versioner för Windows och Mac OS X väntas inom kort."

Doh!

Megadyptes

Äntligen!

2012-05-04 15:47

Kan tillägga att de aldrig kommer att komma från Gimparna heller, utan är helt externa builds. Gimparna bygger bara för Det Enda Sanna Operativsystemet(tm), övriga 99% av skrivborden kör så'na där proprietära system som man inte vill befatta sig med.

Lord Flashheart

Äntligen!

2012-05-04 16:09

> Gimparna bygger bara för Det Enda Sanna Operativsystemet(tm),

Jag kan inte se att de tillhandahåller färdigbyggda versioner för något operativsystem. Bara länkar till externa byggen.

Torbjörn Andersson

Äntligen!

2012-05-04 20:24

För att skoja lite:
De är lite som Jesus alltså!
("Här är mitt evangelium, sen får ni ta och bygga egna kyrkor, typ katolska, lutheranska, pingstkyrkor etc..)
Evangeliumet är gratis "källkod", allt det andra med kyrkorna kan (och kommer att) kosta pengar..
Ursäkta mitt skämt/min liknelse, men har jag rätt eller?
Edit: Tänkte generellt om öppen källkod, inte GIMP specifikt!
Typ Red Hat och andra grejer med öppen källkod, som exempelvis digitalboxar etc.

virtuosen2

Äntligen!

2012-05-05 08:47

Jo, om man nu kan jämföra kod med byggnader (vilket blir helt kasst) så är
A) öppen källkod - "Här är mitt evangelium, sen får ni ta och bygga egna kyrkor, typ katolska, lutheranska, pingstkyrkor etc. Var kreativ och bygg en egen variant, och återanvänd det bästa från gamla ritningar.

B) stängd proprietär kod (Photoshop,Apple,Win osv), "Här är mitt evangelium, betala för det. Du får inte utgå från vår ritning och bygga en egen kyrkvariant, typ katolska, lutheranska, pingstkyrkor,utan dom säljer vi endast som hela byggnader till dig. Du får inte ändra det minsta i den färdiga kyrkan. Du får inte vara kreativ och använda t.ex. bänkarna från den färdiga kyrkan till något annat. Ska du bygga ut eller rusta den får du endast köpa en totalt ny kyrka av oss och riva den gamla. Vi vill att du dyrkar oss och fortsätter köpa våra produkter (Apple;)".

northern

Äntligen!

2012-05-04 16:44

"Gimparna bygger bara för Det Enda Sanna Operativsystemet(tm)"

Aha, du menar operativsystemet GNU... är det p.g.a att GIMP står för "GNU Image Manipulation Program" måhända?

Mig veterligen brukar dock alla GNU-distributioner skicka med sin egna kompilerade Gimp, t.ex GNU/Debian et.c.

Mri Fjukisvara

Äntligen!

2012-05-04 18:53

"Mig veterligen brukar dock alla GNU-distributioner skicka med sin egna kompilerade Gimp"

Det har du förstås rätt i. Glömde att man inte kan bygga för Linux bara så där, eftersom det är internt binär-inkompatibelt mellan distarna. Varje dist har så klart sin egen Gimp-paketering i Software Center, apt-get etc etc.

Lord Flashheart

Äntligen!

2012-05-04 20:12

Neeeej, inte binärinkompatibelt. Det handlar om vilka kodbibliotek som finns och var, mm.

Natanael L

Äntligen!

2012-05-04 20:43

Man kan inte ta ett program i binär form för dist A och köra på dist B. Det kallar jag inkompatibelt.

Lord Flashheart

Äntligen!

2012-05-04 21:09

Det där gäller om man paketerat det som en installationsfil för en dist.

Om man istället kompilerar det som "stand-alone" så att alla binärer och bibliotek finns i samma mapp (hämtas ofta som komprimerad .tar.gz) så går det ofta. Som Firefox och många andra program, de kan köras så. På nästan alla distar.

Natanael L

Äntligen!

2012-05-04 21:22

Det där var faktiskt intressant, för jag har alltid undrat vad det var som låg bakom Babels-torn-effekten. Kan man undslippa den så enkelt blir jag frestad att testa det på något liten Qt-projekt för skojs skull. Tack för infon!

Lord Flashheart

Äntligen!

2012-05-04 21:28

Firefox: http://download.mozilla.org/?product=firefox-12.0&os=linux&lang=sv-SE

Det där ska vara en tgz (.tar.gz) med Firefox, körbart på valfri dist.

Natanael L

Äntligen!

2012-05-04 22:08

Fast, man kan råka ut för "RPM-effekten" från RedHats barndom. Liknar DLL-effekten i MS Windows.

När skall IDG börja med OpenID?

Äntligen!

2012-05-05 14:40

Fast nu var det ingen rpm han tipsade om utan ett fristående program som du bara packar upp och kör.

Soulfly

Äntligen!

2012-05-05 17:03

Fast å andra sidan kan även fristående program förutsätta att det finns bibliotek som inte är med i LSB eller liknande. Men det är lyckligtvis ovanligt.

Natanael L

Äntligen!

2012-05-07 12:43

Vilket är beroende av vilka versioner av biblioteken som programmet är kompilerat för.

Jag skrev om en liknande effekt, inte att programmet skulle distribueras med RPM. Även om RPM är en del av LSB.

När skall IDG börja med OpenID?

Äntligen!

2012-05-07 22:20

Man packar upp binären inklusive sina beroende bibliotek. Sedan gäller det mer att övriga OS:et stödjer POSIX eller är Linux eller liknande.

Soulfly

Äntligen!

2012-05-08 12:35

Dvs ett det jag beskrev ovan. Vilket man undviker om man håller sig till distributionens paketering.

När skall IDG börja med OpenID?

Äntligen!

2012-05-05 19:27

Vem kör distar som nått EOL och inte får säkerhetsuppdateringar längre? Än mindre fungerar på x86_64?

Det är bara debian som kan få den effekten idag. Red Hat/Fedora failar byggprocessen ifall det finns två paket som tillhandahåller samma fil.

falde

Äntligen!

2012-05-07 12:41

Jag skrev om effekten, inte om dagens status. Har du aldrig upplevt RPM-hell eller DLL-hell?

Skulle tro att det inte är omöjligt att köra en gammal RedHat, utom möjligen att drivrutiner inte existerar, på en x86_64 (eller vad du nu kallar det).

Debian har inte haft den effekten sedan apt-get skapades. Du kanske menar någon annan effekt?

När skall IDG börja med OpenID?

Äntligen!

2012-05-05 07:46

Var har du fått det ifrån?

Det är något vi gör hela tiden. Orsaken till att de har olika paket är att man paketerar och installerar på olika sätt. Vi har produkter som levereras som rpm, vi konverterar med alien till Deb och installerar direkt, utan problem.

Right!

Äntligen!

2012-05-05 19:31

Njao. Är ett paket byggd för en dist räcker det inte alltid att köra Ailien.

Bygger man program för flera distar så gör man som med windows-installationer och skickar med egna libbar.

Oftast lägger man ALLT som behövs i /opt/programnamn som har sin egen /opt/programnamn/lib med andra libbar än de som disten har i /lib. Man lägger alla filer i sitt eget prefix så blir det inga konflikter.

falde

Äntligen!

2012-05-04 20:13

Det gör de för att man ju inte vill själv behöva ladda ned programmvaran för att få säkerhetsuppdateringar etc. Det har inte med binär-inkompatibilitet att göra, utan bara med lättja. Man vill få alla program att uppdateras från ett ställe, inte söka runt hela internet, som i "det andra" os:et och i OSX.
Men har man BARA vana från att köra/administrera "det andra" os:et, så förstår jag att man inte upplevt att det kan bli enklare...

När skall IDG börja med OpenID?

Äntligen!

2012-05-04 20:50

Jag tycker definitivt det finns ett STORT utrymme för förbättring i 'det andra os:et'. Som det funkar i Android är utmärkt, med alla uppdateringar centraliserat och direkt tillgängliga.

Som det funkar i icke-Android-Linux är däremot mindre bra, eftersom uppdateringarna ibland dröjer halvårsvis och det är fasligt mekande med command line om man inte vill vänta.

Lord Flashheart

Äntligen!

2012-05-04 22:11

Vadå? icke-Android-Linux?

Det är bara att vänta tills det blir publicerat, som man får göra i Android-världen. Det är bara det att fler program levereras utan källkod i Android, så att du inte ens kan veta om det är någon förbättring på väg.

Så, gör jag fel att anta att du är för en stängd utvecklingsform där användarna/kunderna inte får veta vad som är på gång utan att måste vackert vänta?

Så jo, vill du ligga på framkant så får du kompilera själv. Annars väntar du bara på att andra gör jobbet åt dig. Förstår inte problemet...

När skall IDG börja med OpenID?

Äntligen!

2012-05-04 23:20

Du behöver inte vänta i Android-världen. När programmakaren släpper en ny version har du den direkt.

Problemet, som du undrar över, är att det snackas om att Linux-distarnas inbyggda funktioner automatiskt ger dig den senaste versionen av alla prog, men det stämmer inte. När du har tröttnat på att vänta och vill ha senaste versionen får du meka själv, dessutom betydligt mer än vad du behöver göra i Windows där du bara laddar ner och dubbelklickar (för de program som fortfarande inte fixar det automatiskt).

Men är det inte lite symptomatiskt för Linux-communityn att man säger just saker som att "det är inget problem att vänta ett halvår på uppdateringar" i stället för att kunna se nackdelar i det egna systemet? Jag har, som du ser längre upp, inget problem med att säga att det finns ett stort utrymme för förbättringar i Windows, men så fort någon påpekar något som kunde vara bättre i Linux ska det motbevisas.

Lord Flashheart

Äntligen!

2012-05-05 05:47

I Ubuntu och de stora distributionerna är detta inte ett gigantiskt problem. Dels har du backports:

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuBackports

Där släpps det nyare programvara till redan släppta distributioner.

Sen har man även vad som kallas Personal Package Archives, PPA, som innhåller uppdaterade versioner av program. Att hitta dem kan ibland vara lika jobbigt som att leta på nätet efter program till Windows, men de finns där.

Det blir dessutom vanligare och vanligare att man släpper t ex färdigpackade .deb-filer. men det är en lång bit kvar till Windows-världens motsvarigheter.

Sen är väl det där med senaste versionen-sjukan ganska symptomatiskt för folk som hänger i såna här sammanhang, för den stora massan spelar det mindre roll. De letar inte killer features dagarna i ända och ska ha det senaste i alla lägen.

Dessutom finns det väldigt få som dagligen använder Linux som hävdar att man alltid får den senaste versionen av alla program. De som säger det har inte förstått vad de flesta distributioner (förutom rolling release-varianter) går ut på. En linuxdistribution är i stort sett ett fruset ögonblick i tiden där man bara tar in säkerhetsuppdateringar för just den versionen av programmet som skickas med i distributionen.

Så visst finns det utrymme för förbättringar. :)

Mathias Friman - openjamtland.se

Äntligen!

2012-05-07 13:01

Du MÅSTE vänta i Android-världen på att programutvecklaren packar programmet och gör det tillgängligt i lämplig program-store. På samma sätt som i MS Windows-världen.

DU kan näppeligen som kund veta vad som det FAKTISKT jobbas på. Det är en stängd marknad med stängda programvaror, med några få undantag. Precis som det är med det fiktiva MS Windows-programmet som du gav exempel på. Ett exempel som innebär att DU SJÄLV måste göra vad paketeringssystemen i alla stora Linux-distar gör åt dig. Dessutom gör de ett bättre jobb än vad du kan. De ser till att alla program som du installerat via dem är uppdaterade exempelvis när en säkerhetsfix kommit.

Att dubbelklicka på en fil som du manuellt laddar ned är sååå 90-tal.

Linux-distarnas paketsystem ger dig den senaste PACKADE versionen av programvaran. Vill du vara på den blödande kanten, och programvaran är fri, så KAN du kompilera den själv. Eller så gör du som alla andra och väntar tills det kommer till något programförråd som du använder. Och de ser till att du får säkerhetsfixarna installerade för alla programen. Kopilera själv är som att dubbelklicka på installationsfil eller packa upp en tar-fil med binärer. Det är såååå 90-tal.

Vänta ett halvår på uppdateringarna? Vilka uppdateringar menar du? Att installera ett nytt program (ny version som fungerar och ser annorlunda ut) eller säkerhetsfixarna?

Det är en feature att man "bara" får bugguppdateringar och inte nya versioner av programmen, om man inte ber om det.

Om du faktiskt är lite insatt och faktiskt pekar på något som kan förbättras, so be my guest. Men nu gör du inte det.

Olika distar har olika policy för hur uppdateringar skall hanteras, så välj någon som passar dig. Debian har tom stabil, experimentell samt rullande (testing) paketering. Men alla dessa former är mycket bättre än det du föreslår.

Så med Linux har du faktiskt möjlighet att välja. Vill jag låta paketerarna och paketsystemet hantera uppdateringar åt mig, eller vill jag göra det själv. Gör jag det själv så innebär det även att jag behöver bevakar mailinglistor för varje program så att jag får reda på när det kommer en uppdatering.

När skall IDG börja med OpenID?

Äntligen!

2012-05-05 07:50

Det är bra att göra som Debian, det betyder att du kan köra uppdateringar utan att vara rädd för att den version av databasen du testat byts ut mot en annan.

Om du kör ubuntu på desktopen så spelar det inte så stor roll, men i en komplicerad driftsmiljö vill du inte ha överraskningar.

Right!

Äntligen!

2012-05-04 20:18

Jo, fast Gimp låter ju ändå någon porta sina program. Mer tillmötesgående än Apple/Windowsfanboysen:s Photoshop m.m.

northern

Äntligen!

2012-05-04 20:27

Jo, man kan ju göra en anpassad version för iPhone/iPad, om Apple nu tillåter att man lägger upp en sådan version i deras butik...

När skall IDG börja med OpenID?

Gratis

2012-05-04 15:42

GiMP är ju trots allt gratis, mot vad Photoshop är :>

piney

Gratis

2012-05-04 16:00

..gratis är inte alltid gott

Zyriak

Gratis

2012-05-04 20:21

Men fortfarande gratis OCH fritt. Sedan är det upp till var och en att bedömma vad som passar ens arbetsstil.

Jag som inte är skadad av PS har inga problem att använda GIMP. Men så är jag ju heller inte begränsad av MS fönstersystem. Om jag vore det så skulle jag nog heller inte gilla GIMP.

Tror att problemet ligger i hög impedans mellan gränssnittet i GIMP och fönstersystemen i MS Windows och Apple OS X.

När skall IDG börja med OpenID?

Gratis

2012-05-05 15:31

Zyriak ... 2012-05-04 16:00

> ..gratis är inte alltid gott

Kanske inte, Men det är helt klart godare.

Inge Hjort

Gratis

2012-05-04 16:04

Jag brukar förorda FOSS; jobbar med det, använder det överallt och tvingar andra till det. Men.

Gimp är gratis för att ingen vid sina sinnes fulla bruk skulle betala ett öre för det.

Jag har använt en massa grafikprogram genom åren (Deluxe Paint 4! Så nice!) men Gimp ("Kantsnodd"? WTF?) är sjukt kass. Har visserligen inte testat nyaste än men gudars vad det var värt att köpa Photoshop på flickans studentpris :)

Mandrake

Gratis

2012-05-04 16:45

207kr/mån kostar Photoshop CS6..


Intressant vore att veta vilken version dagens GIMP motsvarar i Photoshop, vad gäller funktioner, verktyg mm.. Version 3.04 från 1994 ? ;)

Alliansen

Geek World

2012-05-04 16:18

Hade varit mer intressant att höra vad CAP & Design säger om GIMP.

Photoshop må vara dyrt, men tiden man sparar in med det programmet gör det värt varenda krona. Företag som tror sig spara pengar med GIMP gör sig själva en otjänst.

Walkir

I Gnu/Linux...

2012-05-04 16:19

Jag har jobbat i PS i över 20 år nu, ända sedan version 1. Gimp klarar bra mycket mer än vad Photoshop 1 gjorde. Säkert Photoshop 3 också. Klart det mesta är enklare i CS5-6 än vad det är i Gimp 2.8 men förutom CMYK (och 3D) så lär man lösa det mesta i Gimp, om man har lite kompetens - och sitter man då i GNU/Linux är ju PS oavsett vilket inget alternativ... Sen kan man ju gnälla om absolut allting, om man verkligen vill. :P

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-04 18:24

Det lilla jag gör med bilder sker i Gimp.
Som privatperson är redan Paint.net overkill för att inte tala om PS/Gimp.

I valet mellan en piratkopierad PS och Gimp vinner alltid Gimp imo.
Ju fler som använder Gimp desto fortare sker utvecklingen.

Btw så gjordes allt grafiskt i LOTR i Gimp.
Duger det åt Hollywood duger det åt mig.

Är man däremot duktig, har lärt sig PS från grunden och har inkomster av det man gör är inte Gimp ett alternativ än.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

I Gnu/Linux...

2012-05-04 19:02

"Btw så gjordes allt grafiskt i LOTR i Gimp.
Duger det åt Hollywood duger det åt mig."

Aldrig hört.. Vart kan man läsa om det och hur dom använde gimp?

Stenar

I Gnu/Linux...

2012-05-04 19:43

Det är rätt osannolikt sett till att Gimp inte stöder varken 16 bit float eller linjärt färgutrymme - Och Weta ligger knappast i Hollywood heller, hehe... ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-04 20:52

Nu är ju GIMP OSS så de i Hollywood och Weta kan implementera sina egna utökningar utan att behöva göra dem tillgängliga för andra. Dvs bara för att standardversionen av GIMP inte har stöd för det, så kan ju de ha detta.

För övrigt från GIMPs News-sida:
"Today at Libre Graphics Meeting 2012 in Vienna we announced that the development version of GIMP is now capable of processing images in 16bit and 32bit modes, integer or float at your preference"
Så det går att göra redan nu, men inte i den stabila versionen. Kanske hjälpa till? :)

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-04 21:40

Det säger dock ingenting om att lotr skulle ha gjort sin grafik i gimp, och det påståendet för ännu mindre trovärdighet när MASSIVE utvecklades för just detta syfte... Det blir liksom rätt osannolikt att en studio plöjer ner miljoner (kanske miljarder) i att utveckla ett program, för att sen använda ett gratis... Det stämmer liksom bara inte med hur verkligheten fungerar... Inte omöjligt då hollywood väl inte är direkt kända för att erkänna verkligheten som den är men iaf.

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-04 22:02

Ops, det glömde jag att lägga till. Jag har heller inte sett något om just vilka verktyg de använt i LoR. I vart fall inte något om att just GIMP skulle använts.

Men varför är det så otroligt att det används, speciellt som de plöjer ner miljoner (miljarder? Har du något belägg för det?) i egna verktyg. Det kan fungera utmärkt att använda andra verktyg för delar av produktionen?
Skulle säga att det skulle stämma bättre med verkligheten. Använd befintliga verktyg där de duger, och satsa på egna där det gör skilnad från andra.

Blender användes bland annat till Spiderman, även om det inte användes till slutrenderingarna utan "bara" till att planera scenerna.
(Kommer inte ihåg om det var Maja eller något annat till slutliga modelleringen/animeringen av datorgrafiken i filmen).

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-04 22:26

Tja det enda studion själva sagt om vilka verktyg de använt är just MASSIVE som de ju själva beställde, specifikt för lotr. Det skulle inte vara osannolikt att man använder ett par olika befintliga program för olika delar på det viset. Men att själva plöja ner miljoner för att sen ändå använda en generisk produkt för precis det man beställde ett utvecklingen för är inte normalt. Miljarder var ett eventuellt om det inte framgick. Det är en möjlighet med tanke på hur omfattande MASSIVE faktiskt är och jag vet att kostnader för specialanpassade, komplexa program kostar. Men tänk dig själv... Företag A behöver en brandvägg. Så de beställer utvecklingen av en brandvägg från något annat företag. När brandväggen är klar, då installerar man t.ex. Avira istället. Så agerar helt enkelt inte företag... Nu säger jag inte att Gimp inte har använts, men det förefaller högst osannolikt att så är fallet. Anakins påstående att allt grafiskt i lotr gjordes i Gimp, är dock oavsett bevisligen felaktigt iaf...

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-04 22:57

Dom _köpte_ Massive och (anställde Stephen Regelous) med utgångspunkt ifrån att använda Massive för vissa wide-shots. Att Massive sedan kom att spela en mycket större roll i LOTR var ingenting man hade planerat.

Och VFX handlar huvudsakligen om mjukvarubaserad problemlösning så att plugins (flr t.ex. Maya) och/eller t.o.m. hela program utvecklas under produktionen är helt naturligt. Mudbox har sin botten hos Weta Digital, Hiero utvecklades initialt av Imageworks (Sony), Nuke hos Digital Domain o.s.v...

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-05 06:04

CinePaint (f.d. FilmGimp) användes i LOTR och har använts i bland annat Harry Potter, Spiderman, The Last Samurai och 2 Fast 2 Furious också.

Det är ursprungligen en fork av Gimp 1.0.4 som modifierades för att klara 16- och 32-bitars flyttalsprecision per färgkanal.

http://www.cinepaint.org/

Sådär, nu kan ni återgå till att spekulera.

Mathias Friman - openjamtland.se

I Gnu/Linux...

2012-05-05 15:18

Jag tvivlar inte på att Gimp, CinePaint m.m. användes lika lite som jag tvivlar på att Photoshop, DeepPaint m.fl. applikationer användes... Allt hänger ihop med vad som gjordes, varför, till vad & av vem. Olika funktioner har olika behov... :D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-06 22:20

"Det är rätt osannolikt sett till att Gimp inte stöder varken 16 bit float eller linjärt färgutrymme - "
Johan Gårdfeldt

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

I Gnu/Linux...

2012-05-06 22:31

Men läs vad jag svarade på. Stenar skrev att ALLT grafiskt i LOTR gjordes i Gimp, något jag vågar GARANTERA är fel. Jag kan GARANTERA att inte ALLT gjordes i CinePaint heller. Man gör inte ALLT i ett program, det är alltid en massa firmor & underleverantörer inblandade i en så stor filmproduktion som LOTR, naturligtvis använder inte alla samma applikationer... Men just eftersom det är så många inblandade så används säkert nästintill ALLA applikationer, sen är ju frågan i så fall vilka program som användes mer än andra i så fall, men det är ju inte spec. enkelt att ta reda på direkt, om man inte känner typ Randy Cook personligen & kan ringa honom o fråga... ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 12:29

Nu får faktiskt DU läsa genom vem som skrev vad.
Det var Anakin-S som påstod att "allt grafiskt" gjordes med GIMP. Vad "allt grafiskt" är vet jag inte, det får du fråga honom om. Men det kan vara allt material runt filmen, men inte något som används i filmen.

Men ja. Jag kan faktiskt hålla med dig i det här inlägget. Även om jag inte skulle våga GARANTERA något om jag hade lika lite på fötterna som du gör sken av. Men jag håller det för väldigt troligt att du har rätt. :)

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 12:41

Jag vågar garantera det för att det räcker att nån gjorde en skiss i Photoshop på sin privata laptop för att jag skal ha rätt, hehe... ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 13:11

Så du vet någon som har använt Photoshop för något i LoR? Vilken då?

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 14:38

Tröttsamt obstinata ni är, hehe... ;D

Roger Kupelian var en av huvudartisterna för LOTR. Det är bara att googla hans namn ihop med Photoshop och sen Gimp o.s.v... Och jag har hittat ett par referenser till Photoshop men hittills men INGEN där han skriver att han jobbar i Gimp eller Cinepaint. Ett av flera exempel nedan.

http://fugitivestudios.wordpress.com/2010/12/21/blast-from-the-past-interview-by-angelfire/

Jag förstår faktiskt inte vad problemet är. Med lite bakgrundskunskap inom detta, vilket jag har efter att ha jobbat med det grafiska i över 20 år. Lägger man till sunt förnuft så fattar man att de som jobbar med det använder bäst verktyg för ett jobb. Det har säkert varit Gimp eller Cinepaint i vissa fall, men Photoshop i betydligt fler.

Numera så jobbar man dessutom till 90% i 3D även med texturer och bakgrunder, så då ligger Photoshop i botten av kompetensskalan och Mari & Mudbox i topp... Gimp har då inget stöd för att jobba med 3D-objekt alls.

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 14:59

Jag föredrar att kalla det noggran. :)

Så, det var väl inte så svårt?
I vart fall kan jag hålla med dig, att man använder det verktyg som passar för respektive jobb. Och då kan Gimp vara ett sådant, trots vad många skriver i kommentarerna till det här inlägget.

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 15:29

Jo, det var ett DJÄVLA meck att hitta rätt uppgifter - vilket faktiskt är rätt sjukt. Folk som protesterar vill aldrig komma med egna 'bevis', man gissar (och ofta utifrån åsikter) och vid mothugg vill dom ha bevis. Sunt förnuft räcker inte.

Det är fel sätt att söka kunskap på. Utan en grundlogik i vad som är rimligt/orimligt kan man inte analysera 'bevis' ändå...

Som jag skrev ovan, det här påminner mig om diskussioner jag haft med kreationister, folk som kallar evolutionen för 'teori' som om det var nån random nisse som bara gissat hur det fungerade, hehe... Sunt förnuft och vad som är rimligt skiter dom i utan kräver 'bevis', hehe... Döknäppt. ;D

Sen finns det då inte en chans att jag ger mig in i sånt här om jag inte vet att jag har rätt, det är helt enkelt inte värt det. ;)

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 16:31

Man behöver väl bara visa sina egna påståenden? Om det var svårt för dig att hitta, så är det ju inte lättare för andra som inte har skrivit påståendet?

Brukar referera till "Den rosa osynliga enhörningen" Vad är motstridigt i den? Inte titta i wikipedia... :)
eller "Russels tekanna" när jag argumenterar med ID:are. Ockams rakkniv är även användbar.

Men i huvudsak tycker jag att det är konstigt att de känner att deras tro inte är stark nog att klara av vetenskapliga teorier som inte behöver någon plats för gud(ar).

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 21:35

Om du normalt diskuterar med kreationister... Så VET du att "argument from authority", som du just nu sysslar med, inte fungerar. Kreationisters "authority" är högre än dig nämligen så oavsett vad du säger, så om man har accepterar typen, så kan du inte på något sätt få fram någonting...

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-07 23:39

Hehe, jag avslutar diskussionen eftersom den inte leder någonstans. Det är inget statement, eller nån form av argumentationsteknik. Jag har inget underliggande syfte, inte mer än att jag orkar helt enkelt inte lägga mer tid på den. Det är inte mer avancerat än så faktiskt. :)

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 12:41

Det är ingen som påstått att allt gjorts i massive. Enda som är sagts är att det känns osannolikt att när man beställer programmering av ett program som massive påstås vara så låter man inte bli att använda det fullt ut. Sen har det ju dock framkommit en del påståenden som inte har styrkts im att skaparna av massive och lotr ljuger om dessa saker. Mina argument bygger på att deras officiella uttalanden stämmer. Skulle det vara så att de ljuger så får jag omvärdera sannolikheten men tills dess att det uppvisas några bevis förwt tänker jag inte ens börja underhålla den tanken.

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-07 13:17

Har det ljugit eller har du uttalat dig med för lite underlag så att du inte visste bättre?

Sedan så kan du ju läsa inläggen innan du kommenterar dem.

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 13:22

Du kan ju själv läsa inläggen. Och sen skriva ett svar som faktisk har en betydelse istället för osammanhängande slumpmässiga ord.

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-07 13:38

Så, du visste alltså inte bättre.

Du kunde ju ha skrivit det med en gång istället för att slumpmässigt välja en permutation av ord.

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 15:03

Jo, eftersom jag jobbat med pixel & vektorgrafik i över 20 år, med 3D i 15 år och video/compositing i 10, kan du ju räkna ut med lilltån att jag vet bättre, hehe... Du vet ju inte hur det fungerar allt, apparna, arbetsflödet - och då är det såklart lätt att spekulera hej vilt. Jag trodde du hade fattat det iom jag visade hur du blandade ihop Massive & Maya o.s.v...;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 15:25

Du grabben(?), ta och kolla vilka inlägg du kommenterar.

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 15:30

Sorry, hehe. ;D

Och 'grabben' var några år sen jag var. ;)

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 16:18

Ok.

Jo, därav frågetecknet (och reservation att du kan vara kvinna eller hund. "On the Internet, nobody knows you're a dog") :)

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 16:20

Inte hund, bara lat, gammal & fet, hehe... Fast det är ju också en tolkningsfråga då... ;D #40+

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 16:41

http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Internet,_nobody_knows_you're_a_dog

#White #Male #40+

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 21:38

Med tanke på att din mening inte har någon innebörd så blir det ju liksom lite svårt att svara på det... Om du formulerar dig med en mening som faktiskt är en fråga enligt något erkänt språk så ska jag nog se om jag inte kan besvara den... Tills dess får jag nog be dig att hålla dig till läsningen.

EtherMan

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-05-08 12:37


I Gnu/Linux...

2012-05-07 14:56

Jag tror inte dom ljuger, det är mer en tolkningsfråga. Som jag uppfattat det, utifrån vad han säger i LOTR extramaterialet, så jobbade han vidare från kod han hade, kanske hade den inget namn, kanske moddade han den så mycket så att han såg det som ett nytt program, men han startade inte från scratch med Massive utan jobbade vidare utifrån vad han gjort tidigare.

Sedan uppfattar man det i extramaterialet som att Weta köpt mjukvaran och anställt honom, men det verkar snarare att det var ett frilansgig och att Weta betalade för utvecklingen av den funktionaliteten dom behövde och att resultatet blev 'Massive' fast att han fortfarande ägde koden - annars hade ju han inte varit huvudägare i Massive Software.

Och argumentet är att det här bara är logiskt, sunt förnuft helt enkelt. Det här känns lite som diskussioner jag haft med creationister, "Ge mig bevis, annars vägrar jag sluta tro på det orimliga!", hehe... ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 21:47

Ok. Men det där citatet du lutar dig på är något som nu är frågat efter flera gånger utan att du kan ge något svar på vilken intervju och var i den som han säger detta. OM han nu säger detta så ljuger ju Massive Software istället. Det är VÄLDIGT stor skillnad på "vi gjorde detta program åt företag X"... och "vi vidareutvecklade ett gammalt program, och sålde till X". Så nej, det handlar inte om någon tolkningsfråga utan om att OM ditt påstående stämmer, så är det någon part som ljuger. Men då du inte lyckats visa på något underlag för ditt påstående så säger mitt kritiska tänkande åt mig att inte tro på det...

Att påstå att någon part ljuger... Där det skulle vara en rätt allvarlig sak om den ena alternativet ljuger (företag som ljuger åker på rätt hårda böter) så säger ett sunt förnuft att be om bevis för påståendet... Inte att bara acceptera det... Sen gör du en allvarlig miss i ditt påstående om mig. Jag ber om bevis för ditt påstående. I detta fallet är det DU som är krationisten. Du har tom själv länkat till ett av bevisen som jag lutar mig på till vad jag anser vara sannolikt att det är sant. Det behöver inte vara sant, men alla bevis pekar på det och tills dess att du kan visa på några bevis på motsatsen, så kommer du inte att bli trodd av mig. Precis som kreationister inte kommer bli trodda förrens de kommer med några bevis för sitt påstående... Bevisbördan för ett påstående, är ALLTID den som ger påståendet... Inte någon annan att bevisa det falskt...

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-07 23:12

Mmm, jag har sagt mitt i detta. Om du nu är så obstinat att du inte tror på någon som jobbar med detta, well, det är din issue. Jag känner inget vidare behov att bevisa nåt mer iaf. :D

Bye/JohanG*

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-08 12:34

Fast, hur kan vi vetat att du jobbar med det?

Jo, vi kan googla på Johan Gårdfeldt, men visar ju bara att du har kännedom om att det finne någon med det namnet i branschen.

Men det är en kommentar bara och dessutom OT, och jag förväntar mig inte något svar. Men jag uppskattar att få mer kunskap genom att fråga. :)

Have a nice day.

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-08 12:46

Jo, klart man kan utgå ifrån att folk ljuger och kör fejk namn, jag varken gör det (ljuger eller kör fejknamn) eller gör det (utgår ifrån att andra gör det, hehe)... ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-08 12:54

Så om jag hävdar att jag är Gud, så kommer du fortfarande att inte anta att jag ljuger? Du kanske ska inse att du faktiskt inte lever som du hävdar, även om du kanske tror det.

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-08 13:07

Mmm, fast jag hävdade inte att jag var gud, jag hävdade att jag var grafiker. Och vet du vad, jag är grafiker. Men du är inte gud. ;)

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-08 13:22

Fast du hävdade att du inte utgick från att folk var lögnare... Med precis samma kritiska tänkande som du avfärdar att jag skulle vara gud, så anser vi inte det vara styrkt att du är grafiker och alltså faller ditt argument from authority... Så som sagt. Det är inte konstruktivt att hänvisa till ditt yrke om du ändå inte kan visa på att du faktiskt har det yrket...

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-08 18:25

Du tar det för personligt.

Problemet är ju att även om jag visste vem Johan Gårdfeldt är IRL, så kan jag omöjligt veta att den som postar under den signaturen är just samma Johan Gårdfeldt. Signatur kan väljas godtyckligt.
Om jag googlade och sedan ringde upp en Johan Gårdfeldt och bad honom skriva något här i forumet. Först DÅ skulle jag kunna vara säker att det är den Johan Gårfeldt som jag ringde. Då kan jag utgå från att du har meriter som fotograf, journalist och grafiker samt sålt datorer som dök upp i min sökning. Men det kan ju finnas flera med samma namn. Det finns ca 5 med mitt namn i sverige, och då är det definitivt inte ett vanligt svensson-namn.

Men genom att visa att du kan det du kan här, så kommer du att få erkännande för det, men under din signatur som just nu är "Johan Gårdfeldt". Och jag behöver inte ringa upp dig (eller på annat sätt kontakta dig).

Det finns alltså inte någon sätt att "friåka" på sin kunskap utanför forumet, innan du i forumet visat vad du kan. Skaffa en ny signatur, och du får börja om. Även om du säger att du har bytt signatur. Problemet kallas "Authentication" (autentisering el. verifiering på svenska) i datorsäkehetsvärlden.

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-08 18:38

Jag tycker IDG skulle börja med Facebook-koppling, det går ju såklart att fejka det med, men dom flesta gör inte det - och det blir lite lugnare när folk kör öppet, lättare att 'gapa' & spela allan när man inte går ut med vem man är.

För säga vad man vill om övervakning, FRA-lagar o.s.v... Anonymiteten på nätet tar inte sällan fram det absolut värsta i folk. :P

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-08 18:44

Kan hålla med att IDG skulle kunna göra något sådant.
Det är det jag tjata om länge, dvs OpenID och dess utökningar för federerad inloggning. Inte bara från FB.

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-04 22:16

Fast Massive var ett program som dom 'köpte' (inkl. anställde Stephen Regelous)och byggde vidare på. Det är inte tal om att det lagts såna pengar, Stephen var ensam utvecklare på Massive och vad som lagts är hans lön vilket är max nån halv mille per år. Dessutom så är Massive en crowd simulator som inte har någonting alls gemensamt med en applikation som Gimp utan närmast skulle kunna jämföras med en spelmotor.

Och jag tvivlar inte en sekund på att Gimp använts i produktionen, frågan är väl hur mycket - men användningen av Gimp i relation till t.ex. Photoshop är med största sannolikhet minimal, PS är de facto industristandard, as simple as. ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-04 22:50

Err.. Massive existerade inte innan de beställde programmet. Det var utvecklat SPECIFIKT för dem... Så nej, det köptes inte in. Det utvecklades för dem.

Man anställer inte heller en person, för att utveckla bara ett program på det viset heller. Så funkar helt enkelt inte utveckling i den verkliga världen... Massive Software hade kanske inte mer kostnader än Stephens lön... Men det betyder inte att Massive Software inte tog mer betalt.

Det är bara bland bland vänsterextremister som tror att pris har någon direkt relation till produktionskostnaden... I verkligheten är det tillgång och efterfrågan som styr. Är tillgången för stor och efterfrågan för liten för att priset ska vara lönsamt, så görs inte produkten alls. Viss översimplifiering då det inte tar hänsyn till produkter som skapar efterfrågan osv men i grund och botten, så fungerar marknaden på det viset vare sig du vill det eller ej...

Sen angående vad MASSIVE är... Programmet har en mängd uppsättning av funktioner och grafikhantering. Grejen är den att nästan all CG som gjordes i lotr är ju just av de typerna som MASSIVE gör. De stora stridscenerna osv. som den i princip är unik för att hantera.

Men MASSIVE användes även för att skapa Treebeard t.ex. (finns videos för behind the scenes där man ser detta) så vi vet också att MASSIVE användes även för att skapa ensamma CG figurer.

Tittar man på MASSIVE så vet man att det klarar all CG som finns i lotr. Det är inget bevis för att det faktiskt använts, men kombinera det med total avsaknad av någon information om att gimp skulle ha använts blir sannolikheten att man använt Gimp rätt liten... Ingenting talar för att så skulle vara fallet, och en massa saker talar för att så inte är fallet.

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-04 23:01

Om du tittar igenom extramaterialet till LOTR istället för att kolla på wikipedia så kommer du se att jag har rätt. ;)

Varför skulle annars Regelous äga Massive Software som säljer Massive, om Weta Digital hade beställt det så hade dom ju ägt bottenplattan till Massive - vilket dom inte gör. :D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-04 23:53

Av precis samma anledning som du inte äger windows bara för att du köper en licens för det... Det är helt enkelt billigare att låta tillverkaren sälja det multipla gånger...

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-04 23:07

Saxat ur Massive Software's egen sida: "Stephen conceived of the basic concepts for the software in the early 90s after studying Artificial Life agent based systems, and developed Massive years later for The Lord of the Rings trilogy"

Fast i dokun om LOTR uttrycker han det lite annorlunda, att han vidareutvecklade ett program han redan hade...

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-04 23:58

Det som står på deras hemsida, är just det jag säger ju... Var i dokun om LOTR säger han att han vidareutvecklar något han redan hade? För det skulle vara intressant om han säger emot sig själv och ger dig åtminstone ett ben att stå på när du kallar honom lögnare. Personligen litar jag nog dock mer på vad som sägs i en officiell text, än vad någon råkat haspla ur sig vid en intervju, om det det nu ens stämmer... Har sett allt extramaterial jag känner till existerar för lotr filmerna och har då aldrig hört Stephen säga att Massive var vidareutveckling av något tidigare.

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-05 00:04

Men sluta nu, Stephen Regelous äger Massive Software ihop med en kollega, Peter Jackson eller Weta har inget ägande... Stephen Regelous konsultar uppenbarligen för Weta men mjukvaran är deras egen.

Sen pratar du om folk som inte kan 'bildbehandling' när du själv inte har några som helst kunskaper i hur varken applikationerna eller arbetsflödet för VFX och post prod. fungerar. Jag jobbar å andra sidan med det professionellt sedan åratal...

Bara det du skrev tidigare om att Massive skulle kunna hantera grafik, det är ju helt fel bara... Massive är i princip ett avancerat nod-baserat partikelsystem ihop med ett expertsystem för ai. Vad massive kan/gör är att skapa instanser av assets, kombinera dom och simulera individuella beteenden. Det kan vara en fotsoldat i LOTR eller en buske i Avatars djungel, men många gånger gör Massive inte mer avancerade saker än ett rätt basic partikelsystem kan åstadkomma för att i nästa sekund kunna simulera en enskild individ med såväl syn som hörsel i ett stridsscenario. (basically en avancerad AI som i spelmotorerna)

Massive är ingen modellerare, renderare eller pixelredigeringsprogram. Du kan inte skapa eller modifiera nån form av grafik alls i Massive. Alla 'assets' måste importeras utifrån, i LOTR (och Avatar) troligtvis från Maya via MEL-script eller Python... Och jag kan dessutom garantera att 'Treebeard' inte är 'gjord' i Massive, såväl Gollum som (den digitala versionen av) Treebeard är animerade i Maya, ingenting annat.

Det är f.ö. bara så dumt att debattera det här vidare, du får helt enkelt läsa på hur det fungerar innan du ger dig in i såna här diskussioner.

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-05 00:13

"Men sluta nu, Stephen Regelous äger Massive Software ihop med en kollega, Peter Jackson eller Weta har inget ägande... Stephen Regelous konsultar uppenbarligen för Weta men mjukvaran är deras egen."

Inget av det motsäger att det utvecklades just för lotr, på beställning...

"Sen pratar du om folk som inte kan 'bildbehandling' när du själv inte har några som helst kunskaper i hur varken applikationerna eller arbetsflödet för VFX och post prod. fungerar. Jag jobbar å andra sidan med det professionellt sedan åratal..."

Jag pratar inte alls om folk som inte kan bildbehandling. Var har du fått det ifrån? Arbetsflöde osv är fullkomligt irrelevant för det vi diskuterar...

"Bara det du skrev tidigare om att Massive skulle kunna hantera grafik, det är ju helt fel bara... Massive är i princip ett avancerat nod-baserat partikelsystem ihop med ett expertsystem för ai."

Intressant... Och du hävdar dig arbeta med de här sakerna professionellt... http://www.youtube.com/watch?v=1IErA5CX8v0 första resultatet för "massive lotr" på youtube... Visar rätt tydligt att det var rätt mycket mer än bara ett "nod-baserat partikelsystem ihop med ett expertsystem för ai"...

EtherMan

I Gnu/Linux...

2012-05-05 00:29

LOL... För guds skull, hehe, du har ju noll & ingen koll på hur detta fungerar. Det är Maya dom jobbar i när du ser geometrin, inte Massive. Googla Massive Screenshot & Maya screenshot så fattar du... xD

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-05 00:41

Inte det enklaste att hitta nåt som visar det tydligare men här är ett klipp...

http://www.youtube.com/watch?v=BQKo92fTYcI

Och notera att det alltid är Maya som genererar geometrin, Massive hanterar själv ingen geometri, bara data.

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-05 15:39

Johan Gårdfeldt ... 2012-05-04 22:16

> PS är de facto industristandard

Tycka får även du göra. Förändrar inget.

Inge Hjort

I Gnu/Linux...

2012-05-05 15:44

Mmm, fast sett till att jag är en del av den grafiska industrin vet jag ju vad som är industristandard för pixelredigering och det är Photoshop. No tycka needed. ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-04 21:56

Inom filmvärlden är det mycket OSS och hårdvaruverktyg som används. Pixar kör t.ex. Red Hat på sina 3000 klienter och 1000 servrar.

Det är ovanligt att man inom filmbranschen inte har sina egna verktyg som oftast är open source, men det finns säkert dom som köper proprietärt också.

Googles logga är för övrigt gjord i Gimp från början ;)

Jag gillar däremot att folk med total okunskap i bildbehandling, samtidigt har en (enligt dom själva) professionell åsikt om Gimp :P Hur gick det till?

Gimp är ett ruskigt bra verktyg, men det är inte värt 12.000:- som PS.
Däremot fixar programmet mina professionella behov utmärkt! Stöd gärna utvecklingen så kommer vi tillsammans framåt snabbare!

Grandt

I Gnu/Linux...

2012-05-04 22:05

+1

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-04 22:17

Det finns ingen som skapar loggor i ett pixelredigeringsprogram, möjligtvis är den gjord i Inkscape i så fall... ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-05 06:17

"In 1998, Sergey Brin created a computerized version of the Google letters using the free graphics program GIMP. The exclamation mark was added, mimicking the Yahoo! logo.

"There were a lot of different color iterations", says Ruth Kedar, the graphic designer who developed the now-famous logo. "We ended up with the primary colors, but instead of having the pattern go in order, we put a secondary color on the L, which brought back the idea that Google doesn't follow the rules.""

http://en.wikipedia.org/wiki/Google_logo

Alltså, Sergey Brin gjorde första logon i Gimp, som sedan utvecklades av Ruth Kedar.

Mathias Friman - openjamtland.se

I Gnu/Linux...

2012-05-05 15:12

Jojo, att nån gör ett första utkast i Gimp är väl en sak, ett hack tidigare skapades loggan säkert på pappar också, hehe... Men Ruth Kedar lär ha skapat den riktiga loggan i ett vektorprogram, inte ett pixelprogram, det kan vi nog vara rätt säkra på... Så det är en tolkningsfråga, ett utkast är imo inte en färdig logga. ;)

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-06 17:41

Om jag inte minns helt galet så framgår det i boken som citatet är hämtat ur att den gjordes i Gimp och användes på den första Google-sökmotorn. Säkerligen har man gjort en vektorvariant, men i ett senare skede, då man hade anställda som var kapabla till det. ;)

google.com har ju prisats (nåja) för sin avskalade design, men faktum var att Brin var för dålig på webbdesign[1,2] för att det skulle bli nåt annat... :) Sen har den layouten[3] fått leva kvar. I viss mån.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Google#History
[2] http://www.huffingtonpost.com/2012/03/27/google-design-sergey-brin_n_1384074.html
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/File:Google1998.png

Mathias Friman - openjamtland.se

I Gnu/Linux...

2012-05-06 17:49

Mmm, sant, dom var ju sökmotor innan dom var bolag... Jag tänker som en grafiker, hehe... ;D

Men Google (sökmotorn) är genialt enkel. Tror enkelheten är lika stor del i att den är den vanligaste startsidan i världen som att det är den bästa sökmotorn... Bing har ju ändrat nu så det är nästan lika avskalat, i original såg det ut så här...

http://searchengineland.com/figz/wp-content/seloads/2011/11/bing-central-1.jpg

Sånt pallar ju ingen ha som förstasida, hehe... :)

Sen, ang. gränssnittsdesign i allmänhet, så har dom ju kompenserat för sina tidigare inkompetens med saker som Google+, fortfarande helt ointressant som social tjänst (iaf för mig) men SHOIT vilket najs gränssnitt. Genialt! ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-04 22:31

Du får hela CS6 suiten för 400:- i månaden numera, så inte riktigt såna pengar längre. :)

Ang. GNU/Linux så har jag hört att Adobe kompilerar Photoshop för RHEL sedan åratal och att ILM, Digital Domain, alla dom stora kör PS under GNU/Linux... Men oavsett vilket så kan jag garantera att alla digitala studios kör Photoshop, även Pixar. ;D

Och ang. att ha pejl om 'bildbehandling' så har du då här någon som arbetat professionellt med pixel & vektorgrafik sedan 1989, med 3D sedan mitten av 90-talet och video/compositing i ca. 10 år... :)

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-05 14:54

4,800:- om året, och så fort du slutar betala så har du inget program att använda.

jo, låter ju vettigt att jämnföra det med ett program som är gratis.

*suck*

LordSqueak

I Gnu/Linux...

2012-05-05 15:09

Jag pratade om hela programsuiten inkl. AE, Premiere, Audition & ett ton appar till - och såg nån nedan skrev att man kunde 'hyra' PS för 200:- per månad, alltså 2.400:- per år... Och lite beroende på vad man gör och hur man jobbar kan det vara värt det - eller inte - men man får vad man betalar för. Gimp är absolut ingen dålig pixelredigerare men det är fortfarande en bra bit upp till vad Photoshop kan... :P

Och självklart skall man få göra jämförelser mellan fria program och kommersiella program - annars kan man ju säga att vilken dynga som helst är bra bara för att den är fri, men så är det ju inte... ;)

(Lika dumt är det f.ö. att hävda att Gimp inte strävar efter att bli ett 'Photoshop', som vissa skrivit i tråden, för så är det naturligtvis... Gimp strävar efter att bli den bästa pixelredigeraren den kan bli, så också Photoshop, såklart, hehe... ;D)

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-05 01:00

Johan Gårdfeldt ... 2012-05-04 19:43

> Det är rätt osannolikt sett till att Gimp inte stöder
> varken 16 bit float eller linjärt

Då vill det till att du läser på.

Inge Hjort

I Gnu/Linux...

2012-05-05 01:04

Iom 2.8 kommer väl det ja, men inte i 2.6.x och definitivt inte för >10 år sen... ;D

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-05 15:06

En punkt i förbättringen av Gimp.
Support loading 16bit (RGB565) raw data.

FreeWare

I Gnu/Linux...

2012-05-07 13:13

"Klart det mesta är enklare i CS5-6 än vad det är i Gimp 2.8"
Så du har utvärderat Gimp 2.8 redan? Något som du vill göra tillgängligt, eller utgår du från tidigare versioner av Gimp?

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 15:17

Jag har jobbat massor i Gimp 2.6 (i GNU/Linux) men 2.8 har ju inte kommit stabil build för Windows förrän igår, dock så tror jag inte jag ens kommer installera det innan 2.8.1 då det verkar vara en hel del strul, iaf i Windows-versionen. Och den uppgiften kommer ifrån Blenderartists.org där jag följer/medverkar diskussionen om Gimp 2.8...

För det är väl det folk verkar missa, hehe, att jag lever & andas det här, PS, AE, Gimp, Blender, Maya o.s.v. - och inte bara att jag jobbar med det, 1/3 av min arbetstid är att plugga och hålla mig uppdaterad med ALLT som har med det här att göra. Jag ser mer extramaterial & intervjuer med VFX-folk än jag ser film typ. Annars hade jag ALDRIG gett mig in i diskussionerna som jag gjort, det pallar jag inte på IDG. Men det här kan jag f*n utan & innan... :)

Johan Gårdfeldt

I Gnu/Linux...

2012-05-07 15:35

"Klart det mesta är enklare i CS5-6 än vad det är i Gimp 2.8"

Men du har alltså inte provat Gimp 2.8?

Din tidiga argumentationsteknik i trådarna gjorde ju att det inte kom fram speciellt tydligt. Mer som många andra nobs som dissar otestat eller pga sina egna tillkortakommande med att jobba i ett annat program. Men när du blir lite mer noggran i debatstilen så kan man ju tro det du nu skriver. :)

Men nog om detta, jag läste ditt inlägg i en annan tråd och de verkar ju ha vettiga ideér. Val av verktyg baserat på problem och målgrupp.

När skall IDG börja med OpenID?

I Gnu/Linux...

2012-05-07 15:42

Hehe, jag är inte vad att ta idiotbataljer, folk som kläcker ur sig rena orimligheter och försvarar dom med näbbar & klor när jag sitter & jobbar med det här dagligen... ;D

Jag brukar som sagt inte ge mig in i det, men gjorde ett undantag. Fast det blir det sista på ett tag, det kan jag lova. Jag föredrar 'tekniska' diskussioner med folk som kan mer än mig, inte mindre, typ på Blendrartists eller CGtalk's forum - så lär jag mig nåt också. :D

Johan Gårdfeldt

Har jobbat med datamaskiner hela mitt liv..

2012-05-04 16:35

Så när IDG snackar om ett förändrat GUI, hade det kanske inte varit överkomplicerat att ta en skärmdump.. Eller väntar ni på att mac-porten ska bli släppt?

Retardovic - Inte SD anhängare bara handikappad

Har jobbat med datamaskiner hela mitt liv..

2012-05-04 21:08

Ubuntubloggen webupd8 har en artikel Kring 2.8:an, med skärmdump... ;)

Ooops! Missade länken, men här är den iaf. http://www.webupd8.org/2012/05/gimp-28-stable-finally-available-for.html

grolim

Har jobbat med datamaskiner hela mitt liv..

2012-05-05 11:53

Tack. Ska lägga till PPAt på 12.04LTS :)

lessonae

Utmana Photoshop på vilken plattform?

2012-05-04 17:54

Så länge de inte fimpar GTK+ i både Windows och Mac OSX så är GIMP inget jag kommer installera i alla fall.

Batterisyra

Utmana Photoshop på vilken plattform?

2012-05-04 21:34

Håller med om GTK+.
Dom borde göra ett gränssnitt i Qt istället som är snyggare och integrerar bättre.

aa_bb

Utmana Photoshop på vilken plattform?

2012-05-07 12:08

Integrerar bätter? Med KDE möjligen med inte med Gnome.
GTK+ är helt ok, även på MS Windows.

När skall IDG börja med OpenID?

Utmana Photoshop på vilken plattform?

2012-05-18 20:28

GTK+ integrerar inte bra med något annat gränsnitt än sig själv.

Ta något gjort i GTK+ och testa hur det integrerar med andra gränssnitt i osx, windows, Qt-baserad, gtk gör sedan samma sak med gtk så kommer du se att gtk inte integrerar bra med andra gränsnitt om du jämför med Qt.
Du kommer då se att Qt ser bra ut i samtliga gränssnitt medans gtk inte gör det.

Adobe Photoshop Elements använder Qt medans gimp använder gtk.

aa_bb

Utmana Photoshop på vilken plattform?

2012-05-06 19:09

Det håller jag inte med om, GTK+ är mycket bättre och snyggare än QT.

Drutten & Jena

Utmana Photoshop på vilken plattform?

2012-05-07 13:40

Använda Windows native, kanske? Mycket snyggare och bättre eftersom jag slipper installera en massa extra skräp.

Batterisyra

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-04 20:47

Såvitt jag vet är inte GIMPs ambitioner att konkurera med Photoshop.
Det är en bildredigerare med sina funktioner.
Bara journalister läser vad andra journalister skriver...

Berätta om senaste GIMP hanterar CMYK och 16 bitar, mm godis!

Och IDG, handen på hjärtat, har ni inte TESTAT produkten ni skriver om?
Den är fri att ladda ner, vad hindrar er.

Skriv ett stycke om hur ni laddade ner med wget och kompilerar med gcc på er nyinstallerade Ubuntu 12.04.

minimini

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-04 21:21

Tja, att kompilera nuförtiden är kanske kul men inte nödvändigt, varför krångla till det när man inte behöver, bättre är väl att lägga till ett förråd och därmed också få tillgång till automatisk uppdatering på köpet.

I terminalen:

sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp
sudo apt-get update
sudo apt-get install gimp

OBS! Detta ger dig som kör Ubuntu 12.04, stable release av GIMP 2.8. Om du ligger kvar på 11.10 kommer du istället att få RC- utgåvan.

grolim

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 01:30

grolim ... 2012-05-04 21:21

> Tja, att kompilera nuförtiden är kanske kul men inte nödvändigt

Det är nödvändigt, och ett måste.

Inge Hjort

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 12:05

Hur gör man det?

lessonae

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 12:28

lessonae ... 2012-05-05 12:05

> Hur gör man det?

Bygger program från sås? Eller.

cd /usr/ports/www/<programnamn> && make install clean

Inge Hjort

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 12:32

Ok... Nu blev jag nyfiken - berätta gärna mer om hur du tänker här. Om du avser mjukvaruutvecklare är jag med dig, men som slutanvändare kan jag inte se varför man skall kompilera (Gentoo och LFS- användare undantagna) själv 2012. Ett förråd räcker långt och det finns många förråd där ute ;)

Helt ärligt kan jag inte komma ihåg när jag som användare var tvungen att kompilera ett program på min plattform senast, men det har i alla fall inte skett sedan april 2007, det är jag säker på för då började jag använda Ubuntu och före det var det SuSE som gällde för mig.

grolim

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 14:01

grolim ... 2012-05-05 12:32

> berätta gärna mer om hur du tänker här.

Nja... Detta är idg:s forum så jag tänker inte så mycket.

Ponera följande, det program du vill ha finns inte som paket. Vad göra? Avstå eller bygga själv om du vill ha programet.

Senast jag använde linux var trustix 1.* Det gick i KK.

https://en.wikipedia.org/wiki/Trustix

Har även använt RH 5.0-7.2 Suse 5.*-7.*
Suse var en trevlig upplevelse

Inge Hjort

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 16:29

Ja, men så är det ju. Finns det ingen binär så kan man göra två saker:

1. kompilera själv, som du säger eller
2. leta upp en likvärdig mjukvara som finns i något förråd

Och för mig har alltid alternativ 2 varit att föredra och i min programcentral i Ubuntu har jag tillgång till ca 40 000 paket, så chansen att hitta det jag behöver utan att kompilera källkod själv är mycket stor.

För att lägga till bra och användbara förråd i Ubuntu vill jag också tipsa om Ubuntu Tweak (http://ubuntu-tweak.com/) för er som ännu inte känner till detta smidiga program.

grolim

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 12:06

Tack för tipset. Verkar vara en bra blogg :)

lessonae

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 12:52

Du är välkommen :D

grolim

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 15:20

Körde de där tre raderna i förrgår med Copy Paste och vips var jag ägare till Gimp 2.8.

Är på sätt och vis intresserad av Photoshop, men har nöjt mig med Gimp och Ubuntu/Linux i åratal. Därför är Gimp en ersättare till Photoshop.

FreeWare

Sluta jämföra med Photoshop

2012-05-05 16:34

Ja, visst är det smidigt med ctrl+c och ctrl+v ;) Många fanboys menar att detta förfarande är ett oöverstigligt problem och det enda som hindrar dem att köra annat än Windows och Mac OS X och kan sammanfattas med ett ord - Terminalen, ack denna så skrämmande tingest... ;)

grolim

Skillnaden GIMP - Photoshop betydelselös

2012-05-05 00:02

Bägge programmen får jobbet gjort

Tamara Jagelovsk

Skillnaden GIMP - Photoshop betydelselös

2012-05-05 02:01

Oh, en Orion-fan... Fast hon har väl två l i efternamnet om det skall vara rätt :D

TMB

Belys hellre skillnaden melan Gimp och Gimp

2012-05-05 10:38

En massa kommentarer handlar om skillnaden mellan GIMP och PS. Det är ointressant tycker jag.
Nu när har det äntligen kommit en ny version av GIMP, vilken är skillnaden mellan versionerna? På min ubuntu maskin uppgraderade jag till 2.8, ingen jätterevolution enligt min åsikt. Jag känner igen mig och kommer antagligen att arbeta på samma sätt i den. Vad kommer den nya versionen att betyda för dig?

Personligen tror inte jag att någon övertygad PS-användare kommer att omvändas. Om du använder PS, trivs med det och är villig att betala för det, kul för dig.
Till alla GIMP / PS debattörer: Varför bli så provocerad av att andra har andra åsikter och väljer att använda andra program, så du måste kritisera deras val?

slasktratten

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 12:09

Detta måste kollas upp. I den information som funnits tidigare så har det sagts att ritplattor inte kommer att kunna stödjas pga att detta är "broken" i GTK3. Av denna anledning har jag varit mycket besviken då jag i princip endast använder gimp då jag behöver göra mer avancerad bildbehandling och är mer eller mindre beroende av ritplattan. Stämmer detta, att det numer fungerar, så kommer jag vara apglad!
Ska kollas upp omedelbart...

WinstonSmith

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 12:20

Hmm, dessvärre är det inte löst :(
Det är för övrigt GTK+2 som är problemet. Problemet kommer vara löst i Gimp 3 som kommer använda GTK+3. Aja, ska installera och testa, tror det kan fungera med vissa plattor om man har tur. Jäkligt synd alltså, finns massor med nyheter i nya Gimp som jag verkligen saknat och som gjort att jag börjat snegla på photoshop...

WinstonSmith

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 15:31

Gimp är ju också ett ritprogram (bitmap), med vilket man kan göra bilderna själv. Öppnade en ruta och pluggade in ritplatta Bamboo. Valde pensel och spets och det är inget problem med att rita bilder i Gimp 2.8. Också den äldre versionen Gimp 2.6 fungerade med ritplatta.

FreeWare

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 15:55

Men har du tryckkänslighet? Det har i alla fall inte jag med min Wacom Graphire 3 (ska undersöka lite närmare när jag har tid ifall jag missat någon inställning).
De rekommenderar att man nedgraderar till 2.6 för att få fullt stöd, där fungerar det.

WinstonSmith

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 16:13

Har ingen tryckkänslighet. Vet heller inte om att plattan skulle ha en sådan egenskap. Behovet har ju funnits, men har reglerat penselstorleken istället med ett betydligt jobbigare resultat.

FreeWare

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 17:55

Jorå, plattan har den funktionaliteten, testa i gimp2.6 så får du se, rätt användbart. Det går att ställa in om tryckkänsligheten ska reglera penselstorlek eller opacitet (eller både och) osv. Själv har jag mest behovet för opacitet, skitbra när man jobbar med mycket masker vid bildbehandling.

Verkar som jag lyckats förstöra lite av mitt system nu med mitt fulsätt att installera gimp 2.8. Har ingen panel längre (plus andra problem) :(
Aja, får kika på det imorrn, nu måste jag in i gimp och fixa bilderna från dagens fotografering, de måste laddas upp till 350.org idag. Blir ett bra test av programmet.

WinstonSmith

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 18:19

Läste precis en kommentar på flickr där någon fått gimp 2.8 att fungera med tryckkänslighet på en wacom bamboo, så det borde gå att få till.

WinstonSmith

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 18:24

Hittade en Windowsmaskin med Gimp 2,6, men fick inte penseln att fungera tryckkänsligt. Olikka grader av opascitet osv kan ju snabbt regleras och man får mörkare streck med långsammare rörelser osv. Någon kinapensel med bredare streck vid högre tryck hittades inte. Har för mig att den billiga ritplattan inte är så sofistikerad.

FreeWare

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 18:34

Kanske är något speciellt med wacom och gimp på windows, är ju gtk-bibliotek osv. Men din Wacombräda (bamboo) har helt klart stöd för tryckkänslighet, absolut! Jag såg en snubbe på youtube som hade tryckkänsligt på 2.8 för windows (själv sitter jag med linux), http://www.youtube.com/user/coutomoz
Tycker absolut att du ska försöka få det att fungera, det är riktigt riktigt bra att ha alltså. Men du har tryckkänslighet för opacitet? Eller hur menar du? Det brukar gå att kryssa i vad tryckkänsligheten ska ha för funktion (opacitet, storlek etc). Möjligt att det inte fungerar med alla penslar, testa först med en vanlig standard rund och se om det fungerar.

WinstonSmith

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 18:51

Har ju Gimp 2.8 och Linux med Ubuntu 12.04 installerat. Måste tydligen försöka pånytt och komma underfund med de rätta inställningarna.

FreeWare

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-05 19:10

Just nu önskar jag att jag också hade Ubuntu 12.04, då hade jag inte behövt breaka min desktop för att få gimp 2.8 genom att kompilera och installera paket hej vilt från olika repositories och källkodspaket...
Har Linux Mint 12, inte riktigt lika bleeding edge.

WinstonSmith

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-06 16:03

Det var ju bara tre rader kod att kopiera och köra i terminalen för att uppdatera det äldre Gimp.

sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp
sudo apt-get update
sudo apt-get install gimp

FreeWare

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-06 16:46

Testade också den repositorien, skulle i alla fall gå att installera 2.8rc, men icke. Jag använder vissa paket från den repositorien som tillsammans med en del egenkomplierat till slut gav mig möjlighet att bygga 2.8. Men som sagt, nu är mitt system halvtrasigt, får köra kde tills jag orkar fixa det...
Hmm, har inte bestämt mig för om jag ska fortsätta på 2.8 eller nedgradera, riktigt irreterande att inte ha tryckkänslighet och sen så fanns ju inte IWarp i 2.8 som jag hade trott, kommer först i nästa version 2.10.
Utvecklingen ser dock trevlig ut framöver, i 2.10 så kommer en massa trevliga saker att inkorporeras från bl.a. google summer of code (t.ex. IWarp) och sen i 3.0 kommer gtk+3 där wacom fungerar bra igen. De har redan lyckats få 16/32-bitars stöd att fungera i utvecklingsversionen (som sedermera kommer bli 2.10). 2012 år google summer of code kommer fixa en massa GEGL-grejer, skönt att det händer lite nu. Förhoppningsvis kan detta göra att fler utvecklare ansluter sig. Just nu är det 2,5 aktiva utvecklare i projektet, inte konstigt att det tog 3,5 år att släppa 2.8...

WinstonSmith

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-06 16:57

Det räcker inte många månader innan det finns rpm, exe och deb filer att ladda ned gimp.
Ett Gimp 3 kommer väl också snart efter kanske ett eller något år.

FreeWare

Va, stöd för ritplattor?

2012-05-15 16:01

Nämen :D
Har precis installerat Archlinux på min burk (inte minst för att jag var lite trött på utdaterade paket och krånglet om man vill få in något som inte finns i repositorien) och testade förstås att installera gimp 2.8.
Och vet du vad? Min wacom-platta fungerar :D
Bara sådär...nåja, fick förstås se till att jag laddat in wacom-modulen samt konfigurerat gimp genom att sätta wacom "stylus" till "screen".
Fan vad sjysst alltså att tryckkänsligheten fungerar, nu kan jag äntligen njuta av gimp 2.8 :D
Om det fungerar på min gamla graphire 3 så borde det också gå att få igång på bamboo-plattan!

WinstonSmith

Windows-port ute

2012-05-07 03:27

Japp, en Gimp 2.8.0 för Windows finns ute nu.

http://www.gimp.org/downloads/

Notera:

1. Första uppstarten (på ny dator) tog (för mig) typ en minut (med en vit icke responsiv ruta).

2. Den nya fönster-layouten måste man aktivt välja, under "Fönster", och där välja "Single window mode".

Kommentar:

Testade lite grann bara nu... Men den kunde allt som jag brukar göra i Photoshop i alla fall. Och nu kändes det nästan likadant.

Den största skillnaden i arbetssätt (för mig) är att man i Gimp måste skala färdigt bilderna innan export, medan man i PhotoShop oftast gör det steget i "webbexporten".

Men hittade inget att klaga på. För 0 kronor är jag mycket nöjd.

henriko

FAIL

2012-05-07 06:48

Vem på allvar tror på detta utan att aldrig testat CS6
Gimp 2.8 är mera i class med Photoshop CS1.

Fuck the US n' A fock it !

FAIL

2012-05-07 10:55

Vem tar Skoda Fabia och KIA Picanto på allvar utan att ha testat Jaguar XJ?

Ofta är det väääääääldigt ointressant vilken produkt som är bäst. Oftast är det som intressant hurvida en produkt uppfyller den kravspec man har eller inte.

(Vad menar du med ditt nick förresten?)

henriko

FAIL

2012-05-07 11:40

Men det var inte så rubriken löd, för att jämföra skulle det stått;

Volvo utmanar Ferrari, mer korrect vore, få photoshop 7 gratis med gimp, det kan göra mer och lite till, samt är öppen kod.

Fuck the US n' A fock it !

Comments powered by Disqus

Fler nyheter

TechWorld

störning

Varning för störsändare!


TechWorld

Tomas Gilså

Så hade NSA kunnat skydda sig mot Snowden


TechWorld

hackare

Hackarnas verktygslåda: Mimikatz och Volatility


TechWorld

PC test

Bästa operativsystemet om it-proffsen får välja


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: När operativsystem blir gratis

TechWorld

Utklassning i nätverket


TechWorld

Bo Nordlin

Chrome OS är som morakniven


TechWorld

spelfabriker

Sveriges första spelfabriker


TechWorld

jörgen städje

Yrvaket famlande i it-mardrömmen


TechWorld

Siren Hofvander

"Säkerhet är inte mystiskt och svårt"

TechWorld

it-haveri

8 tips för rivstart efter it-kraschen


TechWorld

it-haveri

Kraschade it-system hotar samhällsfunktioner


TechWorld

Jörgen Städje

Elöverkänsliga SKALL ICKE ha 1,7 miljoner av staten


TechWorld

IOS hackat

Här kraschar han IOS


TechWorld

Social engineering

Konsten att ta sig in och ut - sanning eller myt?

TechWorld

kodsnack

Kodsnack: Att prova nya språk och våga experimentera


TechWorld

hadoop

Kom igång med Hadoop


TechWorld

rymdsond

Teknik som räddar världen: System som ser strålning


TechWorld

amstrad

Amstrad lockade med allt-i-ett


TechWorld

textsecure

Kryptera meddelanden med Textsecure

Whitepapers, webcasts, kompendier och partnermaterial Fler utvalda whitepapers

40 000 HTTPs hot i veckan
Rätt disk på rätt plats
Backup och Arkiv på flera sätt
Var #@%! är filen?
Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: