Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Kraften bakom kraften

Anledning till likriktning?

2012-05-26 10:35

Tack för en mycket bra artikel!

Vad är den främsta anledningen till att man likriktar när man köper/säljer ström, tex problem med frekvens- och/eller fas-kompenseringen eller är det något annat? Vilka förluster räknar man med i dessa konverteringar? (Växel->Lik->Växel)

StoneSledge

Anledning till likriktning?

2012-05-26 10:54

Alla nya exportförbindelser sker med enledare.
Man använder jorden som återledare.
Det blir betydligt billigare att att bara dra en kabel jämfört med två.
Nu är det ju inte så enkelt som att bara släppa ner en kabel i vattnet.
Det är en massa uträkningar på hur tunn isoleringen skall vara och hur skyddsmanteln skall utformas för att ge optimal kapasitans.

NorNet, vår senaste sjökabel består av enkelledare.


Tror dock att HVDC Light kör med dubbelledare vissa ggr.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Anledning till likriktning?

2012-05-26 13:33

?

"I äldre överföringar använde man havet som återledare, men numera är det tvåledarsystem som gäller. "

IBTS

Anledning till likriktning?

2012-05-26 18:51

I vår senaste ABB-kabel är det enkelledare.
Likaså i den som är på planeringsstadiet.

Jag gjorde en reservation om de nya lightsystemen som jag inte är det minsta insatt i.
Men för de riktigt kraftiga har jag inte sett en enda kabel under planering med tvåledare.
Iof så är det inte havsvattnet som är återledare utan jordankaret grävs ner på landbacken och går i marken.
Likströmskablar är ett under av ingenjörskonst.
Det har en uträknad skärmning för att kapacitansen i kabeln skall bli optimal med minsta möjliga förluster.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Anledning till likriktning?

2012-05-26 13:44

Ok, tack för info om kablar och överföringssystem. Men poängen med min fråga rörde snarare om likström kontra växelström dvs varför man väljer likström i utländska knutpunkter.

StoneSledge

Anledning till likriktning?

2012-05-26 13:47

En anledning skulle ju kunna vara att man då slipper synkronisera kundens nät med leverantörens.

Kalle stropp

Anledning till likriktning?

2012-06-05 13:47

exakt. det var orsaken när jag studerade ämnet.
frekvens- och spänningsregleringen är väldigt noggrann här uppe i norden, medan t.ex. ryssland har lite mer fladdrande frekvens.

pan

Anledning till likriktning?

2012-05-26 18:43

Du har mycket mindre bortfall om kabeln är riktigt utformad med likström.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Anledning till likriktning?

2012-05-26 21:02

Det finns otal anledningar att likrikta. Exempelvis de du nämner. I Japan har man exempelvis ett par väldigt korta ledningar liktritade för att koppla ihop 50 och 60Hz områdena.

Men de finns många fler anledningar. Vatten och jord är elektriskt ledande, inte så mycket, men tillräckligt. Om man inför ett magnetfält från lednignsbanorna nergrävda eller under vatten skulle förlusterna bli enorma. Eftersom magnetfälltet avtar med faktor ^5 så minskar förlusterna något extremt redan efter ett par meter. Kraftledningar som är 20 meter upp i luften har därför mycket lite elktromagnetsika förluster.

En annan grej är spänningen. En 3-Fas ledare på 400V leverar i praktiken bara 230V mellan faserna trots att maxspänningen ligger över 500V. En likspäningskapel kan därför levera mycket högre RMS (genomsnittlig) spänning än en växelströms kabel och därför levera mer effekt för samma mängd ledare. Det finns heller inga kapacitiva, induktiva eller elektromagnetiska förluster.

Ytterligare en anledning är att man för en likspännings kabel endast behöver 1 ledare. Jord kan vara riktig jord (dvs marken). Man kan även välja att ha två kablar, en med positiv och en med negativ spänning för att på så sätt ytterligare dubbla spänningen.

Det stora problemet idag är att man inte har något effektivt sätt att ändra spänningen för likspänning till likspänning. Att använda elektronik går inte idag eftersom det är svårt att göra elektronik som hanterar så höga spänningar. En enkel likriktare eller tyrystor går bra, men en stepdown eller stepup är bra mycket mer komplicerad. ABB har forskat på detta i decennium och är såvida jag vet inte färdiga än (men om jag förstått rätt så finns de iaf prototyper)

Att konvertera till Likspänning är mycket enkelt och innebär väldigt små förluster. Andra riktningen är förlusterna större. Men tänker man på hur stora förlusterna är i långa växelströms kablar inser man fort att de är lönsamt att konvertera. Sedan är likströmskablar nästan underhållsfria. Växelströms kablar är snordyra att underhålla, så även om likströms kablarna är mycket dyrare att bygga så minskar avståndet och i dag är de troligen totalekonomiskt billigare med likström även på tämligen korta sträckor (typ 50 mil eller så)

Sväde

Anledning till likriktning?

2012-05-26 21:58

Tack för det mycket utförliga svaret ;-)

StoneSledge

Anledning till likriktning?

2012-06-04 17:57

Kanonkommentar!
Kan inte bekräfta eller dementera innehållet, men det låter vettigt, och passar in med det jag förstår!

Recessor

Anledning till likriktning?

2012-06-04 18:17

Om man säger så. Likriktning har ett gäng fördelar. Det behöver ju inte vara så att man utnyttjar alla fördelar, utan vissa utnyttjar bara några, och i vissa fall utnyttjar man kanske bara en enda fördel.

Lite kort och gått, bara för att fördelarna finns så är det inte säkert att man utnyttjar dem.

Sväde

Ledningar

2012-05-26 15:07

Hur varm blir egentligen en 220kV ledning?

LordSqueak

Ledningar

2012-05-26 18:15

Det beror på hur många amper man kör igenom den...
..samt vilken yttertemperatur du har!

Lite som att fråga hur fort en blå bil går!

Carlz

Jag kommer ihåg det...

2012-05-26 16:41

För jag bor 500 m från ställverket i Öxnevalla!
Det blev lite liv i luckan, kan man säga!

http://m.sverigesradio.se/artikel/296407?programId=95

stelben

Det enda jag vet

2012-05-26 19:56

om detta är att om man seglar fån Göteborg, södra skärgården mot Danmark så får autopiloten "fnatt" när man seglar över kabeln (kontiskan kanske den heter). Om det varit två ledare i kabeln borde det väl inte bli så kraftigt magnetfält?

noo-mam(rättat)

Det enda jag vet

2012-05-28 11:28

Fast man använder väl inte magnetisk kompass i dessa AIS-tider?

Det kan nog bli en del magnetfält även med två ledare. De ligger inte direkt virade runt varandra, utan snarare på ett par meters avstånd.

JörgenS

Det enda jag vet

2012-05-28 16:56

Jo autopiloterna har en inbyggd magnetkompass, När man seglar (kryssar) kan man slå genom att trycka på en knapp. så håller båten en ny kurs relativt kompassen. AIS har man inte nytta av alls i detta fall. Annars är AIS och GPS bra att ha. man kan ansluta andra givare till autopiloten tex vindriktningsgivare och GPS men vanigtvis använder man den inbyggda magnetkompassen.

noo-mam(rättat)

Schysst karta

2012-05-26 20:39

Nu vet jag vart jag ska plantera dynamiten...

Datorsaxen

Schysst karta

2012-05-28 12:52

Det är inte precis så att dessa ledningar inte syns ute i naturen eller på diverse karttjänster. Med tanke på kartans storlek är noggrannheten inte så stor.

| tranquility |

Konstigt

2012-05-26 20:43

Konstigt att inte denna information är säkerhetsklassad. Jag har jobbat med säkerhetsklassad info (rikets säkerhet blah blah) och den skada man kunnat göra där borde vara avsevärt mindre än attentat mot detta stamnät.

Datorsaxen

Konstigt

2012-05-27 11:41

Kraftledningar har alltid varit enkla mål att hitta och slå ut. Samma sak med ställverk och transformatorstationer. Ingen idé att försöka mygla med det.

Nordbrygga

Konstigt

2012-06-01 08:45

+1

Inga större problem att idag ta reda på var de största knytpunkterna är i ett elnät om man har för avsikt att skada infrastrukturen i ett land.

Fredrik999

Ekonomen

2012-05-27 18:41

I en trefasledning går sinusformad växelspänning och växelström. Nära nollgenomgångarna är överförd energi liten. Man kan säga att tredjedelen av tiden är ledningen dåligt använd, men man måste betala full ränta trots att strömmen är låg. Det är ett dåligt utnyttjande av dyr koppar. Det skall vara full last och jämn ström för att utnyttja ledningen optimalt. Därför är likström att föredra.

FreeWare

Ekonomen

2012-05-31 19:10

Nja, jag håller inte riktigt med. Det du säger stämmer i princip men begränsningen är väl snarare effekten i ledningen p.g.a. värmeutveckling? Så är energieffekten tillfälligt låg så kan den också vara tillfälligt hög utan problem. Den svänger så fort (0-x Volt, 100 gånger per sekund) att det jämnar ut sig.

smastad

Är det inte bättre att använda elbilen som bil?

2012-05-28 12:54

Hur smart är det att använda sin elbil till att driva sitt hem på morgonen, iaf om man vill använda elbilen som bil senare på morgonen/dagen? Inte precis så att dagens elbilar är något under av kapacitet.

| tranquility |

Är det inte bättre att använda elbilen som bil?

2012-06-01 08:41

Det kan man tycka, men ett av de största problemen vi kommer att ställas inför när det gäller omställning till alternativ energi är att just lagra den tills man behöver den. Ett bilbatteri har ganska stor lagringskapacitet och därför kan det räcka till att koka kaffet, rosta mackan OCH ta sig till jobbet. Där pluggar man in sig på eluttag som får lokalproducerad el från solen eller vinden under dagen man jobbar.

Fredrik999

Sverige framstående

2012-05-28 14:34

Sverige har ett otroligt fint elnät när man jämför med andra lika "utvecklade" länder. Tack vare statligt ägt stamnät.

USA använder dubbelt så mycket koppar, och har enorma förluster tack vare de längre spänningarna.

uname3

Sverige framstående

2012-06-05 13:53

MEN faktiskt har USA lite lite lägre transformatorförluster iom att dom kör 60Hz istället för våra 50.
Idealet vore ännu högre, då kunde transformatorerna göras mindre och effektivare.
Nackdelen är synkrona motorer som måste kuta snabbare.

pan

Comments powered by Disqus

Fler nyheter

TechWorld

störning

Varning för störsändare!


TechWorld

Tomas Gilså

Så hade NSA kunnat skydda sig mot Snowden


TechWorld

hackare

Hackarnas verktygslåda: Mimikatz och Volatility


TechWorld

PC test

Bästa operativsystemet om it-proffsen får välja


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: När operativsystem blir gratis

TechWorld

Utklassning i nätverket


TechWorld

Bo Nordlin

Chrome OS är som morakniven


TechWorld

spelfabriker

Sveriges första spelfabriker


TechWorld

jörgen städje

Yrvaket famlande i it-mardrömmen


TechWorld

Siren Hofvander

"Säkerhet är inte mystiskt och svårt"

TechWorld

it-haveri

8 tips för rivstart efter it-kraschen


TechWorld

it-haveri

Kraschade it-system hotar samhällsfunktioner


TechWorld

Jörgen Städje

Elöverkänsliga SKALL ICKE ha 1,7 miljoner av staten


TechWorld

IOS hackat

Här kraschar han IOS


TechWorld

Social engineering

Konsten att ta sig in och ut - sanning eller myt?

TechWorld

kodsnack

Kodsnack: Att prova nya språk och våga experimentera


TechWorld

hadoop

Kom igång med Hadoop


TechWorld

rymdsond

Teknik som räddar världen: System som ser strålning


TechWorld

amstrad

Amstrad lockade med allt-i-ett


TechWorld

textsecure

Kryptera meddelanden med Textsecure

Whitepapers, webcasts, kompendier och partnermaterial Fler utvalda whitepapers

40 000 HTTPs hot i veckan
Rätt disk på rätt plats
Backup och Arkiv på flera sätt
Var #@%! är filen?
Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: