Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Jag tror inte på 3d

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-05-11 16:44


stenålder

2012-05-11 17:00

Det jag mest undrar är, vad gör citatet intressant? Enögda och blinda har också svårt att se 3D. På vilket sätt gör det idén om 3D dålig?

3D med glasögon är en fluga om det förväntade händer, att glasögonfri 3D blir en fungerande realitet i framtiden. Tills dess blir det en rätt seglivad fluga måste jag säga.

"Hjulet är en fluga.", när vi får något som är bättre så vet ni att jag har rätt.

hans.pedersen

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-05-11 17:05


(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-05-11 17:10


stenålder

2012-05-11 18:03

Det är det jag skrev, på ett lätt sarkastiskt sätt.

Handikappade kräver ju inte att OS och fotbolls-EM ska slopas för att det är "flugor" som inte de kan utöva själva.

Bara för att inte alla kan vara med, så betyder det inte att ingen ska få göra det. Det gäller även 3D så klart.

hans.pedersen

stenålder

2012-05-11 20:11

Vilken idiotisk jämförelse... Handikappade som (inte) kräver att OS slopas och 3D!

Mr Turkos

stenålder

2012-05-12 05:58

Vaddå? Finns inte paralympics längre? (handikapp-OS)... Håller med om att det är en rätt så dålig jämförelse. :D

Den där elaka snubben

stenålder

2012-05-12 08:20

Jodå, paralympics finns fortfarande! Och det finns väl exempel på de med olika handikapp som varit med i "vanliga" OS också.

Jag tyckte bara det var en väldigt konstig jämförelse att göra...
(kan bero på att vi har en person med handikapp i vår släkt, och det hon berättat om hur vissa människor behandlat henne riktigt illa)

Mr Turkos

stenålder

2012-05-12 09:25

Ett synfel är ett handikapp i många fall. Vare sig det handlar om skelögdhet, färgblindhet eller någon annan synskada.

Det jag skrev var att rullstolsbundna INTE kräver att andra ska anpassa sig till deras handikapp, på det sätter som argumentet verkar gå här med 3D. DET är nämligen ett dåligt argument, ungefär som att uppnå "jämställdhet" genom att sänka alla till minsta gemensamma nämnare.

hans.pedersen

stenålder

2012-05-12 18:53

Ok, då missuppfattade jag nog vad du menade! Det jag reagerade på var att det skulle vara en kommentar som var nedsättande mot handikappade!

Då önskar jag dig en trevlig helg!
:-)

Mr Turkos

stenålder

2012-05-11 19:50

"Kul med lite stenålderstänk."

Snälla, kom inte med den argumentlösa taktiken. Han dömer inte ut 3D, enbart i dess nuvarande form. Känn dig lurad av företagen som vill tjäna pengar om du tycker att allt nytt automatiskt är bättre. Platt-TV-försälningen stagnerade, låt oss pusha 3D!

Jag kan tycka att det är lite kul, men mer som en gimmick än "nästa generations TV". Slippa split-screen vid multiplayer verkar ifs skönt.

erak

stenålder

2012-05-13 00:35

Sen när har platt-TV stagnerat? De säljer ju enorma volymer!

Platt-TV för enorma priser har stagnerat, men nu när de kommit ner i överkommliga priser skeppas ju lastpall efter lastpall i en rasande takt.

Den nuvarande 3D-tekniken är ju inte speciellt imponerande så givetvis kommer den att få lämna plats till något bättre. Det är fortfarande VR-glasögon med två separata skärmar som gäller om man ska ha riktigt bra 3D.

falde

stenålder

2012-05-13 14:43

Jag vet inte var du varit de senaste åren, eller om du skojar. Men jo, det gick dåligt och det var det som startade alla prissänkningar. Som sedan ledde till obefintliga marginaler.

Och hur de säljer nu är ju irrelevant för det jag sa. Dessutom är jag osäker på om du vet vad stagnera betyder. Nuvarande volymen är betydelselös, det är utvecklingen/förändringen som är intressant.

erak

stenålder

2012-05-14 21:39

"Jag vet inte var du varit de senaste åren, eller om du skojar. Men jo, det gick dåligt och det var det som startade alla prissänkningar. Som sedan ledde till obefintliga marginaler."
Nej, nej och nej. Det som startade prissänkningen var de lägre produktionskostnader som kommer när volymer ökar. En högvolym-marknad har alltid låga marginaler på grund av det stora antalet tillverkare. Någon kris finns inte, var har du fått det ifrån.

Det som gått dåligt är företag som försökt hålla sig kvar på stora marginaler när konkurrenterna sänkt priserna. Något som alltid händer när en produkt går från lyx-konsumption till mass-konsumption.

"Och hur de säljer nu är ju irrelevant för det jag sa. Dessutom är jag osäker på om du vet vad stagnera betyder. Nuvarande volymen är betydelselös, det är utvecklingen/förändringen som är intressant."
Du menar att en stadigt ökande försäljning innebär stagnera då? Ja isf visste jag inte vad stagnera betyder.

falde

stenålder

2012-05-14 23:42

För det första, jag har aldrig sagt "kris". Jag sa "stagnera", och att det tidvis gått dåligt. Att inte ha tillväxt är likställt med att det går dåligt.

Man sänker aldrig priset om man inte behöver. Fram tills finanskrisen skar TV-branschen guld med täljkniv. Hösten 2008 var första perioden utan tillväxt. Jag skulle säga att det var då prispressen kom igång på allvar.

Referenserna är oändliga, men här kan du få två

http://www.dn.se/ekonomi/-minskad-tv-forsaljning-

http://www.va.se/nyheter/platt-forsaljning-for-platt-tv-73562

Angående användandet av stagnera gör du dig bara rolig på din egen bekostnad.

erak

stenålder

2012-05-15 12:22

Var hittar du källorna du pratar om?

Allt jag hittar är referenser till "IT Research Sweden". Ett företag vars hemsida inte innehåller någon information om detta. Jag hittar ett dussintal artiklar som alla hänvisar till samma referens. Så var är dina "oändliga" referenser?

Det finns ingen som helst information i de tidningsartiklar du hänvisar till som visar att marknaden stagnerat.

Det står ingenting om vilka försäljningskanaler som är med i undersökningen, men det brukar enbart röra sig om butiksförsäljning i den här typen av "research".

"Angående användandet av stagnera gör du dig bara rolig på din egen bekostnad."
Varför det? Du har fortfarande inte visat på något annat än att platt-tv-försäljningen har fortsatt att öka.

Det finns ingen rimlig anledning till varför försäljningen skulle ha stagnerat eller minskat, så bevisbördan ligger på dig som påstår något sådant.

falde

stenålder

2012-07-05 21:46

Jag har inget behov att överbevisa dig. Går man till de olika källorna måste man betala för deras rapporter, vilket jag inte har ett intresse för i denna meningslösa jargong.

Stagnation är avsaknad av tillväxt. Du besvarade detta genom att säga att de säljer enorma volymer, vilket inte säger ett dugg om tillväxten. Därav min kommentar.

"Det finns ingen rimlig anledning till varför försäljningen skulle ha stagnerat eller minskat" - Den här kommentaren är på gränsen till absurd.

Utan att påstå något om de verkliga anledningarna så ser jag minst en extremt rimlig anledning. När platt-TV blev tillgängligt för allmänheten prismässigt ville alla byta ut sin CRT-TV. Efter att detta hade skett är inte incitamenten lika stora att byta upp sig igen. Försäljning ökar alltid precis vid ett generationsskifte. Det är därför branschen alltid försöker skapa artificiella generationer och buzzwords för detta. Lite större och ljusstarkare räcker inte för de flesta.

Bevisbördan ligger hos den som påstår något. Du kan inte också påstå något och sedan säga att jag har bevisbördan. Jag påstod ifs något först, vilket du har all rätt att ifrågasätta.

Tack för mig

erak

stenålder

2012-05-12 06:04

Professorn har fel. Eller, mer troligt, det är ett citat ur sitt sammanhang/dålig journalist. Jag skelar nämligen rejält utan glasögon. men inte alls med glasögon, mitt djupseende är utmärkt (med glasögon) - men så har jag också haft dem från ung ålder och fått dem utprovade på sjukhus som liten (som vuxen är det inga problem att gå till vanlig optiker). Dessutom betalade landstinget när jag var liten, barn idag har sämre möjligheter. Tack landstinget för att jag idag ser bra och förmodligen slapp en del mobbning.

Det finns såklart olika skäl till att man skelar, och som vuxen är det förmodligen för sent att utveckla stereoseende.

mktst

stenålder

2012-05-12 20:35

På tal om skelögdhet så har samtliga 5 st skelögda inom min bekantskapskrets andra unika förmågor. En har ett otroligt siffer- och mönstersinne, en annan har ett otroligt brett teknikintresse, en tredje har extrem förmåga att se stora sammanhang med exceptionellt bra prioriteringsförmåga, och märkvärt bra "out of the box"-tänk.

De andra 2 är också unika på sätt jag inte riktigt kan förklara enkelt, jag känner de inte så väl och har inte riktigt kunnat uppmärksamma detaljerna i deras personligheter, men att de är lite unika är tydligt. Det verkar som att hjärnan har förmåga att använda den del som annars är fullt upptagen med djupseende till annat nyttigt om djupseendet inte kan utnyttjas optimalt.

Jag förmodar att personer som är födda blinda på 1 av ögonen också har liknande "förmågor".

Glam Casvaluir

stenålder

2012-05-15 16:10

"Det verkar som att hjärnan har förmåga att använda den del som annars är fullt upptagen med djupseende till annat nyttigt om djupseendet inte kan utnyttjas optimalt."
Nej, syncentra är för specialiserat för det.
Vad hjärnan kan göra är att bygga om så att syncentra blir mindre och då energikonsumptionen därmed minskar finns det utrymme för att bygga ut valfri annand el av hjärnan, i regel baserat på vilken som används mest.

"One of the fundamental principles of how neuroplasticity functions is linked to the concept of synaptic pruning, the idea that individual connections within the brain are constantly being removed or recreated, largely dependent upon how they are used. This concept is captured in the aphorism, "neurons that fire together, wire together"/"neurons that fire apart, wire apart." If there are two nearby neurons that often produce an impulse simultaneously, their cortical maps may become one. This idea also works in the opposite way, i.e. that neurons which do not regularly produce simultaneous impulses will form different maps."

falde

Inte 3D

2012-05-11 17:19

Om sanningen skall fram så är det inte 3D överhuvudtaget, det handlar enbart om stereoskopi. 3D-bildskärmar kommer nog så småningom men det kommer nästan enbart handla om interpolerade bilder, annars skulle antal kameror behöva vara lika många som antal upplevda bildpunkter. 3D handlar nämligen om att bilden blir annorlunda beroende av betraktarens position.

Teater är däremot äkta 3D och behöver inga glasögon för att betrakta, om man inte har ett synfel, förstås....

µ

Inte 3D

2012-05-11 17:28

Det finns ju kameror som mäter djupet på varje pixel, som t.ex. används för Xbox.

Har man en eller ett par sådana så räcker det nog ganska långt för att få en relativt bra 3D-bild.

M M

Inte 3D

2012-05-12 12:00

Det finns tom kameror som du kan i efterskott bestämma var fokalpunkten finns så att du kan få fram skärpan nästan var som helst inom bilden.

En vidare implementation av detta är säkerligen den sk äkta 3D där du projicerar bilden mitt i rummet och du kan själv fokusera i ett intresseområde istället för att som idag se suddiga bilder av det som inte ligger i fokus.

Daemonmonkey

Inte 3D

2012-05-11 20:59

Precis.
Om äkta 3D kommer så kanske det kan få ett genomslag. Då kan man alltså gå bakom och titta om man vill - se scenerna ur vilken vinkel man vill mm.

Det som finns idag är bara stereo.

Spyfrog

Inte 3D

2012-05-12 00:48

Om äkta 3D kommer så kanske det kan få ett genomslag.

Det kommer inte komma, vem vill ha 50, eller 500 skärmar
för att uppnå det.

Inge Hjort

Inte 3D

2012-05-12 08:44

Hologram.

Megadyptes

Spela dator spel då

2012-05-13 14:00

Om du vill kunna se senen ur varje vinkel spela spel med 3D glass ögon så är du där :) gärna på mer en en skärm så du får 180 graders fov :)

SATAK KARNAK

Inte 3D

2012-05-11 22:15

Hmm, fast en sådan tv har jag sett på en mässa. Den fungerade utan glasögon och stod man på höger sida av tvn såg man bilden mer från det hållet och detsamma gällde om man stod från vänster. Det är säkert 3-4 år sedan så sådant kan nog komma.

Men, till vilken nytta är det. Att faktiskt se det var en cool upplevelse i 2 minuter men sen då?

Trikks

Inte 3D

2012-05-12 04:04

Alltså, teoretiskt är det ingen konst att bygga tex en biosalong för "multiskopi" eller vad man skall kalla det för, då duken kan bestå av en mängd bildskärmar med hög upplösning och en matris med linser som gör att vardera ögat inte ser samma bild. Men det skulle gå åt en massa mängd data.

µ

Håller med

2012-05-11 17:22

Jag har heller aldrig riktigt trott på 3D-film, iaf inte som den ser ut idag. Kommer tydligt ihåg när jag såg "Avatar" i 3D men var inte alls speciellt impad av 3D effekten. Det är ballt när de verkligen lyckas få saker att "komma ut ur TVn" men annars är det ovärt.

Nattefrost

Håller med

2012-05-11 23:52

Har stora problem med att se när de försöker dra ut saker långt ut i publiken på bio... får alltid dubbla bilder... men när de härmar djup så går det riktigt bra.. =)

Xtuz

3D?

2012-05-11 17:31

Wow, har de lyckats få till riktig hologram-TV nu? Nä, nehe, bara stereoskopi, jaja, inget nytt då, moving on...

mrpijey

Den dag det funkar....

2012-05-11 17:43

När jag ligger halvfull i TV-soffan.
Då skaffar jag 3D.

Att sitta som en pinne med huvudet så ögonen är horisontella kan funka på bio men inte hemma.

Btw. Hade inte Franhoufer nåt projekt med tittskåp-3D genom att ha enormt skärpedjup och uppdateringsfrekvens på flera hundra Hz.

Det skulle visst se ut som om man tittade igenom en glasruta.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Den dag det funkar....

2012-05-11 18:34

Just. Realism, tack.

När jag kan få Darth Vader att stå upp som en liten 3D-gubbe ur en visningsapparat mitt på bordet, som jag kan gå runt och titta på från valfritt håll, då ska jag tro på 3D.

Men fundera på bandbredden för en 46-tums kub.

JörgenS

Den dag det funkar....

2012-05-11 21:03

Nu tänker du smått.
Jag tycker att Darth ska vara iaf runt 1.86-1.90 hög jag... ;-)
Så låt oss säga dryga 150 tum

Spyfrog

Den dag det funkar....

2012-05-12 13:12

Med hjälm är jag 2,10.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Den dag det funkar....

2012-05-12 19:50

Just att behöva kunna gå runt och titta på "skärmen" från olika håll tycker inte ag är så högprioriterat. Jag tycker dagens TV eller annan informationsmottagning ska vara något "passiv" och inte uppta hela verkligheten och sno åt sig hela uppmärksamheten så jag är nöjd om 3D upplevelsen är så nära verklighetstrogen den kan bli med kravet på att jag håller mig stilla (3D-glasögon slipper jag mer än gärna dock).

Med de preferenserna så ser jag hellre att de satsar på teknik där bilden går att fokusera på olika avstånd (utan artificiellt fokus mha stereoseende). Ungerfär som tekniken du beskriver i lilla rutan, men istället i realtid för tittarna. Det borde vara enklare och mer nära i tiden att hitta rätt teknik för den effekten

Glam Casvaluir

Den dag det funkar....

2012-05-12 07:33

Anakin-S ... 2012-05-11 17:43

> När jag ligger halvfull i TV-soffan. Då skaffar jag 3D.

När jag blir halvgravid då skaffar jag p-piller.

Inge Hjort

Den dag det funkar....

2012-05-13 13:53

Har funderat länge på ditt inlägg och vad du menar.

Idag kom jag på det (tror jag)
Du utgår från ditt eget alkoholintag och den stunden du är halvfull är i tidsperspektivet till graviditet lika lång från att en spermie penetrerat ett ägg till att första celldelningen sket och graviditeten är ett faktum.
Lite som när man tömmer ett helrör på 30 sekunder och fyllan kommer som en fet smäll i skallen.

Till skillnad från alkoholister kan jag och väldigt många med mig avbryta mitt intag av alkohol när jag nått en lämplig berusningsnivå.
Det innebär att jag kan ligga i TV-soffan och vara halvfull i flera timmar.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Den dag det funkar....

2012-05-15 10:56

Anakin-S ... 2012-05-13 13:53

> Har funderat länge på ditt inlägg och vad du menar.

> Idag kom jag på det (tror jag)

Tyvärr har du inte kommit på det, vilket inte är hela
världen, bra att du i alla fall funderar.

Inge Hjort

Mitsubishi

2012-05-11 18:09

Mitsubishi har juh varit det här på spåren ett tag. Känns inte riktigt praktiskt än tycker jag.

http://www.engadget.com/2008/01/04/mitsubishi-shows-off-3d-tv-technology-no-glasses-needed/

Har även läst om en prototyp av "laser kombinerad CRT" dom tar fram som håller stenkoll på vart upp till 5 personer har ögonen och korrigerar 3D effekten efter det.. När DET fungerar, kanske att man skulle investera i en sån där 3D tv =)

Hillströmadds

Inte 3D som är problemet...

2012-05-11 18:58

Det är inte 3D som är problemet, utan glasögonen. Det finns otaliga implemtationer av 3D utan glasögon, vissa bra, och andra hemska (Som 3DS).

I framtiden kan vi förhoppningsvis se 3D TV apparater som dels inte har har glasögon och dels kan följa med huvudet via tracking.

Med en riktigt fin implementation kan man dessutom rikta ljuset bara direkt mot tittarna och ögonen och på så sätt dra ner energiförbruknignen till en bråkdel.

Sväde

Inte 3D som är problemet...

2012-05-11 19:34

Det var ju i princip det Städje också sa.

erak

Inte 3D som är problemet...

2012-05-11 19:48

Vet inte riktigt hur du kan tolka:
"Autostereoskopi som ger 3d utan glasögon är kanske dummare, för det kräver att man sitter på ett eller några särskilda ställen, och är dessutom ansträngande i längden."

Till de jag sa...

Sväde

Inte 3D som är problemet...

2012-05-11 19:52

Ursäkta om jag var oklar. Jag menade i stort. Att det inte är 3D som är problemet, utan glasögonen.

erak

Inte 3D som är problemet...

2012-05-11 20:11

Jag tyckte (rätta mig om jag har fel) att de lät i artikeln som att författaren var emot alla former av artificiell 3D....

Om han menar något annat måste jag missat någon vital del av texten...

Sväde

Inte 3D som är problemet...

2012-05-12 01:41

Jag tyckte det vara ganska genomgående i texten att han ogillade dagens lösningar.

"Det är våra försök att återge 3d på en platt skärm som jag inte tror på."

"Det kan aldrig fungera förrän alla tv-tillverkare enas om en standard."

"Priset på aktiva glasögon är för högt."

"LG och Toshiba kan ha lösningen med sin passiva tv-teknik"

erak

Inte 3D som är problemet...

2012-05-12 10:08

Nu finns ju spårande teknik, och har faktiskt funnits i över 15 år. Flera TV tillverkare säljer redan detta med standard TV apparater. Så de är väll en dagens teknik?

Sväde

Inte 3D som är problemet...

2012-05-12 10:26

Funkar fortfarande inte när jag lägger huvudet på sned mot armstödet i TV-soffan.

Dessutom är jag väl inte så där intresserad av "ut ur TVn" heller.
Visst är det häftigt på bio och visst skulle det vara fint att nästan ha Katarina Sandström i knät.
Problemet är ju att i nästa sekund är Göran Persson där i stället och man börjar kaskadkräkas.

Jag skulle vara helt nöjd med att TVn blir ett fönster in i en värld av 3d.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Inte 3D som är problemet...

2012-05-12 10:40

"Funkar fortfarande inte när jag lägger huvudet på sned mot armstödet i TV-soffan."
Det beror ju på vilken vinkel du har... Men vist, de blir ju sämre och sämre ju mer man lutar huvudet.

"Visst är det häftigt på bio och visst skulle det vara fint att nästan ha Katarina Sandström i knät.
Problemet är ju att i nästa sekund är Göran Persson där i stället och man börjar kaskadkräkas."
Jo där har du iofs en poäng. Detta kommer dock att lösas med 4000p apparaterna som har en bättre defingerad horisont så att man inte riskerar att få folk från debattsoffan i knät.

"Jag skulle vara helt nöjd med att TVn blir ett fönster in i en värld av 3d."
Kan så vara, men de kommer ju inte att hindra TV tillverkarna att hitta på nästa säljargument. Kan ju hålla med om att den här generationens 3D suger ganska krafitgt, men de hindrar ju inte att man kan göra de bra.

Sväde

Inte 3D som är problemet...

2012-05-12 10:45

"Men vist, de blir ju sämre och sämre ju mer man lutar huvudet."

Innan det problemet är löst blir det ingen TV med 3d hos mig.

Tror inte varken Jörgen eller jag är helt emot 3d.
Men som det fungerar idag känns det inte lönt att skaffa.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Inte 3D som är problemet...

2012-05-12 10:53

Personligen har jag inget emot om 3D fungerar när man sitter upp, men de exempelvis går över till 2D om man lägger sig.

Sväde

Inte 3D som är problemet...

2012-05-13 14:01

Fy f*n för dig.

Läste igenom kommentarerna nu när jag svarade kommentaren om halvgravid.
Fick en vision om en hånleende Göran Persson i 3d. Högupplöst!!!!
Vet inte om jag någonsin kommer att köpa en TV med 4k efter det

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Inte 3D som är problemet...

2012-05-13 14:04

Men de va ju lite ditt eget fel.... eftersom du skrev det ;)

Personligen tror jag 4k TV är "Säkrare" än dagens 3D apparater på det.

Sväde

Undersökning

2012-05-11 18:59

Läste någon undersökning förra året som pekade på att många av de som är väldigt intresserade av teknik och effekter vill det skall "komma ut ur skärmen" medan de vanliga svenssons vill ha djup i första hand.

Pravka

3D är för kidsen

2012-05-11 19:19

Till föräldrarnas stora förtret som tvingas gå och se 3D-filmer med ungarna. Personligen skulle jag aldrig mer se en 3D-film om jag fick välja.

Daniel Flöijer

3D är för kidsen

2012-05-11 20:45

Du är inte ensam om den tanken.
Har iofs bara testat 2 biografer, Varberg och Söderhamn.
Dom kanske har dålig utrustning eller nått som gör att upplevelsen blir dålig, men ser hellre film utan 3D än med.

Hillströmadds

Håller helt med artikelförfattaren

2012-05-11 19:21

Det som nu kallas 3D är inget framsteg från "vanlig" bio eller tv. Kanske tekniskt men inte upplevelsemässigt. Det är därför det kommer dö ut. Jag ger det max fem år.

FredrikLindgren

Fanns redan

2012-05-11 19:46

Äkta 3D fanns redan på stenåldern.

Så det så.

*???*??

Håller med

2012-05-11 19:54

Jag håller med. Jag har sedan länge tröttnat på 3D. Då har jag inte köpt någon 3D TV, utan jag har bara testat kusinens TV och TV i affär. Jag ser liksom inte nyttan med det. Kan nämnas att jag är 22 år och öppen för all möjlig ny teknik. Men det känns helt enkelt onödigt. Dock har jag gjärna ett ordentligt 5.1 surround system med perfekt utplacerade högtalare och perfekt inställning för bästa upplevelse.

thewhiteelf

Håller med

2012-05-11 20:49

Agreed.. Bra ljud ger mer djup i en film än något annat jag testat.

Hillströmadds

Håller med

2012-05-11 21:10

Sitter själv med 60" och tittar mer än gärna på 3D-film/dokumentärer och spelar gärna på PS3'an också - det är ett stort lyft. Sitter på 2.35 meters håll, får bra runt-om-känsla och ett bra inställt 7.2-system.

Skulle inte vilja vara utan 3D - nu sitter jag och kollar med simulerad 3D på hockey-VM och det är också rätt ok även om det inte är ens i närheten av "riktiga" 3D-filmer så klart. Men de som skriker sig hesa om att det är skit kanske borde kolla synfelen likväl som att inte ha så förutfattade meningar...

Mandrake

Håller med

2012-05-12 02:05

Så du säger att jag har synfel bara för att jag inte tycker det är något att ha? :)

thewhiteelf

Problemet med "3D"...

2012-05-11 20:10

Problemet är att så länge det visas på en platt skärm så blir det aldrig 3D. Visas däremot en bild för vardera öga separat (ala VR goggles) så blir resultatet mycket bättre. Enda bristen kvar då blir att man inte kan titta runt själv. (Alltså en full 360 graders film)

Alla andra lösningar (inklusive holografiska) är bara skräp och borde kastats innan dom ens släpptes fria på marknaden.

Satsa på full HD VR goggles istället. Dom visar effektivt en 70" skärmyta och du kan ta med dom på resan, t.ex när du sitter på planet i 12 timmar eller liknande.

TheCadde

Problemet med "3D"...

2012-05-11 20:22

VR goggles har funnits länge men aldrig slagit ingenom, HD VR goggles gör bara att man kräks till en skarpare bild, problemet kvarstår...

Fragge

Problemet med "3D"...

2012-05-11 21:03

"HD VR goggles gör bara att man kräks till en skarpare bild, problemet kvarstår..."

Haha, den var bra den!

Men nej, jag kryks inte av VR goggles. Däremot tål jag inte den låga upplösningen på de som finns samt att dom är aningen för klumpiga. Men det kommer nya lösningar hela tiden och det skall släppas ett par slimmade i Juli (kommer inte ihåg vad dom hette på rak arm) som kommer bli lättviktare och enda problemet med dom så långt är det uppskattade marknadspriset. Men om det tar lite extra fart så kommer priserna sjunka på VR goggles och resten blir nog historia.

Borträknat dom som kräks av att se på röliga bilder då förståss... Men det är ju en minoritet som får ta åksjuke piller eller nått.

TheCadde

Problemet med "3D"...

2012-05-12 19:38

"Visas däremot en bild för vardera öga separat (ala VR goggles) så blir resultatet mycket bättre. Enda bristen kvar då blir att man inte kan titta runt själv. (Alltså en full 360 graders film)"

Nja, det där håller jag inte riktigt med om. En stor brist med all dagens teknik som ofta glöms bort är att man kan fokusera på olika avstånd med ett öga, det går inte använda sig av den egenskapen för att uppleva artificiellt djup med någon teknik vad jag vet, eventuellt kanske det går att fokusera på olika avståd på ett 3d-hologram? Någon som vet?

I alla fall är det väl nästa grej efter stereo-seendet som gör att upplevd 3D blir mer verklighetstroget, om utgår från att man betraktar skärmen från en statisk position (utan att röra sig eller luta sig). Om upplevd 3D ska vara verklighetstroget även om man byter position och betraktningsvinkel så hamnar fokuseringsmöjligheten (med varje öga för sig) på 3:e plats tycker jag såklart.

Testa själv hålla för ena ögat och fokusera på saker på olika avstånd, effekten är tydlig, det är inte enbart steroseendet och möjligheten att "titta runt" objekt som gör att upplevd 3D blir verklighetstroget.

Glam Casvaluir

Problemet med "3D"...

2012-05-13 04:48

Om man kan styra vardera öga är det en speciell egenskap tror jag. Har inte riktigt kollat upp det men har testat VR goggles förut och det är bra mycket effektivare på att visa 3D än någon annan teknik jag sett.
Men det går ju att simulera sådant med, läs av storlek, position och så vidare per pupill och korrigera i bilden.
Hologram är väl trevliga men det blir aldrig en fullständig upplevelse.

Dem som tjänar mest på ett par VR goggles dock är gamers med TrackIR.

TheCadde

Problemet med "3D"...

2012-05-21 10:46

3D är som kejsarens nya kläder, man påstår att man ser 3D men man kan inte säga när.
Slår vad om att om man gjorde en blindtest så skulle ingen kunna säga när 3D partiet kom.
Har sett 3D på bio en gång och varken jag eller min sambo såg någon som helst 3D.

Mr 8

F A I L

2012-05-11 20:31

Dom flesta inser väl vid det här laget att 3D var mer eller mindre enbart för att få nya försäljningsargument för handlarna. Jag har INGEN i min bekantskapskrets som ens använder 3d funktionen av dom som har det i sin tv. Däremot har jag sett 4-5 filmer på bio och njae, betala 50:- mer för sämre bild o lite effekter som gärna repeteras om och om igen filmerna igenom, nej tack. Tragiskt att tv tillverkarna mer eller mindre knappt är ikapp Pioneers finare tvapparater.. Dom borde satsa på att få till bätre bild o inte massa skit runtom som andra gör bättre.. (internetfunktioner m.m)

Fredrik. J

F A I L

2012-05-11 21:08

Vem säger att man måste köpa en 3dtv från skantic?

lang999

F A I L

2012-05-12 00:59

Priset?

Inge Hjort

F A I L

2012-05-11 21:53

Visst är det så. Tekniken har nått en platå i utvecklingen är apparaterna är tillräckligt stora och tillräckligt bra. Det senaste har varit att de blivit tunnare, men det spelar inte medelsvensson nån större roll om den är 4 eller 2 centimeter djup.

Det finns helt enkelt inget incitament för att byta ut sin fungerande platta tv, och då togs 3D fram för att försöka skapa ett köpbegär, men det verkar inte fungera. Jag ser ingen anledning att skaffa en 3D-tv, och då är jag ändå en hyfsat early adopter.

Response.End

F A I L

2012-05-12 00:04

3D gör sig inget bra i fjuttiga 60-tummare... Behövs idag bra projektorer om det ska bli bra!!

På biograferna är det mesta skit.. Dåligt inställt både ljud och bild i såväl 2D som 3D föreställningar.. Och då har man inte ens börjat störas av alla som sitter och snackar, smackar, pratar mobil :-)

Leifi Jansson

<Please...

2012-05-11 21:45

Använd din fantasi. Skärmen kanske inte är den bästa bäraren av 3d bilden just nu. Men kanske nanoteknik medger att en svag laser målar upp bilder på en lins som vi alltid bär med oss som ett Bio-Enhancement. Lins = 2D och Lins och ett par glasögon = 3D. Vem vet vart tekniken flyttar inom kort..... Jag brukar tänka på att man runt en massa isblock under sommaren i alla storstäder under 1800 talet, i de Isskåp som vi hade. Eller varför inte Facits mekaniska räknare som stod och dundrade på skrivbordet för att räkna lite.

Nomad

är alla republikaner? (bakåtsträvare)

2012-05-11 23:16

kanske är inte glasögon inte det mest sociala sättet att umgås när man kollar en rulle hemma
fast förra månaden var jag på NAB mässan i vegas och såg dolbys glasögonfria version, den var mycket bättre än vad jag sett än så länge. dvs att man tappa inte mer upplösning i bilden än när man ser med glasögon.
the Hobbit kommer snart med 48 bilder per sekund i 3D så det blir troligtvis "nice" att se
fast när Japan annonserar att dom vill ta fotbolls VM och sända holografiskt ger man iväg det till ett land utan tekniska möjligheter, men kan alttid hoppas att OS om 12 år går till Japan

http://www.engadget.com/2010/12/03/world-disappoints-us-once-again-japan-loses-2022-3d-holographic/

the B

the b

är alla republikaner? (bakåtsträvare)

2012-05-12 23:29

Angående rubriken:

Är du medveten om vad ordet "republikan" betyder i Sverige?

geist

är alla republikaner? (bakåtsträvare)

2012-05-13 23:34

En republikan i Sverige är någon som inte vill ha kungen som statschef - precis som det var förut - alltså en bakåtsträvare.

Beroende på hur man ser det...

Trådlös

är alla republikaner? (bakåtsträvare)

2012-05-14 21:44

Nej. En republikan är någon som vill att vi ska ha en vald president som statschef och att denne ska ha betydligt mer makt än dagens statschef. Det är identiskt med en republikan i USA. Till skillnad från demokraterna i USA som vill att besluten tas så nära väljarna som möjligt, helst då på kommunal nivå om det går.

falde

är alla republikaner? (bakåtsträvare)

2012-05-14 23:49

Du sa vad jag sa.

Trådlös

är alla republikaner? (bakåtsträvare)

2012-05-13 15:33

Ganska motsägelsefullt inlägg. Du tycker folk är bakåtsträvare för att de ogillar dagens teknik, men sen presenterar du saker som inte finns på marknaden?

erak

Trångsynt

2012-05-11 23:59

Extremt trångsynt kille..

Nästan alla dissade 3D på röd-gröna-galsögon tiden...

Lite fler såg en tjusing i 3D när Avatar gick upp på bio..

Om 10 år kommar vi se tillbaka på denna artikel och undra hur i h-e nån kunde vara så j-la korkad... Ungefär på samma sätt som "ingen kommer någonsin behöva mer än 640kbyte"...

Det finns en hel del brister i dagens 3d teknik både passiv, aktiv och glasögonfri.. Men utvekclingen går rasande snabbt.. Och på samma sätt som surround ljud, högupplösning osv. är 3D en ganska självklar grej för att höja närvaro och inlevelse.. Det är mer en fråga om att förbättre tekniken, än att "inte tro på den"..

Annars blir det lätt "filmnördar" som tycker bioprojektor flimmret är själva charmen och Svartvit alltid är intressantare än färgfilm..

Leifi Jansson

Trångsynt

2012-05-12 01:47

Och när vi försökte och försökte pressa oss förbi 640k-gränsen i DOS med olika sorters påhängsminne som gav en ny dröse problem, kom en dag Windows 3 och löste alltihop i ett nafs. Slut med att ladda drivrutiner för att ta sig förbi 640-k-gränsen.

Det är som Columbus som helt enkelt struntade i att försöka ställa ett ägg på sin spets och tryckte till det så det plattades ut. En enklare metod.

Jag är övertygad om att riktig holografisk 3D kommer en dag. Då ska jag tro på det.

JörgenS

Trångsynt

2012-05-12 02:02

Hologram och holografisk 3d är väl inget nytt.. Har ju funnits länge. Varför skulle man inte tro på det??

"Och när vi försökte och försökte pressa oss förbi 640k-gränsen i DOS med olika sorters påhängsminne som gav en ny dröse problem, kom en dag Windows 3 och löste alltihop i ett nafs. Slut med att ladda drivrutiner för att ta sig förbi 640-k-gränsen."

Jo. Och på samma sätt som med 3D så betyder inte det att Persondatorer var "fel" den tiden bara för att de vid den tidpunkten i utvecklingen hade begränsingar i minnesadressering... Hade alla sagt "jag väntar tills det blir bättre" så hade nog utvecklingen inte blivit så bra över huvbud taget.. Har Du ens varit o kollat en demo på det bästa 3D teknilken idag kan erbjuda? Det är faktiskt fantastisk.. Och en helt annan grej än SFs mellanmjölks-utrustning-biografer och utbudet på Siba och Mediamarkt!!!

Leifi Jansson

Trångsynt

2012-05-13 23:35

Var finns denna "bästa 3D tekniken" att skåda?

Trådlös

3D-trend

2012-05-12 02:33

Jag tror inte på 3D-trenden heller. Mer kommersiellt för tillverkarna än upplevelse för konsumenten.

lunetics

3D-trend

2012-05-12 16:02

Tror Du på färgfilm och surround?

Leifi Jansson

3D-trend

2012-05-13 06:18

Ateister tror inte.

Den dagen man kan se "3D" utan några fåniga glasögon och fritt från vilken vinkel som helst, först då kan det bli något. Inte innan.

Första steget i rätt riktning är att ens komma överens om EN enhetlig standard att jobba efter.

Alliansen

Problemet med 3D

2012-05-12 09:23

Största problemet för mig är att den ökade realismen/närvaron förstörs totalt när dom zoomar eller varierar avståndet mellan linserna vid filmning/rendering.

Objektets storlek på skärmen + upplevt avstånd = upplevd storlek.

En 2D-bild kommunicerar storlek men inte avstånd och då stör inte varierande brännvidd, men i en 3D-bild upplever jag det väldigt distraherande när objekten plötsligt ändrar storlek.

Att djupseendet avtar med avståndet gör även att filmskapare lockas att "förminska" hela scener för att vi ska uppleva 3D-effekt i storslagna vyer (tex Avatars svävande berg), och då är det ju bara en ploj.

(Det är ganska abstrakt så jag vet inte om det går att följa mina tankegångar.)

Megadyptes

Glasögon inget hinder för många.

2012-05-12 10:04

Väldigt många - inklusive du själv Jörgen - har glasögon redan.

För oss blir det mer en kostnadsfråga och att hålla reda på 3D-glasögonen än att vi känner oss obekväma med dem.

Men visst har du rätt att varken kostnad, brist på standard eller att hålla reda på 3D-glasögon underlättar för teknikens genomslag.

På sikt kommer vi förstås att få bildskärmar (fast de kanske inte säkert är just "skärmar"), som klarar sig utan, med bibehållen bildkvalité oavsett var i rummet du sitter och om fler än en tittar samtidigt.

Jag själv har INTE satsat på tekniken ännu, en 40" 1080 skärm duger ännu några år....

Christian Nissen

Glasögon inget hinder för många.

2012-05-12 10:51

Och här glimtar det fram en snål sosse.
Visste väl att det fanns en där.

Läste btw om att homofober egentligen är homosexuella i botten

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Glasögon inget hinder för många.

2012-05-12 11:17

Snarare en sparsam ickesåsse, såssar är inte sparsamma, särskilt inte när "nån annan betalar"...

Christian Nissen

Glasögon inget hinder för många.

2012-05-12 16:07

Förnekelse, förnekelse.
Vi vet nog ;-)

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Glasögon inget hinder för många.

2012-05-12 17:42

Bara projektioner av dig själv, har inget med mig att göra.

Christian Nissen

Glasögon inget hinder för många.

2012-05-13 06:20

Du vet väl att avundsjuka gossar oftast är såssar.. ;)

Alliansen

Klart 3D-TV är omoget

2012-05-12 10:32

Städjes analyser upplever jag tyvärr oftare som lite vid sidan om. I en artikel för lite sedan hyllade han övervakningen av internet. I den här artikeln kapar han 3D med ankelknölarna.

Självklart är dagens teknik för 3D omogen och rent ut sagt dålig, men vilken teknik började inte så?

När exempelvis 3G lanserades för snart 15 år sedan så var det också en omogen teknologi med låga hastigheter, usel täckning och obefintlig batteritid. Idag går var och varannan person omkring med en smartphone och surfar via 3G-nätet.

Ge 3D-TV lite tid så kommer det snart att stå en väl fungerande 3D-TV i vart och vartannat hem. 3G behövde över 10 år på sig att slå igenom.

Någon

Klart 3D-TV är omoget

2012-05-12 10:57

Det där är inte helt sant.

Allt slår inte igenom helt enkelt.
Visst, vi kanske får 3D-TV så småningom. Kanske vi till och med får hologram en dag. Eller inte och vi / våra barn är nöjda med snorhög upplösning som är långt högre än ögat kan avgöra.

Jag tror inte heller på 3D via TV:n med aktiva glasögon.

En sak jag gillar idag är 3D med aktiva glasögon på dator (nVidia 3D-Vision) och dataspel.
Det kommer troligen heller aldrig slå på bred front - för dyra skärmar och glasögon + inte branschstandard (bara nVidia) men till skillnad från 3D-film så funkar det med de flesta spel då de internt arbetar med 3D-information som sedan bara plattas ut på skärmen

En stor stark mjölk tack

Klart 3D-TV är omoget

2012-05-12 11:15

Jag håller med. Med tiden blir det bättre.

Vi får hålla i minne att all teknik slår inte igenom på 4-5 år. Vissa uppfinningar behöver kanske 100 år på sig att mogna, trots att allt går så mycket snabbare idag.

Jag tror att 3D slår igenom fullt ut, när det visuella täcker hela synen. Inte när det är en platt skärm som står lite längre bort.

Städje har rätt i att med dagens teknik är det jobbigt i längden att se på 3d filmer.

incus

Äh, 3d är ju bara en usel lösning på vägen...

2012-05-12 11:29

Att försöka få 3D ur en sketen TV är ju som att få ut 9.1 surround ur ett enda ensamt högtalarelement.

Äkta 3d kommer vi inte uppleva förrän alla mesar till slut lyckas kravla sig över den oändligt höga moraliska och rädslobetonade tröskeln och implementera äkta HID (human interface device) -kort & gott, med en hdmi-kontakt i nacken så blir det bra på riktigt, dessförinnan kommer vi bara se usla, mediokra lösningar.

009

Äh, 3d är ju bara en usel lösning på vägen...

2012-05-12 22:32

Äkta 3d kan enbart med dagens teknik fås genom ett hologram.

lang999

Kommer ihåg

2012-05-12 16:20

I början på 70 talet då det var 4 kanal auidio på vinyl som gällde. Det blev skit av det och det blir det för 3d TV också. Så nu får tillverkarna hitta på något nytt. Förr så köpte man en TV och hade den tills den gick sönder och då lagade man den (jo jag har jobbat som TV reparatör) bla. när det inte var lönsamt att laga den längre köpte man en ny. Gött att se hur miljömedvetna elektronikproducenterna är.

noo-mam(rättat)

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-05-12 22:31


Tro och tro

2012-05-12 19:32

Man kan tycka och tro vad man vill om 3D, men tekniken är här vad man än tycker. Precis som bluray. Går man på bio på en mindre ort är det ofta 3D-versionen som visas, och är det en storfilm är det garanterat fullsatt.

saturday_sun

Folk har redan tröttnat, om och om igen.

2012-05-12 21:14

3d eller stereoskop har kommit och försvunnit så många gånger genom historien att det nästan kommit att bli en tradition. Tekniken uppfanns redan 1838 av Charles Wheatstone och har sett identisk ut sedan dess. Det enda som egentligen ändrats är sättet att få ut två olika bilder, en till varje öga. Tekniken är dock exakt densamma i princip.

Problemet med denna 3d-teknik är att den bygger på oändligt focus vilket inte ger en särskilt naturlig bild. Man blir snabbt trött på bilden och hjärnan måste anstränga sig ganska mycket för att kompensera för bristerna. Även om den tekniska implementationen av stereoskopi blir perfekt är ändå alltså den underliggande tekniken ganska kass.

Ungefär som dagens spelgrafik, smink på en gris.

Hyena

Folk har redan tröttnat, om och om igen.

2012-05-14 18:00

"Ungefär som dagens spelgrafik, smink på en gris." +1 och ett extra +1 för att du inte dubbelpostade.

FulLitenHund

Bakfull

2012-05-13 08:35

I stället för att få "instant bakfylla", så ser jag filmen i 2D, tar en extra whisky och spar ev. bakfylla till dagen därpå =)

lupus

Comments powered by Disqus

Fler nyheter

TechWorld

PC test

Bästa operativsystemet om it-proffsen får välja


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: När operativsystem blir gratis


TechWorld

Utklassning i nätverket


TechWorld

Bo Nordlin

Chrome OS är som morakniven


TechWorld

spelfabriker

Sveriges första spelfabriker

TechWorld

jörgen städje

Yrvaket famlande i it-mardrömmen


TechWorld

Siren Hofvander

"Säkerhet är inte mystiskt och svårt"


TechWorld

it-haveri

8 tips för rivstart efter it-kraschen


TechWorld

it-haveri

Kraschade it-system hotar samhällsfunktioner


TechWorld

Jörgen Städje

Elöverkänsliga SKALL ICKE ha 1,7 miljoner av staten

TechWorld

IOS hackat

Här kraschar han IOS


TechWorld

Social engineering

Konsten att ta sig in och ut - sanning eller myt?


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: Att prova nya språk och våga experimentera


TechWorld

hadoop

Kom igång med Hadoop


TechWorld

rymdsond

Teknik som räddar världen: System som ser strålning

TechWorld

amstrad

Amstrad lockade med allt-i-ett


TechWorld

textsecure

Kryptera meddelanden med Textsecure


TechWorld

robotar

Så blir framtidens robotar


TechWorld

Netgear Aircard 785C

Netgears minsting behöver sin vagga


TechWorld

nsa övervakning

Så skyddar du dig mot statligt spioneri

Whitepapers, webcasts, kompendier och partnermaterial Fler utvalda whitepapers

40 000 HTTPs hot i veckan
Rätt disk på rätt plats
Backup och Arkiv på flera sätt
Var #@%! är filen?
Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: