Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Dell planerar Ubuntu-laptop
för utvecklare

Skärmen...

2012-05-09 16:40

"Bildskärmen är på 13 tum och tillverkad i det extra slitstarkt gorillaglas."

En utvecklare bryr sig mer om upplösningen på skärmen än om den är byggt i slitstarkt gorillaglas. Även om det är låg-upplöst skärm så har ju Linux (+Mac) en fördel då det är mer eller mindre har inbyggt stöd för virtuella skärmar i jämförelse med Windows.

När jag själv hade en 13" runt 2006, med upplösningen 1280x800 så använde jag imprincip alla program i fullskärm och switchade desktops, vilket underlättade det mycket i jämförelse att arbeta i windows.

Mallen10

Skärmen...

2012-05-09 16:43

De flesta utvecklare kör väl dessutom gärna på 2 eller 3 skärmar, få sitter väl och utvecklar på en odockad 13" laptop? Undantaget sådana som gör arbete direkt hos kund nere i maskinhallen kanske, men man får hoppas att Dell fortsätter satsa brett på Linux, inte bara vissa enstaka datormodeller.

mktst

Skärmen...

2012-05-09 16:50

Jag ser en del utvecklare på tåget som använderd Windows, som bara har ett enda skrivbord. De flesta kör denna stilen att Minimera, Maximera, minimera, maximera osv. istället för att använda ikonen/task baren.

Visst på kontoret eller hemma är det en lättnad att kunna koppla in en eller två extra skärmar till sin laptop.

Mallen10

Skärmen...

2012-05-10 00:24

Oj, själv alt-tabbar istället för att fippla omkring med musen för att växla fönster. Och med VirtuaWin får jag flera skrivbord att växla mellan också. Men flera skärmar är ändå det bästa botemedlet mot klaustrofobi ;-)

Barbapappa

Skärmen...

2012-05-09 16:50

Jag tittade i dagarna på Dell efter en ny dator att ha hemma och fastnade för deras XPS14, med 8 gb ram, full-hd-skärm och bra grafikort. Knappt 10 000 kr.

Jag hade nog hellre sett att de satsat på den modellen i stället för en bantad variant.

buurd

Skärmen...

2012-05-09 17:02

Jag använder virtualwin och då funkar det rät okej att koda på en 13-tummare med 1366x768:
http://virtuawin.sourceforge.net/


PS. Microsoft har faktiskt ett tillägg för virtuella desktops.

fatjoe

Skärmen...

2012-05-09 17:12

Jag använder också VirtuaWin, som jag tycker funkar bra, men det går inte att komma ifrån att det inte är lika integrerat som i Linux/Mac-världen.

Exempel: Ta upp en "task manager" och du ser bara applikationerna som har fönster på din desktop.
Vissa applikationer vill signalera genom att blinka i task-bar, och det funkar dåligt när du inte ser den för att den är på en annan desktop.

japh

Skärmen...

2012-05-10 13:30

Jag använder Dexpot och där får jag upp alla applikationer jag kör. Alla signaleringar sker på fönstret jag använder och klickar jag på dialogen så växlar den dit applikationen körs. Jag kan kopiera fönster till de desktop jag vill.

Nordbrygga

Skärmen...

2012-05-09 23:52

Jag hittar ingenstans varken i denna artikel eller i det som är länkat vilken upplösning skärmen har. Någon som vet?

Bejje

Macbook air?

2012-05-09 17:13

När jag kollar på dell.se (på en xps 13) och jämför den med en 13-tums macbook air så är det faktiskt inte så stora skillnader. Varken i prestanda eller pris.
Vad är det som Dell tror ska locka folk att köpa just deras maskiner?

japh

Macbook air?

2012-05-09 17:48

Skönt att slippa installera ubuntu över packOS och skönt att slippa Apples retarderade tangentbord.
Men annars finns det nog inte mycket om man inte är som mig och inte rör appleprylar ens med tång pga avsky för företaget.

Jag har bytt nick

Macbook air?

2012-05-09 17:59

@Jag har bytt nick

Du vet väl om att iPhone4 är en "applepryl". ;)

Vasteras

Macbook air?

2012-05-09 18:12

What!? :)

Så fort företaget jag jobbar på erbjuder alternativ kommer jag råka tappa skräpet i en blender på espresso house när den är som mest fullsatt med hipsters som bara är möjligt.

Jag har bytt nick

Macbook air?

2012-05-09 18:52

+1

Bort

Macbook air?

2012-05-09 18:55

Will it blend?

henriko

Macbook air?

2012-05-09 21:40

for once, yes!
;)

grolim

Macbook air?

2012-05-09 19:57

Det är inte xps 13 som liknar macbook air. De är båda som är närmast identisk med intel 13" referensplattform som apple köpte 13 månaders ensamrätt på för att folk skulle tro att de var en apple produkt.

De flesta datorer idag är Intel eller AMD (eller någon annan chiptillverkares) referensplatform i en eller annan iteration. Vad som skiljer är typiskt enkla saker som batteri och ibland storleken på skärmen.

AMD E platform är ju ganska tyspiskt där de har en liten variant med moderkortet i botten, och en större med en 5.25" bay där de helt enkelt har vridit moderkortet 90 grader för att få plats med bay:n och ett större batteri (och en 15" skärm)

Sväde

Så bra

2012-05-09 17:41

Nu kommer snart ännu en maskin och sällar sig till skaran av maskiner som vissa forumdeltagare påstår inte finns :-)

Vinkelberg

Så bra

2012-05-09 18:08

Jepp, ökar man andelen med sisådär 1000% så kanske man kan släppa lite på kritiken av den snedvridna konkurrensen.

Jag har bytt nick

Så bra

2012-05-09 21:34

Vi kan börja den diskussionen när den finns att köpa på den svenska marknaden. Antingen på dell.se eller på någon hemelektronikkedja.
Tidigare modeller har inte funnits tillgängligt i sverige för privatpersoner. Om den har funnits så har de gömt den väldigt, väldigt djupt i deras webbsite. Som även HP har gjort, om de har haft någon för privatpersoner. För jag har bara hittat tre-fyra modeller som sålts i sverige till privatpersoner över hela landet. Och det är Asus 700-901-modeller. Och de finns ju inte längre, min börjar i vart fall bli lite tråkig och väl långsam.

Samt, de har inte levererat något ännu.

När skall IDG börja med OpenID?

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-09 18:07

... lite konkurrens.
:)

Vasteras

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-09 18:13

...och så får de sälja en jäkla massa linux-maskiner eftersom folk börjar fatta att det faktiskt fungerar lika bra som vilket annat OS som helst. Detta kan inte vara något annat än godis för GGS data. :)

Johan Ovonback

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-10 00:56

Spelar ju ingen roll hur bra operativsystemet fungerar när det inte finns ordentliga alternativ till många program som finns till OS X och Windows.

Ska man bara leka stalker på Internet eller sitta och leka i Gimp så kanske det fungerar för en del men många andra behöver program som inte finns till GNU/Linux.

Liksmaskaren

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-10 06:48

Brist på extremt användbara program och koncept är inget som hindrar folk från att välja att utveckla på Windows eller OSX i stället för Linux.

Det enda jag saknar på Linux är MS Office, för att det är ett program man tyvärr inte kan komma undran i arbetslivet. Även om jag kan använda alternativ så kommer de flesta man samarbetar med förvänta sig att det bara är skicka sin MS Office-fil som de sparat i den version deras MS Office råkar ha.

"Problemet" med Windows är att det faktiskt är rätt bra. Det är definitivt tillräckligt bra för majoriteten och då är det ju faktiskt rationellt att inte byta. Att Linux skulle kunna vara bättre på många sätt kvittar ju då. Är man utvecklare och jobbar med stora kodmassor så är det ju rätt trevligt att köra Linux då kompileringstiden halveras ungefär, i alla fall på de saker jag arbetar med: C-kod för inbyggda system.

Låt oss hoppas på Win8, har kört både developer preview och nu consumer preview. Det kommer bli ett riktigt bra OS för pekplattor, kommer nog till och med köpa en x86-baserad Win8-platta. Men det är en katastrof (personlig åsikt som jag tydligen delar med rätt många) som "vanligt" OS, så kanske man det locka lite mer folk till Linux (Ubuntu).

Andra fördelar med *NIX är hur extremt lätt det är att kombinera olika kommandon under *NIX (d.v.s gäller även OSX) för att skapa något som gör exakt det man vill göra just för stunden. Problemet med OSX är tyvärr att prestandaskillnaden mot Linux är än större än Windows.

Själv kör jag OSX som hemdator. Då har jag en snygg UNIX med MS Office stöd. Men all programmering och "riktigt" arbete utförs på en Linux maskin just därför att det är så extremt mycket snabbare att jobba på Linux maskinen jämfört mot att direkt köra på OSX, sedan saknar OSX en del av de mest avancerade kommandona och en hel POSIX finesser saknas också, t.ex. realtidsextensioner och stöd för högprecisions timers (något jag inte begriper VARFÖR saknas då alla moderna Intel/AMD moderkort har sådana timers inbyggt...).

Uridium

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-10 07:51

Har du eller någon provat att köra MS Office för Mac på linux?
Det funkar ju med MatLab för Mac på linux. Jag fick mappa ett par tangenter bara när jag körde MatLab på linux annars funkade det bra.

mauth

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-10 09:27

Filformat och APIer mot OSet skiljer ju så hur kan det ha fungerat att köra Matlab för OSX på Linux? Finns det något form av "Wine" projekt även för OSX?

Matlab finns ju annars i Linux version, så där behöver man inte krångla med att köra en version från ett annat OS.

Uridium

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-10 20:52

Nu var det nog fem år sedan jag körde linux men min minnesbild är att det var MatLab för OS X jag körde. Det var dock ingen normal Mac installations fil utan nån ISO fil. Bl.a. ^ fick jag mappa in själv.
Nåt wine variant var det inte. Anledningen till jag inte kör linux idag är just MS office.

mauth

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-10 09:27

Dock var matlab på OS X sist jag kollade Matlab på Linux/Unix med OS X-kappa men det kanske har förändrats

aluser

Nu får GGS data i Göteborg...

2012-05-10 22:41

Du säger det, och vilka program är det som du absolut inte kan vara utan?

Jag bytte till Linux just eftersom jag lacked ur rejält på Windows för flera år sedan. Har inte saknat ett enda program, särkilt inte alla virusprogram som slöade ned datorn så att den knappt gick att arbeta med.

Johan Ovonback

Dell går sönder

2012-05-09 18:10

Om Dell kunde börja med att göra lika bra hårdvara som HP så skulle jag gärna köpa deras burkar igen.

Jag har kört Dell under ett antal år, Latitude, som är den dyraste och mest hållbara varianten för proffsen, men det var en jäkla massa problem med den redan efter drygt ett år. Allt från att bokstäverna försvann från tangentarna och att tangenter slutade fungera, till att fläkten dammade igen så att moderkortet blev förstört. Som tur var hade jag på-plats-service inom 24 h som jag utnyttjade flera gånger. Rådet jag fick av servicekillen var att damsuga ur datorn lite då och då... eh.

Annars är det ju utmärkt av Dell att bygga en dator för utvecklare med Ubuntu. Just av den anledningen, för att stödja projektet, skulle jag kunna tänka mig att köpa en Dell igen, och för att testa om kvalién blivit bättre.

Johan Ovonback

Dell går sönder

2012-05-09 18:23

Då är vi av olika åsikter då flertalet HP maskiner jag har jobbat med är varit skräp redan ifrån leverans med ganska klen kvalitet.
Dell datorerna har haft mycket bättre kvalitet.

Thore Karlsson

Dell går sönder

2012-05-09 19:38

Har hört att det ska vara ljusår skillnad mellan HP:s business-serier, och HP:s consumer-serier. Business-datorerna ska ha en högre kvalitet.

lasdjfk

Dell går sönder

2012-05-09 20:25

Ja. Även Dell har business-serier ifall man bryr sig om att leta lite.

falde

Dell går sönder

2012-05-10 11:03

Latituden är Dells business-serie, men kvalitén är som västa konsumentskräpet. Ska man ha en riktig dator bör man köpa en businessdator från HP eller Lenovo.

Mac ska enligt allmän mening vara bra, men vad jag ser av mina bekantas datorer så är det inte någon värst bra kvalité på dem heller. Diskar som börjar låta konstigt, fläktar som slutar fungera, etc.

Johan Ovonback

Dell går sönder

2012-05-12 03:01

Stämmer även enligt min erfarenhet. Haft business-dell (latitude för ca17000 ex moms) som sett gedigna ut, men varit skräp internt (både mekaniska fel och buggig firmware/drivers). Sedan dess kört enbart HP och Thinkpad. Ej heller utan problem, men betydligt bättre fungerande än Dell.

BärsåSprit

Dell går sönder

2012-05-14 21:46

Jag har aldrig haft några problem med business-HP med uppdaterad firmware och Fedora-1. Kör dock aldrig proprietära drivare på en jobb-dator... det gör jag bara på spel-datorn med Windows...

falde

Dell går sönder

2012-05-09 20:30

Som reparatör av laptops kan jag intyga hur bra HPs företagsmodeller är.

Och hur USLA deras konsumentmodeller är!

minimini

Dell går sönder

2012-05-10 11:11

Tack, det bekräftar vad jag trodde. Om du skulle köpa en lite billigare konsumentdator till kidsen, vilken skulle du välja då?

Johan Ovonback

Dell går sönder

2012-05-10 12:58

Stämmer rätt bra det, jag har själv jobbat på callcenter som haft avtal med både hp och dell (olika callcenter företag dock).

Nu är det några år sedan men när jag började jobba på dells support så märkte jag ganska snart att antal felanmälningar på bärbara dell är betydligt högre än hp, jag vet inte hur många anmälningar det var totalt sett för hela avdelningen, men om jag tar en siffra rakt från det blå och säger att jag fick in 5 anmälningar per dag på hp så var det mer 15 på dell.

HP's företags support var på den tiden placerad i deras egna kontor, så där vet jag inte hur statestiken ser ut, men på business supporten på dell var det rätt stabilt, var inte ofta jag fick in felanmälningar där.

dell sa själv att det var för att de sålde så många enheter. HP hade 65% av hela mobila marknaden på den tiden.

R_I_P

Dell går sönder

2012-05-09 20:29

Har samma erfarenhet av HP:s businessdatorer. En del maskiner är rena dammsugarna. Måste dammsugas varje vecka före att inte brinna upp. Kvaliteten överlag dålig och om man tycker design väljer man definitivt något annat. HP:s service har rasat enormt de senaste åren. Byråkratin inom företaget är tyvärr lika illa som där jag jobbar. Nästan omöjligt att få svar även från ansvariga chefer.

Erfarenheten av Dell är mycket bättre.

Meniac

Dell går sönder

2012-05-10 11:20

Jag gjorde en del research inför datorköp, och jag betalar nästan vad som helst för en laptop som fungerar. Den allmänna uppfattningen blan dem som verkar har lite erfarenhet är att HP gör de allra bästa datorerna, och då pratar vi bara business-daorer. Efter dem kommer Levono som anses nästan lika bra. Dell betraktas allmäns som lite billigare men ganska dåliga.

Min presonliga erferhent ligger helt i linje med den uppfattningen, bortsett från att jag tycker att Dell är under all kritik. Kan man inte ens få till ett tangentbord där bostäverna inte försvinne om man använder det, då är det illa.

Johan Ovonback

Dell går sönder

2012-05-10 11:01

Det är allmänt kännt hur duktiga bra HP är på att göra bra hårdvara, i alla fall vad gäller businessmodellerna. Konsumentmodellerna kan säkert vara mycket sämre, men om de är bra eller dåliga är ju inte intresant i det här sammanhanget. Jag jämför Latitude med EliteBook, och då har Latituden mycket sämre kvalité.

Dessutom, när skärmen på min Dell Latituden la av var jag tvungen att skaffa en ny dator snabbt som attan. För Dell skulle det ta nio dagar att leverera. Helt uteslutet i den situationen. Däremot gick det att få en HP levererad inom fyra timmar från Dustin. Då var valet inte särkilt svårt. (Inte direkt HPs förtjänst, men Dustin kunde inte leverera en Dell.)

Dell Latituden funderade trors allt fortfarande, så jag ville byta skärm på den, men det var ett helvete. Bara att få iväg den till Dell tog två veckor eftesom de hade så vansinnig konsiga villkor för att hämta datorn. Efter 700 mail och lika många telefonsamtal med någon Lukas Popelka på andra sidan jurdklotet fick jag slutligen åka till Schenker med datorn själv. Nästan 3.000 kr kostade det.

När jag fick tillbaka dator fungerade den fint, men efter bara en månad uppstod en tunn linje över hela skärmen där pixlarna inte fungerar. Suck... Jag har inte orkat bråka Dell dem om det. Jag tar den enklare vägen och visar mitt missnöje genom att inte köpa fler datorer från dem.

Johan Ovonback

Utvecklare?

2012-05-09 18:26

Som utvecklare skulle jag inte vilja bli sittandes med en "specialversion" utav ett OS.

Ssargon

Utvecklare?

2012-05-09 18:34

Enda som är special är att man redan från början laddat ner lite extra programmeringsverktyg, vilket egentligen är en baggis att göra själv som utvecklare.

incus

Utvecklare?

2012-05-09 19:59

Sant, förmodligen är det så att de bara lagt in lite extra program. Frågan är om det är så smart att marknadsföra det som en "specialversion", dock :)

tom4everitt

Utvecklare?

2012-05-09 20:27

Som utvecklare vill man ju utgå från det slutanvändarna använder.

"specialversioner" av Linux från Dell brukar oftast betyda att det inte går att installera standard-versionen utan att trassla en hel del med proprietära drivrutiner.

falde

Utvecklare?

2012-05-09 21:36

Sådant löser sig, det gjorde det ju med Asus-maskinerna.

När skall IDG börja med OpenID?

Utvecklare?

2012-05-09 21:41

I så fall har man helt missförstått sin marknad, vill jag påstå. Enda anledningen att en Linuxutvecklare att köpa en dator med Linux förinstallerat är att slippa lägga tid på drivrutiner. Att då bygga en dator riktad till Linuxutvecklare som inte uppfyller detta, är ju inte så smart... förmodligen blir försäljningssiffrorna därefter.

Vad jag förstår är Lenovo Thinkpad ett betydligt bättre alternativ i så fall: kommer visserligen med Windows, men har hårdvara som funkar bra med Linux, vilket är allt som spelar roll i slutändan.

tom4everitt

Dell och Linux

2012-05-09 21:22

Kanske borde nämnas att det inte är nytt, förutom att det ska rikta det mot uvecklare.
Vi köpte in några optiplexdatorer som inte skulle ha windows på, fick med freedos-CD.
Latitude bärbara utan windowslicens tvingades ubuntu på istället. Så Dell säljer redan datorer med Ubuntu.

Aqualize

Dell och Linux

2012-05-09 21:39

Jag vet att HP och Dell säljer maskiner utan MS Windows sedan tidigare, men inte till privatpersoner. Bara till företag. Det är sådanna maskiner, eller att man inte får MS Windows-licensen om man köper maskinen utan mjukvara från MS Windows. FreeDOS duger bra.

När skall IDG börja med OpenID?

Dell och Linux

2012-05-10 00:42

För några år sedan sålde HP laptops med FreeDOS (utan Windows-"skatt") till privatpersoner. Synda att de slutat med det.

M M

Dell och Linux

2012-05-10 03:18

Hm, det såg jag aldrig.

När skall IDG börja med OpenID?

För lite

2012-05-10 01:13

För lite disk, och för lite minne, med några virtuella maskiner igång lär ju både det ena och det andra ta slut ganska fort.

unoengborg

För lite

2012-05-10 07:01

Mängden RAM håller jag med vad snålt. Men SSD är ett krav. Tidigare var den absolut största prestandaskillnaden mellan bärbart och stationärt just disken, SSD fixade det problemet.

Och kör man verkligen mer än någon enstaka virtuell maskin på sin laptop? Själv skulle jag logga in på en lite fetare maskin och köra remote på den. Det största fördelen *UNIX har mot Windows är just extremt mycket bättre nätverkstransparens, vilket gör det mycket smidigare att använda flera maskiner samtidigt, från sin laptop, när man arbetar.

Så länge man kör via skalet så är det även trivialt att kombinera flera maskiner i att köra en enda "pipe" av kommandon.

Uridium

Vad är skillnaden...

2012-05-10 10:24

Mellan denna och att köpa en xps 13 och installera ubuntu på den?

Är det att man slipper betala för windows licensen?

Det som retar mig på HPs laptops är att fläkten går hela tiden vilket kan vara extremt irriterande speciellt om man jobbar som utvecklare. Någon som vet om dell är bättre på det?

michaelk

Bra

2012-05-12 03:15

Dels så kan jag förstå att många tunga utvecklare föredrar en Unix-miljö, men även bra för att slippa tjutet ifrån gnällpersoner (antingen snåla eller lata) att det inte finns några bärbara att köpa med Linux förinstallerat.

Dock synd att det var Dell (som jag personligen har dålig erfarenhet av gällande kvalité och suppor för företag).

BärsåSprit

Comments powered by Disqus

Fler nyheter

- TechWorld:

spelfabriker

Sveriges första spelfabriker


- TechWorld:

Siren Hofvander

"Säkerhet är inte mystiskt och svårt"


- TechWorld:

it-haveri

8 tips för rivstart efter it-kraschen


- TechWorld:

it-haveri

Kraschade it-system hotar samhällsfunktioner


- TechWorld:

Jörgen Städje

Elöverkänsliga SKALL ICKE ha 1,7 miljoner av staten

- TechWorld:

IOS hackat

Här kraschar han IOS


- TechWorld:

Social engineering

Konsten att ta sig in och ut - sanning eller myt?


- TechWorld:

kodsnack

Kodsnack: Att prova nya språk och våga experimentera


- TechWorld:

hadoop

Kom igång med Hadoop


- TechWorld:

rymdsond

Teknik som räddar världen: System som ser strålning

- TechWorld:

amstrad

Amstrad lockade med allt-i-ett


- TechWorld:

textsecure

Kryptera meddelanden med Textsecure


- TechWorld:

robotar

Så blir framtidens robotar


- TechWorld:

Netgear Aircard 785C

Netgears minsting behöver sin vagga


- TechWorld:

nsa övervakning

Så skyddar du dig mot statligt spioneri

- TechWorld:

kodsnack

Kodsnack: Det borde ju räcka med att en person bryr sig


- TechWorld:

Ann-Sofi Jägerström

Så lyckas din it-organisation under 2015


- TechWorld:

windows

Farväl Windows Server 2003


- TechWorld:

Daniel Åhlin

Framtiden är osäker, öppen och molnig


- TechWorld:

viktig teknik

Teknik som räddar världen:
System som får hjulen att rulla

Whitepapers, webcasts, kompendier och partnermaterial Fler utvalda whitepapers

40 000 HTTPs hot i veckan
Rätt disk på rätt plats
Backup och Arkiv på flera sätt
Var #@%! är filen?
Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: