Artikelkommentarer

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

"Linux klarade inte skottsekunden"

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 08:10

Vad jag läst och förstått så rör buggen egentligen NTP-tjänsten. För mig räckte det att starta om NTP-tjänsten. Ändra systemklockan för system som jobbar med tidsstämplar är kanske inte så bra.

Problemen/buggen yttrar sig genom extremt hög CPU-last för "ingenting".

Man of fire

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 09:03

Linux-kärnan har haft denna bug men den fixades i 2.6.29 (mars 2009).

Uridium

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 09:27

Fast det kan inte stämma, många av mina drabbade maskiner har nyare kärna än så. En del av de drabbade använder t.ex 3.1.9.

Min arbetsstation blev också kajko den har 2.6.37.

Så antingen har de/du fel, eller så har felet återinförts igen.

Man of fire

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 10:03

Det kanske är två separata buggar?

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 11:16

Har inte drabbats själv av denna så hade inte läst på, men som vanligt är Google din vän och en enkel sökning visar att det är två helt olika problem.

Det som fixades i 2.6.29 är en bug som kund hänga kärnan om det ville sig illa, du är uppenbarligen inte drabbad av denna bug.

Däremot finns ett annat problem även i Linux 3.4.x som kan drabba program som använder sig av "high-performance timers" av typen CLOCK_REALTIME, något som t.ex ntpd gör.

Några andra applikationer verkar också använda CLOCK_REALTIME, men där undrar jag om det inte pekar på en bug i applikationen och dessa egentligen borde använt CLOCK_MONOTONIC som inte drabbas av problemet.

Enklaste vägen runt detta problem innan det finns en riktig fix är att se till att anropa funktionen settimeofday(), något som "ntpd" kommer göra vid omstart och är förklaringen till varför det löste ditt problem. En annan workaround är att köra

sudo date "$(date -r)"

d.v.s sätta om tiden till vad den är nu, vilket kommer resultera i ett anrop till settimeofday(). Ingen omboot eller omstart av någon applikation krävs.

Uridium

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 12:10

Kärnan känns ju inte hängd, maskinerna svarade fortfarande, dock med den lilla quirk'en att cpu-lasten var ofta uppemot 700% (8 cpu) för "ingenting"

Jag har/hade inget större intresse i att gräva så mycket djupare i varför, jag är mest nöjd för att problemet är ur världen för mig ;)
Men det är tur att det finns sådana som dig som serverar en svaret ;)

Man of fire

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 15:13

"...som vanligt är Google din vän..."

Rätt så. Hjälp till att trumma in budskapet att Google är snälla och shyssta. Tänk om IBM hade samma marknadsföringskillar som Google, så skulle IBMs dåliga rykte försvinna och alla skulle älska IBM.

;o)

Kebab Bert

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 23:41

nu är ju "xxxx is your friend" ett engelskt uttryck som inte betyder det du tror...

snugge

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 23:42

eller vänta nu; var du ironisk?

snugge

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-04 00:21

Nej, jag var inte ironisk. Vem tror du har populariserat meningen "Google is your friend"? Vad säger meningen? Har du tänkt på det?

Genialiskt utav Google att lyckas popularisera den meningen.

Kebab Bert

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-23 20:32

Nu är du dum (igen).

"The manual is your friend" betyder läs manualen, hjälpen finns där.

"Google is your friend" menar att du kan hitta svaret genom att använda Googles sökmotor.

Det betyder inte att företaget Google är speciellt mycket bättre än andra företag. Företag har bara en etik, att tjäna pengar. De kan ha olika idéer över hur det skall göras, men grunden är att tjäna pengar till ägarna. Vilket exempelvis moderaterna i sthlm glömde bort när de sålde läkarstationen...

Så nej, Google har inte lyckats popularisera den meningen, den fanns innan i andra former. Dvs den var populär innan Google. Tom med den tidigare sökmotorn Alta Vista. "Alta Vista är din vän" har jag använt. Om du nu kommer ihåg Alta Vista.

När skall IDG börja med OpenID?

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-25 12:34

"...Nu är du dum (igen)..."

Men tänk om jag har rätt då? Tänk om det är jag som tänkt på ett djupare plan, och du har inte tänkt så? Jag läste en bok nyligen om reklam och subliminala budskap. Du kanske inte har läst samma bok?

Vi hade här på forumet en diskussion om denna fras tidigare "Google is your friend" och jag hävdade att den frasen är genialisk och att den måste komma från Google själva. Det var mycket debatt och en del idiotförklarade mig. Till slut var det nån som visade med en wikipedia länk att den frasen faktiskt kom från Google själva. Att Larry Paige hade uppmanat folk att använda den frasen. Själv kände jag inte till länken, men det måste vara Google själva som jobbat på att folk ska använda den frasen, det var så snyggt rent marknadsföringsmässigt. Alla trummar in budskapet att "Google är din vän", de är shyssta, etc. Men si, det är dokumenterat att det var Google som jobbade med att sprida den frasen!

Så vad sa du nu då? Jag är "dum" va? :oP

Kebab Bert

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-31 02:44

Frasen är äldre än Google, även om den då inte hade Google.
Alltså kan den inte komma från Google. Däremot kan de parafraserat den och sälja in den, som att Google skall inte göra elaka saker. "Don't do evil".

Så ja, du har en blank toppig mössa.

När skall IDG börja med OpenID?

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-31 12:00

"...Däremot kan de parafraserat den och sälja in den..."

Det är precis detta jag påstår, om du läser mitt inlägg igen. Och tydligen håller du med mig. Bra att vi är överens! :o)

Kebab Bert

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-03 21:07

CLOCK_REALTIME, är inte säkert att den alltid går framåt, utgår man från detta har man en bugg i sitt program. Något som man ser när tiden hoppar.

Anders Arnholm

NTP<-->Kernel bugg

2012-07-04 11:00

Nu var dock inte problemet att den inte gick frammåt utan att NTP försökte sätta en tid som enligt kärnan inte var giltig. Det ska vara 60 sekunder på en minut och således ska räknaren sluta på 59 men i just detta fallet så försökte NTP sätta 60, då det var den information som NTP hade vilket ju är det officiella sättet som skottsekunder ska fungera. Men kärnan förväntade sig alla skulle leva kvar i tiden när man hantera detta genom att ha två sekunder som båda var 59, alternativt inte hantera det alls.

EtherMan

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 08:18

Man får vad man betalar för!

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 09:09

Ligger nog mycket i detta. En seriös leverantör lägger ner stora resurser på att testa ordentligt för att undvika dylika nybörjarmissar.

SpamGod

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 09:28

Det spelar nog faktiskt ingen större roll ifall du går för komersiella lösningar eller inte.

Jag har erfarenheten från båda och man dyker på liknande buggar i båda värdar.

Dock föredrar jag open source därför möjligheten att limma ihop saker är betydligt större vilket gör att helhetslösningarna blir snyggare.

Lezgin Bakircioglu

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 09:42

"Dock föredrar jag open source därför möjligheten att limma ihop saker är betydligt större vilket gör att helhetslösningarna blir snyggare."

Det beror ju dock helt och hållet på vad du bygger för lösningar.

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 20:20

Jag föredrar att ha någon att strypa istället för ett community där INGEN tar ansvar.

whatevér.....

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 20:40

+1

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 21:27

Då betalar man något företag för support. Kanske rent av leverantören. Svårt att kräva ersättning när man inte betalat något.

Natanael L

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 09:29

Kan du nämna en seriös leverantör?
Tänker du på MS, vars skit kraschar utan att det är skottsekund?

Frolle

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 09:47

"Tänker du på MS, vars skit kraschar utan att det är skottsekund?"

Kanske dags att du uppgraderar din Windows ME snart.

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:04

Ganska roligt ändå att han klagar på Windows för att det kraschar och att det skulle vara låg kvalitet på koden, när artikeln handlar om att Linux kraschar för att klockan går fel.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:23

Men han har ju helt rätt...windows behöver ingen skottsekund för att krascha och dessutom... i windows är det oftast inte så enkelt att fixa som att starta om en tjänst...

Mr_Vein

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:39

Jo för kernelpanics och helt frysta linux system finns inte va? Jag måste nog drömt.

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:52

Saken är att detta var ingen kernel panic's och den triggade bara om du hade NTP igång. Hade du inte det som inte är standard i "linux" om man ska hård dra vad som ingår i kärnan så hade man inte haft problemet.

NTP triggade buggen.

Lezgin Bakircioglu

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:59

Nja, han menade nog med att föregående postare sa att det bara är Windows som kan strula och att Linux är immunt mot att ha några problem öht.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:01

Nej, det var inte det jag menade men vissa läser ju som krattor... Jag skrev ingenting om linux utan bara att windows kraschar ofta...

Mr_Vein

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:12

För några

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:49

För de flesta som inte lever i en ms-bubbla, bland kartongballmers och fluffiga moln

Man of fire

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:51

Du menar dom som verkligen vill att det ska finnas problem med MS produkter för att stärka sin svaga självkänsla? :)

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 12:02

Nä, de som inte jobbar på M$-astroturfer-avdelning.

Man of fire

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 12:38

Det är vanligare att köpa smutskastning än uppskattning vilket ju är största anledningen till att du misstänks få betalt för dina inlägg. :)

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 13:14

Blåskärmar var vanliga på Windows 95/98/ME. Dags att uppgradera.

Lord Flashheart

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 14:46

har fått det på windows xp, windows vista, windows 7

Mellin

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 15:21

Jag har fått kernelpanic och frysta kärnor på ett otal av linux kärnor de senaste tio åren också. Vad är skillnaden?

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 17:25

du fick nog dom pga dålig hårdvara (förmodligen ram-minne)

Mellin

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 12:06

Nej, det var en bugg i kerneln.

http://marc.info/?l=linux-kernel&m=134113577921904

Inte för att det spelar nån roll, men rätt ska vara rätt :)

P Olsson

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 12:15

Det mest relevanta i detta fall är kanske inte exakt vad problem var, utan åter igen se hur snabbt problemet diagnostiserades och fixades efter man konstaterat att det finns ett fel.

Fungerande "workarounds" (som inte kräver att man tar ner servern på något sätt) fanns publicerade dagen efter problemet upptäcktes.

Uridium

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 12:26

Öh... skottsekunder är ju inte direkt något nytt och att allt från flygsystem till linkedin och reddit krashade är helt plötsligt inte viktigt. Säg det till flygresenärerna.

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-04 11:03

Förvisso är inte skottsekunder nytt, men det är nytt att det numera finns ett officiellt sätt för hur det ska hanteras. NTP följde detta sätt och förväntade sig att kärnan skulle följa med där men ack nej.

EtherMan

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 12:19

Det var en kernel bugg. Sedan undrar jag vad för system du sätter upp om du inte använder NTP. Sitter ute hos kund nu och jobbar på en SuSE installation. Ge mig en sekund... Jo, men var det inte NTP dom körde ändå. Du kanske sätter upp system som inte syncar tid men de allra flesta gör då rakt inte det.

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:40

Du menar... Windows kraschar inte ens när Linux kraschar. :)

För att starta om en tjänst kan du använda kommandotolken eller högerklicka på tjänsten. Vilket tycker du är lättast?

Du kan testa:
net stop tjänst
net start tjänst

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:59

Du kan inte läsa va?

Det jag säger är att om windows kraschar så räcker det oftast inte med att starta om en tjänst...det vet jag hur man gör...

Nu senast slutade nätverkskopplingen i server 2008 att fungera helt oförklarigt hos oss. Efter omstart begärde windows en installationsskiva och sen började det fungera igen..

Mr_Vein

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:04

Ja, det är konstigt att vissa har problem hela tiden och andra har aldrig några problem. :)

Det stället jag varit på som haft flest Windows-klienter/servrar hade aldrig några problem med dom datorerna. Däremot gick datorn som underhöll deras dialer ned hela tiden (ett callcenter). Vet inte vad det var för mjukvara i systemet där dock.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:11

Då är det bara kolla på statistiken då...hur många företag kör linux i serverhallen och hur många kör Windows. Och hur många byter från en till en annan.

Man byter ju oftast för att man tycker att ena alternativet är bättre, eller hur?

Mr_Vein

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:16

"Man byter ju oftast för att man tycker att ena alternativet är bättre, eller hur?"

Nej, oftast handlar inte upphandlingar om kvalitet.

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 13:18

Det överlägset flesta företag kör båda systemen i serverhallen... Båda har sina fördelar och det bästa är, som de flesta är medvetna om, att använda det verktyg som är bäst för det specifika problemet.

EtherMan

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 12:12

Korrektion:

Restart-Service tjänst

:)

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 20:25

Minns inte när en serverlösning på Windows kraschade för mig sist... Har allt från 2000 upp till 2008 failover cluster. Kan inte säga att mina nix kraschar heller även om de kräver mer handpåläggning för att upprätthålla funktioner.

whatevér.....

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:36

Eller varför inte uppgradera rejält, dvs. bort från Microsoft-skräpet helt och hållet ?

_quecee_

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:40

...och vad skulle man uppgradera till då? Ett system som inte ens klara att hålla klockan?

Neptune

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:51

Gör dig inte mer löjlig... om du skall raljera, raljera då om rätt sak.

Man of fire

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 10:43

Greyware är en seriös leverantör som inte hade några som helst problem med skottsekunden.

DavidL

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 11:23

Typ som MS da:
http://www.webpronews.com/windows-azure-brought-down-leap-year-bug-2012-03

fredrik70

Man får vad man betalar för!

2012-07-03 14:27

Apropå det, existerar fortfarande skottdagsbuggen i Excel, det vill säga att Excel tror att år 1900 är ett skottår? Det går väl 86 400 sekunder på ett dygn, så den buggen borde ju vara 86 400 gånger allvarligare. En del buggar får man tydligen betala dyrt för…

Guraknugen

Man får vad man betalar för!

2012-07-04 11:13

Buggen finns kvar för att det skulle kräva onödig kod för att rätta. Nästa gång det blir aktuellt med den buggen är 2100, så det är ett par år kvar och tills dess ska du nog se att den är fixad, om det ens finns kvar :)

EtherMan

Hm

2012-07-03 08:21

Trodde att det var äldre kärnor som hade denna bug.

Var det inte fixat redan för ett tag sedan?

Dvs, endast de som kör på äldre kärnor drabbades.

(Vilket iofs är förståeligt, då byte av kärna nog kräver en hel del ny testning i sådana här fall. Det är ju inga hobbydatorer det är fråga om)

ArthurF

Hm

2012-07-03 08:58

Det är åtgärdat 23 Mars
https://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git;a=commit;h=6b43ae8a619d17c4935c3320d2ef9e92bdeed05d

Dock verkar vissa råkat ut för problem en del RHEL 6 vad jag hört, dock var fixen enkel
date -s "`date`"

debbians

Shit vilken miss

2012-07-03 08:36

Kan man stämma Linux? Missade ett möte igår morse pga att klockan inte ställde om sig till nya tiden... :)

*Alex*

Shit vilken miss

2012-07-03 08:56

Du dök alltså upp på mötet en sekund för tidigt?

Shit vilken miss

2012-07-03 08:59

Mmm.. och ingen var där så han gick tillbaka till sin arbetsplats.

ButanSkojarn

Shit vilken miss

2012-07-03 08:59

Tror inte man kan stämma någon för en produkt som är gratis. Har du däremot betalt så kanske det går att kompensera på något sätt :)

True story

Shit vilken miss

2012-07-03 09:08

Inte helt ovanligt i den kommersiella världen att viten/skadestånd överstiger vad man har betalat för produkten/tjänsten.

Så då borde det väl gå bra att få ut något även om det var gratis. :-)

SpamGod

Shit vilken miss

2012-07-03 10:06

Jag har för mig att för några år sedan så var det nån Ammrikan som fick ex antal tiotals miljoner dollar för att han bränt tungan på en kaffe som han hade fått gratis ifrån kuponger. Men så är det ammerikat det handlar om :)

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Shit vilken miss

2012-07-03 12:33

Hon. Och hennes ben var helt sönderbrända av det extremt heta kaffet.

Ssargon

Shit vilken miss

2012-07-03 12:39

Så kan det ha varit. :)

giddorah - http://www.wpsverige.com - Nu även forum!

Shit vilken miss

2012-07-03 17:22

Då kan man fråga sig hur det gick till rent följdmässigt, spillde hon på sig själv och i såfall varför, om hon först brände handen och sedan på grund av det tappade koppen kan man konstatera att kaffet antagligen var för varmt. Om det däremot var ren klumpighet så skulle hon själv vara orsaken till skadan och därmed själv stå för konsekvenserna. Väldigt svårt att bedöma men man får väl jämföra från fall till fall :)

True story

Shit vilken miss

2012-07-03 19:14

Titta på dokumentären "Hot Coffee" så får du en bild av det hela. Det handlar även om ett fall där en man blir påkörd av ett rattfyllo när han står i en telefonkiosk och stämmer telefonbolaget.

Mannen såg rattfyllot komma körande men han kunde inte ta sig ut från telefonkiosken för att den var felkonstruerad eller felreparerad, minns inte vilket.

http://www.imdb.com/title/tt1445203/

Malekith

Shit vilken miss

2012-07-03 23:14

Tack för tipset :) Det är ändå rätt skrämmande när det ganska uppenbart är fel person som åker på skadeståndet. Som i exemplet med telefonkiosken, det gäller att se händelseförloppet, hade rattfyllot gjort något annat den dagen alternativt kört en annan väg eller annan tid så hade olyckan aldrig behövt inträffa, det konstiga är just att många domare, advokater med mera inte klarar att tänka på det sättet trotts att det är en del av deras jobb.

True story

Shit vilken miss

2012-07-03 23:50

Fel och fel, personen som stämde utgick nog ifrån att rattfyllot hade betydligt mindre medel än telefonbolaget. Dock hade ju juryn rätt i sak, telefonkiosken var felaktigt designad, vid en eventuell olycka så gick det inte att ta sig ut ur den, och alla vet ju att det enda incitament som företag har för att ändra på sånt är ett fett skadestånd.

Rattfyllot fick naturligtvis sin egen dom i det kriminalrättsliga systemet.

F.Ultra

Shit vilken miss

2012-07-04 09:20

Det är förstås också en synvinkel på det hela. Komplicerat är vad det är men som sagt tråkigt när oskyldiga personer åker på skadeståndet vilket verkar hända ibland.

True story

Shit vilken miss

2012-07-04 22:55

Titta gärna på dokumentären och se hur dessa rättsfallen (i lösryckta sammanhang) har påverkat om det ens går att stämma längre och vad som händer när man gör det. Det kan ha blivit lite knasigt åt andra hållet.

Malekith

Shit vilken miss

2012-07-04 23:05

Japp

True story

Shit vilken miss

2012-07-03 09:34

"Kan man stämma Linux?"

Eventuellt riskerar man att bli utskrattad om man försöker. Ungefär som om man försöker stämma "iPod".
Däremot står det var och en fritt att teckna avtal som gör att det blir skadestånd om produkter slutar funka. Men med tanke på hur alla stora företag friskriver sig så lär varken Red Hat, Apple, Microsoft, Oracle eller andra vilja ersätta eventuella förluster.

japh

Shit vilken miss

2012-07-03 09:53

Om man läser EULA från de nämnda och fler står det i princip att du får skylla dig själv om du använder deras produkt till något. Speciellt om det skulle vara viktigt.

Vilket jag förstår, skulle bli orimligt om t.ex. en bank som förlorar miljarder på en bug i ett office program för en iPAD som läste/skrev en XLSX fil fel, skulle kunna stämma alla på pengarna de förlorat:

1)Utvecklaren för att de hade en bug
2)Apple för att de inte hade bättre kvalitetskontroll för appar.
3)Microsoft för att de skapat formatet.

Men det skulle väl vara advokaternas våta dröm...

Zirk

Shit vilken miss

2012-07-03 10:11

@japh

Är det inte Microsoft som man kan få *hela* 5 $ som ersättning? ;)

Någonstans i bakhuvudet tycker jag mig ha läst det någon gång i någon Microsoft EULA.

Vasteras

Shit vilken miss

2012-07-03 10:17

De som går med på ersättning brukar sätta summan någonstans i närheten av priset på produkten. Så om deras mjukvara sänker hela ditt företag så kommer du _kanske_ att få pengarna tillbaka för produkten. Så mycket mer har jag inte sett nånstans, för vanliga programvaror.

japh

Shit vilken miss

2012-07-03 11:09

Men i sådant fall måste det vara produkten som orsakat kraschen. Hur ofta har det hänt att en produkt kraschat av sig själv på grund av en bugg eller liknande? Kritiska funktioner som kan orsaka en krasch innehåller oftast varningar om att de används på egen risk. Felet kan ju vara så simpelt som ett strömavbrott vid en uppdatering då är man också varnad för att uppdateringsprocessen inte får avbrytas, sen vems fel det är om det är användaren, elbolaget, produktens tillverkare eller vädret kan variera. Är vädret orsaken kan ingen få ersättning av självklara skäl ;-)

True story

Shit vilken miss

2012-07-03 21:12

Det spelar inte så stor roll om felet är uppenbart slarv, man behöver ha ett avtal som garanterar någon slags ersättning om det ska bli mer än småpengar.

Jag har varit med om situationer där avtalen säger att saker måste fixas inom en viss tid, sen blir det böter. Gissar att det är rätt vanligt i större system som hanterar stora värden.

japh

Shit vilken miss

2012-07-03 23:24

Att det finns garantier i kommersiella produkter man betalar för är väl ganska naturligt, däremot är det sällan jag stöter på gratisprodukter med garantier, det brukar handla om att man använder den på egen risk och i mjukvarufallen kan det i sin tur erbjuda en större frihet antar jag. Uppenbart slarv kanske kan liknas med att någon råkar skära av ett finger med en kniv, då är det naturligtvis inte tillverkaren som är ansvarig även om kniven är en produkt man betalt för osv. Det är väl ganska olika beroende på fall antar jag.

Webbhotell är ett bra exempel på avtal med tidsbegränsningar som kan ge pengar tillbaka det har jag ofta stött på. Om garantin gäller 100% uppetid och servern är nere några timmar får jag ersättning. Dock är det endast småpengar relativt till vad tjänsten kostar så i det fallet är det inte ens värt att anstränga sig dock är det mer som en garanti för att visa att det är en seriös tjänst för trotts allt har det nog handlat om 1 kanske 2 timmars nertid på ett års upptid vilket enbart handlade om ett byte av hårddiskarna i servarna. :)

True story

inga problem

2012-07-03 10:33

jag hade inga problem med skottsekunden

Mellin

inga problem

2012-07-03 11:11

Om man synkroniserar mot en server så ser jag inte vad det skulle vara för problem alls oavsett hur stor tidsförändring det handlar om. Då man kan ändra tiden manuellt i alla moderna system bör även en synkroniseringstjänst kunna göra det utan att behöva starta om alls. ;-)

True story

inga problem

2012-07-03 11:56

Nu har jag inte läst på exakt vad som orsakade buggen. Men tiden har inte ändrats utan man har verkligen lagt till en sekund till. tiden 23:59:60 brukar inte finnas...

Så det är handlar inte om en omställning av tid, utan att en sekund som inte finns ...ehhh fanns. Omställning av tid hanteras vid varje ntp-anrop, och beroende på hur vild den lokala klockan är så kan justering i princip ske varje sekund.

Man of fire

inga problem

2012-07-03 17:26

Det skulle kunna vara orsaken, kan mycket väl tänka mig att en del system får problem med just den tiden då det inte är en giltig tid om man nu inte gjort det väldigt specifikt som en standard att det ska vara just 23:59:60 när man lägger till extra sekunder. Kanske är läge att kontrollera Linuxservrarna så att de inte slutat fungera, tack för infon :)

True story

inga problem

2012-07-03 14:48

synkar tiden mot en tidsserver hade endå inga problem

Mellin

inga problem

2012-07-03 11:12

Inte jag heller...

Mr_Vein

inga problem

2012-07-03 11:20

300 linuxservrar som använder ntp för att hålla tiden fungerar utan att skottsekunden märktes. Olika distributioner och olika versioner tycks inte spela någon roll.

Right!

inga problem

2012-07-03 11:35

Samma här. NTP är en självklarhet. Som vanligt är det endast n00bs som har problem med Linux. Håll Linux n00bfritt!

det är inte lätt att vara ett litet djur.

inga problem

2012-07-03 12:01

Det är inte säkert ni blir påverkade. Jag har identiska servrar där vissa blivit påverkade men inte andra. servrar med tjänster som kör java och i synerhet java och använder nmap, verkar symptomen bli extra stora.
För mig har det fungerat, men haft enorm cpu-last.

Verkar vara beroende på vilken typ av last/tjänst som maskinen har.

Man of fire

inga problem

2012-07-03 14:31

Jo, många javatjänster slogs ut. Jag läste på Wired att bl.a. Jakarta Tomcat var känslig för skottsekunden.

det är inte lätt att vara ett litet djur.

inga problem

2012-07-03 14:50

jag har tagit bort all java från mina datorer

Mellin

inga problem

2012-07-03 11:56

Nu spekulerar jag bara men kan det vara så att om synkningen råkade ske exakt 02:00:00 "gammal tid" så ballade tjänsten ur när den fick beskedet att klockan vara 01:59:60, vilket i normalfallet är en ogiltig tidpunkt?

Men hur som helst, jag anser att skottsekunden inte skall blandas in i tidssystemen utan det skall endast justeras för dem, exempelvis att man förlänger sista sekunden.

µ

inga problem

2012-07-04 11:29

På sätt och vis rätt. Det var inte NTP som ballade ur när den fick 01:59:60... NTP hanterade den tiden utan problem. Problemet var att kärnan, när den fick den tiden, inte ansåg detta vara att klockan ändrades utan fick nu motstridig information om vad klockan var vilket skapade kaos.

EtherMan

Nej

2012-07-03 12:23

[276632.325613] Clock: inserting leap second 23:59:60 UTC

uname3

Linuxbug

2012-07-03 15:14

Jo, det är fråga om en bug i Linuxkärnan!
En utvecklare på IBM har gjort en detaljerad förklaring till orsakerna. Det har inte att göra med att sekundvärdet blev "60", utan snarare med att systemklockan ställs tillbaka utan att en annan timerfunktion i kärnan uppdateras. Det orsakar en (oändlig) loop i en del applikationer om man har otur (t.ex. ntpd).

Snabbfix utan att behöva boota om: "ställ om" klockan till aktuell tid:
date -s "`date`

http://thread.gmane.org/gmane.linux.kernel/1321255/focus=1321284

Jan Hedström

Linuxbug

2012-07-03 21:14

"Det har inte att göra med att sekundvärdet blev "60""

Jag vill minnas att det aldrig blir 60 på ett unix-system. Det finns alltid 60 sekunder på en minut, men det kan ta mellan 59 och 61 sekunder för de 60 sekunderna att passera. Detta för att folk ska slippa veta om i sina applikationer att en minut inte alltid är 60 sekunder.

japh

Säkerligen fel i user-space hanteringen av tid

2012-07-03 23:50

Trams. Linux kerneln har inget begrepp om tid, den jobbar bara med oscillationer från en kvartskristall på moderkortet och räknar antalet sekunder från Epoch.

All hantering av tid sköts i userspace av NTP, libc, etc. Tex när du sätter en tidszon inställning eller formatering hur tiden ska visas. det är NTP/libc/posix som ansvarar för att hantera löp sekunder, skott år, etc. Säkerligen kod i userspace som ballat ur och gjort dumheter, därav spikande CPU.

Drutten & Jena

Säkerligen fel i user-space hanteringen av tid

2012-07-04 12:27

Kan du förklara lite närmre hur Linuxkärnan direkt och handgripligen jobbar med oscillationerna från plattformens kristall och klockcyklerna denna genererar? Låter som att det finns en hel del programkod inblandad som konverterar pulserna från kristallen till klockcyklerna och sedan sorterar och förbukar dessa på ett klipskt sätt!

Hittade lite info om detta: tydligen är det libQuartzOsc och libClockCyc som används. Båda hittas i /usr/lib/, och hostas på SåsFådj och GittHobb.

(RoLaNd LyGeL -<|" Anakin-S, den självironiska Star Wars-Fanboyen "|>-)

Säkerligen fel i user-space hanteringen av tid

2012-07-06 10:39

En clock-generator på moderkortet generar signal som bestämmer vilken frekvens processorn arbetar med, detta kan ställas i bios (överklockning du vet), starttiden ställs också via bios eller os:et och lagras i ett eeprom på moderkakan. Antar att kernellen läser av ett register eller liknande i CPUn för att få tick i nanosekunders upplösning eller liknande.

http://en.wikipedia.org/wiki/Clock_generator

Drutten & Jena

Comments powered by Disqus

Fler nyheter

TechWorld

kodsnack

Kodsnack: När operativsystem blir gratis


TechWorld

Utklassning i nätverket


TechWorld

spelfabriker

Sveriges första spelfabriker


TechWorld

jörgen städje

Yrvaket famlande i it-mardrömmen


TechWorld

Siren Hofvander

"Säkerhet är inte mystiskt och svårt"

TechWorld

it-haveri

8 tips för rivstart efter it-kraschen


TechWorld

it-haveri

Kraschade it-system hotar samhällsfunktioner


TechWorld

Jörgen Städje

Elöverkänsliga SKALL ICKE ha 1,7 miljoner av staten


TechWorld

IOS hackat

Här kraschar han IOS


TechWorld

Social engineering

Konsten att ta sig in och ut - sanning eller myt?

TechWorld

kodsnack

Kodsnack: Att prova nya språk och våga experimentera


TechWorld

hadoop

Kom igång med Hadoop


TechWorld

rymdsond

Teknik som räddar världen: System som ser strålning


TechWorld

amstrad

Amstrad lockade med allt-i-ett


TechWorld

textsecure

Kryptera meddelanden med Textsecure

TechWorld

robotar

Så blir framtidens robotar


TechWorld

Netgear Aircard 785C

Netgears minsting behöver sin vagga


TechWorld

nsa övervakning

Så skyddar du dig mot statligt spioneri


TechWorld

kodsnack

Kodsnack: Det borde ju räcka med att en person bryr sig


TechWorld

Ann-Sofi Jägerström

Så lyckas din it-organisation under 2015

Whitepapers, webcasts, kompendier och partnermaterial Fler utvalda whitepapers

40 000 HTTPs hot i veckan
Rätt disk på rätt plats
Backup och Arkiv på flera sätt
Var #@%! är filen?
Gratis nyhetsbrev
Välj ett nyhetsbrev:
Weekly - Security -
Open Source Update

Please don't insert text in the box below!
Kontakta oss
Postadressen är:
TechWorld, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

För prenumerationsärenden:
Logga in här eller ring 08-799 62 39.
Copyright © 1996-2013 International Data Group
Sök efter artiklar och produkter: