Openoffice splittras
I september bröt ett stort antal bidragsgivare till Openoffice banden med Oracle och startade Document Foundation och sin egen officevariant Libreoffice. Libreoffice backades direkt upp av Google, Red Hat, Canonical, Gnome och Novell. I december gick brasilianska projeket Broffice ut med uppgifterna om att de kommer satsa på Libreoffice och tar uppskattningsvis med sig femton miljoner användare. Orosmoln på himlen är det relativt okända företaget Attachmates uppköp av Novell. Novell står för en klar majoritet av betalda utvecklare som jobbar med projektet.

Libre Office

Ubuntu byter färg
I april släpptes Ubuntu 10.04 long term support där den absolut största nyheten var att distributionen inte längre dras med den bruna färgen. I tidigare distributioner har en del bruna bakgrundsbilder varit så förfärliga att användarna anmält dem som buggar. Ubuntu fick i samma distribution ett eget modernare typsnitt som också lyfter distributionen. Ubuntu bedöms på allvar kunna konkurrera med Windows 7.

Microsoft Kinect hackas
Microsofts speltillbehör Kinect hackades tre timmar efter europalanseringen. Microsoft som tidigare hotat med åtgärder om Kinect hackades gjorde sedan en pudel där de hävdade att de gjort Kinect ”öppen som standard”. Communityn har sedan dess spunnit loss rejält och byggt gigantiska osynliga pianon, helikopterstyrning och digitala lasersvärd – bland mycket annat.

Opensolaris stänger butiken
IllumosOpensolaris är ett öppet projekt från Oracle som fick se stupstocken under 2010. Opensolaris stängdes igen och den öppna styrelsegruppen ”tog livet av sig”. Ur askan steg Openindiana, Illumos och Nexenta. Tre stycken distributioner som baseras på den sista öppna versionen av Opensolaris. Ingen av utmanarna har däremot gjort något väsen av sig sedan de lanserades.

Google släpper Flashdödaren On2
Spekulationer efter Googles uppköp av On2 Technology handlade om att Googles skulle släppa videokodaren under en öppen licens vilket hände i maj 2010. Kontainerformatet Webm har sedan dess implementerats direkt i alla stora webbläsare. Internet Explorer stöder formatet om en separat mjukvara laddas hem. On2 ersätter h.264.

Mandriva dödförklaras
Utvecklare slutade på Mandriva i en rask fart som dränerade Linuxdistributionen på kompetens. Majoriteten av avhopparna startade upp konkurrenten Mageia. Mandriva som dödförklarades vid tidpunkten har sedan dess släppt en uppdatering av sin 2010-version och uppges ha affärer på gång i brasilien. Vi har alltså inte sett det sista av Mandriva

Java i kris
JavaInte som ett direkt resultat av Oracles uppköp av Sun utan snarare en konflikt som pyrt under lång tid var Apache Software Foundations avhopp från Java Community Process (JCP). ASF röstade först mot Java EE6 och Java EE7 i protest mot Oracles oförmåga att skeppa ett testkit under en Apache-kompatibel licens och hoppade sedan av gruppen. Tilltaget skapar oro kring hur pass öppet Java är egentligen

Novellaffär rör om grytan
Efter envisa rykten om att Novell skulle säljas till Vmware var det doldisen Attachmate som knep Novell. Uppköpet orsakade oro i öppen källkodslägret som undrade vad som kommer hända med Novells Linuxdistribution Opensuse. Det var också viss oro över om Microsoft lagt vantarna på rättigheterna till unix tillsammans med de dryga åttahundra patent som såldes i en separat affär. Attachmate har sedmera gått ut med meddelandet att Opensuse kommer fortsätta som vanligt och Novell gick ut med meddelandet att de fortfarande äger unix.

Ubuntus planerade förändring oroar
Ubuntu som släpps varje halvår är inte alltid klassad som helt stabil. Långtgående planer på att slänga ut Gnome mot egenutvecklade Unity, byta ramverk från gtk+ mot qt och byta grafikmotorn x.org mot alfa-mjukvaran Wayland lär inte bättra på ryktet. De första förändringarna kommer vi få se redan i april det här året när Ubuntu 11.04 lanseras. Fram tills dess håller Ubuntu-älskare andan.

Ubuntu

Openbsd skakas av FBI-rykten
Fråga vilken öppen källkodskunnig som helst efter det säkraste operativsystemet och chansen är stor att du får Openbsd till svar. Anklagelserna om att Openbsd skulle vara drabbad av en bakdörr implementerad på FBI:s inrådan för tio år sedan skakade om rejält. Den utpekade utvecklaren har slagit anklagelserna ifrån sig och den kod som hitills gåtts igenom har inte sett ut att innehålla någon bakdörr