Mozillas projekt Prism var en satsning på att skapa en webbläsare där bara sidan visas utan allt lull-lull du vanligtvis har runtomkring. Sökfält, flikar, adressfält, bokmärken och så vidare.

Med projektet Chromeless går de steget längre.

Med Chromeless gör Mozilla det möjligt att bygga en skräddarsydd webbläsare, eller vilket annat program som helst, med vanlig html, css och javascript.

Mozillas målsättning är att Chromeless ska användas även för att bygga lokalt installerade applikationer. Med html5 och javascriptbibliotek som gör det möjligt att bättre interagera med hårdvaran är det fullt möjligt att bygga avancerade program. Att distribuera ut och köra ett program lokalt ska inte vara svårare än att skicka ut och dubbelklicka på en html-fil.

Att få tekniken förklarad för sig är inte samma sak som att se det på riktigt. Videon här nedan visar hur tekniken fungerar och hur du själv kan bygga upp en webbläsare med vanlig html.

Chromeless befinner sig för närvarande på utvecklingsstadiet och koden måste plockas hem och kompileras innan den är körbar. Mer information hittar du på Mozilla Labs Chromeless.