Idag har 97 procent av alla tillgängliga ip-adresser delats ut och nästa år beräknas vi nå taket. Redan nu kan du förbereda dig genom att experimentera och sätta upp ett hemmanätverk baserat på nästa generations ip, ipv6. En ipv6-router kan du sätta upp helt gratis med Linux.

1. Vägen ut
För att komma ut på ipv6-nätet behöver du en skarp ipv6-adress. Idealfallet är om din nätoperatör stöder ipv6 och kan du kan få en adress därifrån. Sannolikheten är däremot större att du har en vanlig ipv4-adress och du istället måste använda dig av en så kallad tunnelmäklare, tunnel broker. På nätet hittar du flera gratis mäklare. En mäklare som vi testat och som fungerar bra är www.tunnelbroker.net. Att sätta upp ett konto går snabbt och du får välja på ett flertal olika geografiska punkter. Välj den som är närmast. På tunnelbroker kommer de tala om precis vilka kommandon du måste köra för att sätta upp ipv6-tunneln.

2. Sätt upp din router
För att din server ska kunna förmedla trafik till övriga klienter i ditt nätverk behöver du en routerprogramvara. Installera radvd. Du hittar den både på Fedora, Suse och Ubuntu. Radvd kommer dela ut ipv6-adresser till dina klienter.

Precis som för ipv4 behöver du tala om att din server ska tillåta förmedla ippaket från klienter på ditt nätverk vidare ut på nätet. Det gör du med kommandot:
"sysctl -w net.ipv6.conf.all.forwarding=1".

Se även till att lägga till raden:
"net.ipv6.conf.all.forwarding=1"
i filen /etc/sysctl.conf.Annars kommer inte routern fungera nästa gång du startar om servern.

För att sköta dns-förfrågningar behöver du installera programvaran totd. Totd fungerar som en proxy som stöder både ipv6 och ipv4.

3. Starta om dina klienter
Dina klientdatorer ska du sedan aktivera för ipv6. Alla nya Linuxdistributioner har stöd för ipv6 och du kan aktivera det via det vanliga administrativa gränssnittet. Samma sak gäller för Windows och Mac OS X. För att se om ipv6-förbindelsen fungerar kan du starta upp din webbläsare och gå in på http://www.kame.net. Om sköldpaddan högst upp i bild rör på sig betyder det att du anslutit dig via ipv6.

Vill du definiera brandväggsregler för dina klienter så gör du det med kommandot ip6tables istället för vanliga iptables. Att sätta upp ett regelverk kan vara en idé eftersom dina klienter nu är anslutna till Internet helt oskyddade. Tänk på att du måste använda en del nya kommandon som är specifika för ipv6. Exempelvis är det nu ping6 och traceroute6 som gäller för att pinga och spåra routervägar.

Missa inte vår samlingssida om ipv6!