Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Stängda drivrutiner får Nivida gå på jättenit

Linus

2012-06-26 16:42

Kinesernas f**k you väger nog tyngre än Torvalds. F*n vad klantigt att missa en sådan här affär för att man inte vill öppna drivrutinerna.

Meniac

Linux & Nvidia.

2012-06-28 06:45

Man kan i och för sig undra om det kan vara så att NVidia agerar på det här viset för att dölja att de använder någon annans kod eller nyttjar något patent olovligen för delar av sina drivrutiner.

Nils H

Linux & Nvidia.

2012-07-23 20:51

De behöver inte göra sin egna kod tillgänglig. Vad de behöver göra är att hjälpa OSS-grupperna att skriva egna drivrutiner. Det finns ju minst ett projekt som skulle vara glada att få hjälp, för utom Linus och alla som har problem med deras specialkrets för att växla mellan olika grafikkort (som var vad Linus klagade på).

Så nej, det är inte det som är problemet. AMD har ju fortfarande egna drivrutiner till sina kort, förutom den öppna som de även stödjer.

Hoppas verkligen att de tänker till nu. :)

När skall IDG börja med OpenID?

Bra!!

2012-06-26 17:07

Även om jag tycker att Nvidia funkar bättre i mitt linux än AMD (gjorde för några år sen ska jag väl ärligt säga) så är det skönt att se en dylik näsbränna. För inget talar så tydligt som pengar när det handlar om företag. Kanske detta gör att AMD lyckas (om det inte är så redan?) göra drivrutinerna bättre för linux? Då är jag den första att gå över till dem igen.

Men som sagt, det är ett tag sen jag hade AMD-grafik. Kanske kan någon uppdatera mig om hur det ser ut idag? Är det några nämnvärda problem längre?

flemens

Bra!!

2012-06-26 18:49

edit: Förenklar istället: Bäst erfarenhet av AMDs drivare, och då i ganska avancerad labb-miljö som kräver mycket datorer med olika typer av konfiguration.

xfsxfs

Bra!!

2012-06-26 19:29

Det kunde säkert vara intressant om du angav om du använder den öppna xf84-video-ati eller fglrx.


Den öppna drivrutinen ligger en bit efter. Inget vidare stöd för senaste 7000-serien, ingen crossfire, power management är dålig, prestandan är lite efter men börjar knappa in på den stängda.

fglrx har inte stöd för senaste Xorg, vilken iofs är inte ett problem om du kör distar som Ubuntu. Men kör man Arch som jag så är det lite segt att behöve använda specialrepon för att få det att funka. Catalyst 12.6 ska visserligen fixa detta. Men AMD ligger alltid lite efter med stöd för nyare X.org. Fglrx har i princip samma funktionalitet och prestanda som catalyst har under windows.

Jag föredrar AMD alla dagar i veckan, för de försöker ju åtminstone bry sig om communityn till skillnad om Nvidia.

Daniel123

Bra!!

2012-07-23 20:53

+1

När skall IDG börja med OpenID?

Bra!!

2012-06-26 20:03

får man fråga hur många enormt mycket datorer är?

Domi

Bra!!

2012-06-26 22:08

Nu förstår jag inte problemet om man har löst problemet en gång på en specifik hårdvara så gör man ju det automatiserat med preseed/kickstart och går vidare till nästa typ av hårdvara osv. om man nu inte tycker att det är roligt att ödsla sin arbetstid med handpåläggning på varje dator och förmodligen finns det väl ingen vettig sysadm som har tid med det...

debbians

Bra!!

2012-06-27 00:43

Du menar att du får samma kunskap gällande drivrutinsproblem om du har 80 burkar kontra 20000?

Domi

Bra!!

2012-07-23 20:56

Problemen och ny information kommer väl av olika hårdvara? Så om alla 20000 burkar har samma drivkort så har du inte mer kunskap om vilka problem som kan uppstå än om du har 80 burkar med 10-40 olika grafikkort?

När skall IDG börja med OpenID?

Funkar bra med en stabil dist ...

2012-06-26 18:28

.. men om man skall hänga med i utvecklingen, vilket Linux-användare på skrivbordet ofta gör, så är livet avsevärt lättare med ett Nvidia-kort i burken. Om man inte har något emot stängda drivrutiner ...

Blekis ®

Funkar bra med en stabil dist ...

2012-06-26 18:57

...

xfsxfs

länk med mer info

2012-06-27 00:21

http://www.brightsideofnews.com/news/2012/6/21/china-nvidia-loses-face-and-a-10-million-pc-order-over-linux-drivers-and-nres.aspx

"The problem was two-fold; NVIDIA never releases source code for its Linux drivers, and the binaries are only X86. Incentivized by the Chinese government, the Chinese CPU team called NVIDIA to come to China and work with them.

To cut the story short, the NV team appeared there, and in very arrogant manner told the Chinese side that they are a large US corporation, and that recompiling the Linux drivers would cost the Chinese a lot of money. The money that Chinese CPU team and the Academy of Science were supposed to fork out was to the tune of several million dollars in incentive that are typically referred to as NRE - Non-recurring Engineering."

Mellin

Utmärkt

2012-06-27 08:37

Jag hoppas att det fortsätter svida i plånboken tills Nvidia tänker om och öppnar deras drivrutiner. De gör ju annars bra grafikkort och det är ju också bra att de erbjuder drivrutiner som håller god kvalité för Linux.

Varför inte löpa linan hela vägen ut och publicera både dokumentation och öppna upp drivrutinerna?

Någon

Utmärkt

2012-06-28 00:01

De vanligaste anledningarna är:

1) Licensierad teknik/patent från andra företag som de inte får släppa fritt.
2) Egna affärshemligheter. (dagens grafikdrivrutiner innehåller mängder med applikationsspecifika fulhack för att öka prestandan i diverse applikationer, många av dessa fungerar med stor sannolikhet även på konkurrerande kretsar och att släppa dem fritt innebär att man tappar en konkurrensfördel.

Alternativet då är att man gör som AMD och släpper dokumentation, detta innebär dock att de öppna och stängda drivrutinerna skiljer sig rejält från varandra och att det krävs en hel del extra arbete (som istället skulle kunna läggas på att förbättra de proprietära drivarna)

nvidia har valt att fokusera på sina stängda drivrutiner vilket hittills har varit ganska bra (de har hållit relativt hög kvalitet jämfört med AMDs under lång tid och de har varit bra på att uppdatera drivrutiner för gamla kretsar).

Det bästa vore förståss om både AMD och Nvidia helt enkelt struntade i de stängda drivarna och körde helt öppet och ordnade de licenser som krävs för att få släppa allt under en BSD liknande licens så att även Apple och Microsoft kan välja att fortsätta att stödja gamla kretsar i nyare OS versioner. (det krävs nog rejält många fler missade affärer av den här storleksordningen för att det ska ske)

SF

Nivida

2012-06-27 09:29

"Stängda drivrutiner får Nivida gå på jättenit"

Verkar ha gått snabbt att sätta rubriken :-)

Snooky

YES

2012-06-29 20:34

Fuck you nvidia.

Fuck the US n' A fock it !

Comments powered by Disqus

Fler nyheter

TechWorld

PC test

Bästa operativsystemet om it-proffsen får välja


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: När operativsystem blir gratis


TechWorld

Utklassning i nätverket


TechWorld

Bo Nordlin

Chrome OS är som morakniven


TechWorld

spelfabriker

Sveriges första spelfabriker

TechWorld

jörgen städje

Yrvaket famlande i it-mardrömmen


TechWorld

Siren Hofvander

"Säkerhet är inte mystiskt och svårt"


TechWorld

it-haveri

8 tips för rivstart efter it-kraschen


TechWorld

it-haveri

Kraschade it-system hotar samhällsfunktioner


TechWorld

Jörgen Städje

Elöverkänsliga SKALL ICKE ha 1,7 miljoner av staten

TechWorld

IOS hackat

Här kraschar han IOS


TechWorld

Social engineering

Konsten att ta sig in och ut - sanning eller myt?


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: Att prova nya språk och våga experimentera


TechWorld

hadoop

Kom igång med Hadoop


TechWorld

rymdsond

Teknik som räddar världen: System som ser strålning

TechWorld

amstrad

Amstrad lockade med allt-i-ett


TechWorld

textsecure

Kryptera meddelanden med Textsecure


TechWorld

robotar

Så blir framtidens robotar


TechWorld

Netgear Aircard 785C

Netgears minsting behöver sin vagga


TechWorld

nsa övervakning

Så skyddar du dig mot statligt spioneri

Whitepapers, webcasts, kompendier och partnermaterial Fler utvalda whitepapers

40 000 HTTPs hot i veckan
Rätt disk på rätt plats
Backup och Arkiv på flera sätt
Var #@%! är filen?
Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: