Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Här är nya Openoffice 3.4

Tidsresa

2012-05-10 12:21

Kolla in skärmdumparna på http://www.openoffice.org/why/why_great.html och förflyttas tjugo år tillbaka i tiden.

Marcus Hansson

Tidsresa

2012-05-10 12:53

Hur menar du då? OpenOffice är en fullvärdig ersättare för MS Office och räcker mer än väl till för de behov de flesta av oss har.

Snooky

Tidsresa

2012-05-10 13:22

Ja, räcker mer än väl till för de flesta, men en fullvärdig ersättare är det ju knappast.

Olofsson

Tidsresa

2012-05-10 13:32

Inte? Var är det som saknas?
Ja, det finns funktioner som är implementerade olika. Som att använda datum före 1900-01-01 (eller senare, beroende på version) fungerar i OpenOffice/LibreOffice Calc men inte i Microsoft Excel. Men gör ju inte att MS Office oersättbart. Det exemplet innebär det ju att fler kan använda OO men inte MS Office.

När skall IDG börja med OpenID?

Tidsresa

2012-05-10 13:36

Outlook.

Olofsson

Tidsresa

2012-05-10 14:48

Vad har outlook med saken att göra?

Att Microsoft i en del av sina paket väljer att bundla andra program är fullständigt irrelevant.

Då kan man lika gärna dra till med att det saknas Java eller motsvarighet i Office.

falde

Tidsresa

2012-05-10 14:59

Outlook är i allra högsta grad relevant då det ingår i MS Office.

Om det är någon relevant funktion som finns i OpenOffice men inte i MS Office går det såklart bra att säga att MS Office inte kan ersätta OpenOffice...

...men påståendet att OpenOffice skulle vara en fullvärdig ersättare för MS Office är fortfarande falskt.

Olofsson

Tidsresa

2012-05-10 15:04

Ok, så om vi slutat tjatar om produktnamn och pratar funktion, för det är väl det som är relevant, så vilken funktion är det du saknar?

När skall IDG börja med OpenID?

Tidsresa

2012-05-10 15:10

Jag saknar ersättare för Outlook och OneNote. Du känner säkert till vilka funktioner de programmen har?

Olofsson

Tidsresa

2012-05-10 15:46

Ok, igen. Vilken/vilka *funktioner* som finns i MS Office saknar du? Inte produktnamn, de har inte någon funktion.

När skall IDG börja med OpenID?

Tidsresa

2012-05-10 15:51

Du vet alltså inte vilka funktioner Outlook och OneNote har? I så fall är det ganska dumt att gå in i en debatt angående om OpenOffice kan ersätta MS Office...

Olofsson

Tidsresa

2012-05-10 16:16

Uppenbarligen har du svårt att komma med konkreta funktioner som du saknar, men om Outlook är avgörande för dig i ditt arbete, då skall du naturligtvis betala dyra slantar till MS för att få din data lagrad i ett slutet format som MS har nyckeln till.

Snooky

Tidsresa

2012-05-10 21:11

Och jag som alltid trott att Microsoft Outlook är en programvara som tjänar som e-postklient och kalender i Microsoft Office-paketet från Microsoft, men där ser man vad fel man kan ha - Microsoft Outlook är tydligen en funktion.

grolim

Tidsresa

2012-05-10 21:16

Nej, du har rätt. Jag tycker bara det är töntigt att kräva att jag specificerar funktioner när de vet precis vad jag pratar om. Jag använder för övrigt OpenOffice på flera datorer och har dessutom installerat det till min Pappa. Men utan ersättning för funktionerna i Outlook och OneNote är inte OpenOffice ett fullgott alternativ till MS Office. Men om man inte är helt med på tåget så är man helt emot... eller?

Olofsson

Tidsresa

2012-05-10 21:21

Äh, jag fattar helt vad du säger, det är bara det att ibland är det lite kul o retas också ;-)

grolim

Tidsresa

2012-05-10 21:22

:-)

Olofsson

Tidsresa

2012-05-11 10:28

Officepaketet är ju bara en bundling av programvaror så jag tycker det är fel att jämföra OpenOffice, MSOffice och andra officesuiter funktionsmässigt annat än möjligen ekonomiskt och vad som möjligen sknas i paketet. Det antagligen är billigare att köpa ett officepaket jämfört med programmen ett och ett. Tror också man kan köpa Outlook separat men har inte kollat.
Så utan att gå in på specifika skillnader då jag själv inte använder speciellt avancerade funktioner i programmen utan vilket som duger för mig och valet av paket hemma styrdes av ekonomi (Thunderbird för mail).
Skulle föredra om man jämför excel med Calc,Word med Writer osv.
Jämför man officepaketen så saknas Calc och Draw i MSOffice :).

Tomarn

Tidsresa

2012-05-11 15:23

Och jag gav alternativet Evolution till Outlook. Men eftersom det inte verkar duga, så frågade jag efter vilken specifik funktion som han vill ha som inte finns.

Men som vanligt så börjar folk att tjata om produktnamn när man frågar lite mer specifika frågor. Vilket antingen tyder på trollning (vilket det ju verkar om man läser svar i tråden) eller att man inte själv vet vad man anänvder, men man "vet" att den andra programvaran inte "går" att använda.

Ja, funktion är viktig om man skall kunna jämföra. Namnet på produkten är inte ekvivalent med funktion...

När skall IDG börja med OpenID?

Tidsresa

2012-05-11 16:51

Evolution ingår inte i OpenOffice. Det har ett helt annat gränssnitt och även om det tekniskt funkar bra för att komplettera OpenOffice så kvarstår faktum; OpenOffice är inte en fullgod ersättning för MS Office.

Olofsson

Tidsresa

2012-05-12 00:24

Här är vi inte överens.

Så att genom att bunta ihop ett tidigare fristående program i MS Office, så kan jag inte lägga till ett program till MS Office? QL.

Sedan har du fortfarande inte sagt vilken funktion som du vill ha.

När skall IDG börja med OpenID?

Tidsresa

2012-05-15 12:08

Nej det kvarstår inte. Evolution ingår i OpenOffice då det är gratis. Jag kan skapa ett installationsprogram med Evolution och OpenOffice ifall det blidkar ditt nonsens.

Sen är Outlook en fristående produkt som kan köpas separat. OpenOffice + OutLook är fortfarande ett bättre alternativ än Ms Office.

Microsoft Office saknar många funktioner som OpenOffice har. Access kommer inte i närheten av OpenOffice Base till att börja med. Sen saknar Microsoft Office stöd för dokumentstandarder. PDF, OOXML och ODF är standarderna för dokument - OOo stöder alla medan MsO inte stöder någon av dem.

falde

Tidsresa

2012-05-15 12:32

"Sen saknar Microsoft Office stöd för dokumentstandarder. PDF, OOXML och ODF är standarderna för dokument - OOo stöder alla medan MsO inte stöder någon av dem."

Usch då, nu har du snart ett drev efter dig ;)

grolim

Tidsresa

2012-05-15 13:48

Med tanke på hur bra det går för ett visst företag har de snart bättre saker för sig... som att gå till arbetsförmedlingen eller skaffa Java-cert.

falde

Tidsresa

2012-05-15 13:58

Mmm. uppförsbacken de har gått in i är brantare än vad de räknat med och energin från räkmackan de åt på tidigare varar inte för evigt heller.

grolim

Tidsresa

2012-05-15 14:11

Bill Gates var ju en mycket bättre VD som lyckades anpassa sig bättre till vad kunderna vill ha.

Den nuvarande clownen blir ju bara arg hela tiden och tror att man löser alla problem genom att skälla ut folk...

Jag har pratat med mycket Microsoft-folk och de flesta vet vad företaget behöver göra men ledningen lyssnar inte utan kör bara på sitt eget spår...

falde

Tidsresa

2012-05-16 15:18

Nej det är inte det minsta fel att jämföra olika office-paket. Men då måste man ju också väga in annat än själva bundlingen.

Då tex Outlook finns att köpa separat är saknaden av motsvarande program i OpenOffice något som kan hävdas ligga till OpenOffice fördel. Kostnadsmässigt så är OpenOffice och Outlook tillsammans billigare än Microsoft Office. Detta gäller för var och en av programmen som ingår i Microsoft Office, det är enbart då man behöver flera program från Microsoft Office-sviten som denna kan vara aktuell. En del här tycks ju tro att Outlook (eller Word för den delen) bara går att få tag på om man köper hela Office-paketet men det är fel...

Funktionsmässigt så har flera programmen i OpenOffice funktioner som saknas i Microsoft Office. Till exempel går OpenOffice helt att skräddarsy efter kundens behov (givetvis baserat på budget...). Vill jag byta ut "Apache" mot "Snopp" i hela OpenOffice så kan och får jag göra detta.

Sen så är ju Microsoft Access hopplöst efter OpenOffice Base som har stöd för att jobba mot MySQL, PostgreSQL mfl. För oss utvecklare som jobbar med databaser är bara det ena programmet användbart.

falde

Tidsresa

2012-05-10 14:48

? Evolution?

När skall IDG börja med OpenID?

Tidsresa

2012-05-10 14:50

Det jag saknar oftast är formateringsmöjligheter som t ex olika linjetyper för ramar och bakgrundsmönster. Val av bakgrundsfärg är också knöligt. Om den önskade färgen inte finns 'färdigblandad' i färgvalsdialogen måsta man backa ut, gå in i färgdefinitionsdialogen (som ligger någon helt annanstans) för att lägga till den och sedan gå tillbaka till färgvalsdialogen.

Logiken för hur formateringen påverkas när man skjuter in/tar bort rader och kolumner är också knöligare än MS Office 2000 (har bara kört OOo/LO sedan dess men antar att MS Office inte har stått stilla de senaste 12 åren).

Jag kör ändå vidare med LO eftersom det jag nästan aldrig skapar pappersdokument numera och då spelar ovanstående sällan någon större roll, så inbesparingen jfrt med MS Office är värd den extra knöligheten för just mina behov.

Lord Flashheart

Tidsresa

2012-05-10 15:11

Ah, någon som äntligen har provat. :)

Vilka ramar pratar vi om nu, i vilket program?
Olika linjetyper i Excel finns ju.

Att man väljer fördefinierade färger är en finess, om man vill ha enhetlighet i dokumentet. Det är allt för ofta man får rapporter som innehåller massa omställningar av brödtextens storlek, font etc för att få till rubriker. Det blir bättre, folk lärs sig.

OpenOffice formateringssystem är striktare mot mallar än vad jag uppfattar att MS Office är.

Det där med raderna har jag inte haft problem med.

Fan, nu måste jag ju titta hur de detaljerna fungerar i MS Office. :)

När skall IDG börja med OpenID?

Tidsresa

2012-05-10 15:44

>>"Att man väljer fördefinierade färger är en finess, "

Det gör man i MSO också. Skillnaden är att du kan definiera dem där du väljer dem.

>>"OpenOffice formateringssystem är striktare mot mallar än vad jag uppfattar att MS Office är."

Fast du har samma bökighet när du definierar mallar, dvs du måste backa ur malldefinitionen, in i färgdefinitionen, ut därifrån och tillbaka in i malldefinitionen för att binda mallen till den önskade färgen om det inte är en av LOs fördefinierade.

I övrigt tycker jag att MSO 2000 och LO har ganska lika mallsystem. Jag får väl fultanka en modern MSO och köra i en VM för att se om det har hänt något stort de senaste 12 åren...

edit: Med ramar menar jag vanliga borders. Medger att det var otydligt med tanke på att ramar = frames är något annat.

Lord Flashheart

Tidsresa

2012-05-15 16:43

Men, finessen med mallar är att du inte skall ändra på dem.

Ja, det kan vara bökigare att skapa mallar. Men när du väl har den, så skall du inte ändra i den. Ja, du kan lägga till enskilda få ändringar i texten, som exempelvis kursivera några ord. Men sedan så skall du följa mallen.

Det är det jag menar med att LibreOffice är striktare. Lite som i LaTeX eller det gamla teknikdokumentationssystemet från 90-talet, som jag glömt namnet på.

När skall IDG börja med OpenID?

Tidsresa

2012-05-11 12:38

MS Office har degenererat sedan MS Office 2000. (Har inte testat 2010, men 2007 är en katastrof.)

UV-CUDA

Tidsresa

2012-05-10 15:08

Så här såg MS Office ut 1992:

http://images.techtree.com/ttimages/story/101355_word-2.jpg

DanTech

Tidsresa

2012-05-10 18:49

Här kan man se lite mer av det:

http://www.youtube.com/watch?v=MsTydF09hbg

Torbjörn Andersson

Tidsresa

2012-05-11 09:59

På pricken, ju!

Marcus Hansson

LibreOffice

2012-05-10 14:54

Förvånar mig att man har valt att köra på i ett eget spår i stället för att trycka in förbättringarna i LibreOffice. Att man sprider ansträngningarna över 2 olika projekt i st för att bara fokusera all kapacitet på ett, kan ju bara glädja MS.

Är det förresten någon som vet hur många betalda utvecklare det finns på OOo resp LO? Jag är rädd för att det är betydligt färre än på Sun-tiden.

Lord Flashheart

LibreOffice

2012-05-10 15:28

Man kan ju hoppas att OOo, LO och IBM/Lotus Symphony snart kan samsas under samma flagg.

Och under namnet Openoffice, det är ju det namnet som folk även utanför nördskaran kan tänkas känna igen.

mktst

LibreOffice

2012-05-11 11:16

Symphony är bara en ompaketering av openoffice i Lotus Notes utförande (något förenklat) dock kommer man att ta bort varumärket symphony och köra med apache openoffice ibm edition istället.

hjalmargossen

LibreOffice

2012-05-15 16:41

IBM Lotus Symphony was discontinued in January 2012 with the final release of version 3.0.1. The source code was sponsored to the Apache Software Foundation to get merged to OpenOffice.org[5] and IBM plans to release a 'Apache OpenOffice IBM Edition' after OpenOffice.org 4 is released.[6]

falde

LibreOffice

2012-05-10 16:03

Kanske ett sidospår, men delvis relaterat: är inte båda öppna projekt? Finns det något som hindrar att de sneglar på varandras fixar och snabbimplementerar dem själva?

IBTS

LibreOffice

2012-05-10 16:35

De bygger på samma öppna kod, så visst kan de ta bitar från varandra och integrera, men det är ändå synd att det slösas tid och energi på dubbeljobb.

Lord Flashheart

LibreOffice

2012-05-10 17:58

Ja, risken är ju ganska stor att båda sidor lägger ned energi på att fixa någonting och kommer fram till två lika bra lösningar på samma problem istället för att hälften av gänget kunde jobba på nästa problem.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Comments powered by Disqus

Fler nyheter

TechWorld

Tomas Gilså

Så hade NSA kunnat skydda sig mot Snowden


TechWorld

hackare

Hackarnas verktygslåda: Mimikatz och Volatility


TechWorld

PC test

Bästa operativsystemet om it-proffsen får välja


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: När operativsystem blir gratis


TechWorld

Utklassning i nätverket

TechWorld

Bo Nordlin

Chrome OS är som morakniven


TechWorld

spelfabriker

Sveriges första spelfabriker


TechWorld

jörgen städje

Yrvaket famlande i it-mardrömmen


TechWorld

Siren Hofvander

"Säkerhet är inte mystiskt och svårt"


TechWorld

it-haveri

8 tips för rivstart efter it-kraschen

TechWorld

it-haveri

Kraschade it-system hotar samhällsfunktioner


TechWorld

Jörgen Städje

Elöverkänsliga SKALL ICKE ha 1,7 miljoner av staten


TechWorld

IOS hackat

Här kraschar han IOS


TechWorld

Social engineering

Konsten att ta sig in och ut - sanning eller myt?


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: Att prova nya språk och våga experimentera

TechWorld

hadoop

Kom igång med Hadoop


TechWorld

rymdsond

Teknik som räddar världen: System som ser strålning


TechWorld

amstrad

Amstrad lockade med allt-i-ett


TechWorld

textsecure

Kryptera meddelanden med Textsecure


TechWorld

robotar

Så blir framtidens robotar

Whitepapers, webcasts, kompendier och partnermaterial Fler utvalda whitepapers

40 000 HTTPs hot i veckan
Rätt disk på rätt plats
Backup och Arkiv på flera sätt
Var #@%! är filen?
Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: