Både Windows och Mac har inbyggt stöd för multitouch i sina respektive operativsystem men än så länge har Linux släpat efter.

De touch-lösningar vi hitills sett på Linux har varit mer eller mindre fulhack för att åstadkomma något som liknar Microsofts Surface eller de gränssnitt du hittar i Apples Iphone och Ipad.

Nu meddelar Nokia via sin utvecklingsgrupp Qt Labs att en standardlösning för Linux kan vara på väg. Problemet är att grafikprotokollet X11 inte har alla de funktioner som krävs för en fullständig multitouch-lösning. X11 klarar av att hantera flera samtidiga muspekare men inte att tolka tidskänsliga gester.

Nokia jobbar på en utökning av X11-protokollet, eller mer specifikt, en utökning av protokollet Xinput 2.1.

I en video visar Nokia upp hur multitouch-stödet är implementerat i Qt genom att rita med fingrarna på skärmen eller vrida på kontroller direkt på bildskärmen. Ni ser videon här nedan.

Nokia säger att stödet fortfarande inte är helt färdigt och att den slutliga specifikationen inte är klar.

Stödet när det är klart innebär att det blir enklare att bygga tryckkänsliga program på mobila enheter där Linux används i botten. För Nokia är stödet extra viktigt eftersom deras operativsystem för mobila enheter Meego beräknas växa under nästa år och som då behöver nå upp till konkurrenterna Windows Mobile och Apples Ios.

Nokias bidrag innebär även att skrivbordsmiljön KDE får stöd för multitouch under Linux. Hitills har det stödet varit begränsat till KDE då det körs ovanpå Windows.

Mer information och länkar till källkoden hittar du på Nokias Qt Labs.