Pardus Corporate 2 är det stolta namnet på den senaste varianten av Pardus, en Linuxdistribution som utvecklas med stöd av turkiska myndigheter. Bland dem är användningen ganska spridd, men utanför Turkiet har Pardus mest blivit känd för att den distribueras med codecs för dvd-filmer förinstallerade, vilket har gett en skara fans bland hem­användare. Nu visar Pardus att de vill in på skrivbordet på bred front, hos både företag och myndigheter.

Enkel och enhetlig


Installationen går snabbt och smidigt, men det har Pardus gemensamt med de flesta av dagens Linuxdistributioner. Vi testade installation från cd, men ingenting tyder på att det skulle bli svårare att installera från en central server i stället. Däremot behöver du först kontrollera om den hårdvara som du vill installera på stöds av Pardus. Ett försök att göra installationen rakt av utan anpassning i en virtuell maskin misslyckades, för där kunde installationsprogrammet uppenbarligen inte känna av vad det hade att arbeta med.

När Pardus väl är installerat har man redan det mesta som en genomsnittlig kontorsanvändare kan behöva. Skrivbordet är KDE 3.5, visserligen inte det senaste, men pålitligt. OpenOffice finns med, liksom Firefox. Alltihop är snyggt förpackat i ett enhetligt skal, med KDE-menyer som slutanvändaren lätt borde kunna ta till sig. Att koppla till centralt administrerad inloggning verkar inte heller vara svårt. Det är bara att låta folk börja jobba.

Pardus har sitt eget system för pakethantering, Pisi, byggt i Python. Det finns ordentliga behållare som innehåller det mesta man kan vilja ha i en normal kontorsmiljö, men vill man gå utöver det får man känna av att Pardus ändå är en relativt sett liten distribution. Det kan förstås betraktas som en fördel i vissa miljöer, så till vida att den användare som inte kommer längre än till att kunna installera färdiga paket får hålla sig till ett ganska väl granskat utbud. Å andra sidan bör en sådan användare kanske inte få installera egna program på sin kontorsdator över huvud taget. Eftersom Pardus är Linux går det lätt att se till att användarrättigheterna blir de som behövs, varken mer eller mindre.Pardus med svenska menyer i KDE. I preview-versionen är installationsprogrammet endast tillgängligt på turkiska och engelska, men därefter finns flera språk att välja på.

Eget forum på svenska


Det går inte att undvika att jämföra även en liten distribution med de stora drakarna i samma nisch. Gemenskapen kring Pardus är förvisso mindre än kring till exempel Fedora eller Ubuntu, men distributionen är ändå tillräckligt spridd för att det ska gå att hitta information när det behövs. Det finns det till och med en svensk webbplats om Pardus, med information och ett eget forum på svenska.Forum på svenska finns på pardus.nu. Trots att Pardus är en liten distribution kan man hitta en hel del information om den på nätet.

TechWorlds slutsats


Pardus Corporate 2 är en intressant Linuxdistribution för organisationer som vill ha en enhetlig och lättadministrerad skrivbordsmiljö. Men den har inga stora, markanta fördelar framför andra Linuxdistributioner inom samma segment. Att välja just Pardus blir därför en smaksak.

Fakta

Produkt: Pardus Corporate 2
Leverantör: Öppet projekt som underhålls av Tübitak (Turkiska forskningsrådet)
Webbplats: www.pardus.org.tr
Pris: gratis
Rekommenderat system: processor på minst en GHz, 512 MB internminne, 10 GB hårddisk
Kärna: Linux 2.6.32.7
Skrivbord: KDE 3.5
Pakethantering: PiSi, utvecklat i Python

+Enhetligt och väldigt lätthanterligt.

-En relativt liten Linuxdist­ribution, med allt vad det innebär.

LOVANDE

I våra kortare tester ger vi omdömena Lovande, Tveksam eller Dålig.