Broadcoms kretsar har sedan länge varit ett gissel för Linuxanvändare eftersom kretsarna finns i en rad populära bärbara datorer medan funktionella öppna drivrutiner har saknats.

I senaste Linuxkärnan 2.6.37 har däremot Broadcom gett efter för trycket och släpper öppna drivrutiner. Broadcoms kretsar ska därför stödas av alla vårens Linuxdistributioner som är preparerade med den senaste Linuxkärnan.

Broadcom tar ännu ett steg och blir medlem i intresseorganisationen Linux Foundation.

"Det är ingen tvekan: Linux har blivit en större spelare inom teknikområdet och enheter för kommunikation" säger Michael Hurlston chef för Broadcoms enhet för trådlösa nätverk.

"Vårt beslut att öppna koden till drivrutinerna för kretsuppsättningen för 802.11 kommer som ett resultat av att vår växande kundbas använder Linux, och vad vi förväntar oss bli det första av många öppna succéer" fortsätter han.

Linux Foundation växer sig därmed ännu större. Broadcom blir den tredje spelaren att ansluta sig till Linux Foundation bara en vecka in på det nya året. Intresseorganisationen för intellektuella rättigheter Protecode blev den förste att ansluta sig redan den 4:e januari. Andra medlemmen under 2011 blev Timesys som specialiserat sig på inbäddade enheter.