Majoriteten av Windowsbaserade nätverk med central administration av klienterna bygger på katalogtjänsten Active Directory.

Active Directory ingår i Windows Server där kunden förutom serverlicensen behöver köpa in cal-licenser (client access license) för varje nod i nätet.

Samba 4 är mjukvaran som ersätta Active Directory och som ska bryta Microsofts skrivbordsmonopol, det hävdar två av utvecklarna bakom projektet Andrew Tridgell och Andrew Bartlett i en intervju med itwire.

När Samba 4 är klart kan företag välja att installera den öppna katalogtjänsten på Linux istället för Windows Server och därmed kunna kringgå licenskostnaderna.

Det är sedan tidigare möjligt att integrera även Linux-klienter i en Windows-domän, även då tack vare Samba. Samba ersätter redan idag fil och skrivardelning.

Samba 4 har utvecklats sedan flera år tillbaka och befinner sig fortfarande på alfastadiet, men det är först nu som utvecklarna tror att en skarp version kan komma redan det här året.

Samba 4 har tagits i drift på över tjugo platser och inga problem har dykt upp enligt Tridgell.

"Vi har fått bra feedback från två dussin driftsplatser. Det sker mycket tester och varje driftsställe ger bra feedbak. Vi är hoppfulla om att släppa det här året" säger Tridgell till Itwire.

"Att veta att vi är så mycket närmare lyser verkligen upp humöret. Det har varit en lång tid och vi har jobbat med det under många år", säger Bartlett.