USB
Går mot en säker död.

Usb är en trotjänare som utvecklades redan 1994 av Compaq, Dec, IBM, Intel, Microsoft, Nec och Nortel.

En snabb blick på baksidan av dåtidens dator var tillräckligt för att man skulle förstå att det behövdes någon form av standard för att rensa i den brokiga samling av portar av alla de slag. Seriellportar, parallellportar, spelporten, speciella portar för mus och tangentbord, vgaporten.

Usb löste inte allt, men det mesta kan vi lugnt säga. Idag använder vi gränssnittet till allt från möss, tangentbord, hörlurar, mobilladdare, externa hårddiskar till att driva lampor och kaffekoppsvärmare.

Nu sjutton år senare håller usb fortfarande på att utvecklas för att slå nya hastighetsrekord men går samtidigt en säker död till mötes.

Kablar är helt enkelt inte lika hett längre.
Istället har vi trådlösta tekniker som sköter dataöverföringen. Hörlurar, skrivare, möss, mobiltelefoner, kameror och tangentbord förlitar sig i allt högre grad på tekniker som blåtand och trådlösa nätverk. Funktioner som vi tidigare fick köpa som kringutrustning och plugga in i usb-porten, exempelvis webbkameror och adaptrar för 3g-nätverk, byggs numera in direkt i datorn.

Externa hårddiskar och usb-minnen håller också på att tappa i betydelse eftersom vi allt mer börjar lagra vår data på nätet istället för på den lokala hårddisken. Tänk efter – hur många tjänster använder du idag där du lagrar viktig information istället för på din lokala hårddisk?

Bilder laddar vi upp på tjänster som Picasa och Flickr. Viktiga dokument säkerhetskopierar vi och sprider till våra enheter med hjälp av tjänster som Dropbox. Då vi delar dokument med andra händer det fortfarande att vi använder epost och vem är det då som står för lagringen? Eventuellt är det Microsoft, Yahoo eller Google som lagrar både dokument och epost.

Filmer och musik. Populära filer som fyller många externa usb-diskar där ute strömmas direkt över nätet med tjänster som Spotify och Voddler.

Säkerhetskopior av gamla program lagras ofta på hårddiskar, men idag laddar vi ned majoriteten från nätet och installerar vid behov. Både nyare och färskare. Trenden pekar även mot att programmen körs direkt från nätet vilket gör en installation onödig över huvud taget. Det ser tjänster som Microsofts Office i nätet och Google Docs till.

Utvecklare använder också usb-minnen i mindre grad. Idag förlitar de sig på tjänster som github, Landscape, Google Code och Codeplex.

Usb-minnen används ofta som installationsmedium istället för den ännu mer utrotningshotade cd eller dvd-skivan. Installationer går däremot att göra över nätverket via pxe. Öppna versionen gpxe klarar av att installera över olika protokoll som tftp, nfs, http och ftp.

Usb-porten som energikälla blir också mindre intressant i takt med att vi kräver mer strömsnåla datorer med längre batteritid. Det är helt enkelt inte aktuellt att plugga in den där kaffekoppsvärmaren då du dränerar batteriet på fem minuter istället för fem timmar.

kommentarVad använder du USB-porten till?

Hur ser det ut hos dig? Tänk efter. Vad använder du usb-porten till som inte gått att sköta på ett smidigare sätt antingen med hjälp av en tjänst på nätet, direkt integrerat i datorn eller trådlöst?