USB port
Går en osäker framtid till mötes.

Det var i förra veckan TechWorld publicerade "Därför går usb-porten en säker död till mötes" där vi hävdar att trenden pekar mot att trådlösa tekniker och användande av molntjänster sakta men säkert tar livet av usb-porten.

Läsarna håller inte med.
Läsaren DrIPRED som har problem med sitt trådlösa tangentbord tycker inte att vi ska räkna ut trådbunden teknik riktigt ännu.

"Det enda argumentet till USBs död som presenteras i artikeln är att det skall ersättas av trådlösa tillämpningar men tyvärr så är trådlöst känsligt för störningar och det blir inte precis bättre av att fler och fler apparater använder sig av det trådlösa. "

Andra spekulerar i om inte vi kan komma få se ett enhetligt trådbundet gränssnitt framöver, exempelvis Intels kommande Lightpeak. Överlappande tekniker som exempelvis usb, hdmi, displayport och esata borde borde alla kunna ersättas med Lightpeak, anser flera läsare.

Att lagra på nätet lockar många läsare som ser fördelarna med att snabbt lägga upp filer i molnet istället för att behöva hantera usb-minnen men alla är inte lika begeistrade.

"Enbart mina bilder tar för närvarande upp 153 GB och kräver två backuper för att jag skall känna mig någorlunda säker, lagra på nätet - glöm det" skriver Anton som inte känner sig helt okey att någon utomstående har kontroll över backupen.

Priset för att lagra på nätet är en annan faktor. Många av våra läsare har hundratals gigabyte av data som behöver lagras och är inte beredda att betala det pris som molnleverantörerna kräver.

För några är hastigheten mot nätet en begränsande faktor:

"Vi som bryr oss om att göra frekventa backuper lagrar inte dessa på nätet. I mitt fall skulle det med min 100/10 Mbit/s lina ta nästan 2 timmar att göra en totalbackup av min huvudpartition. Nu går det på ca. 5 minuter med en USB-disk" skriver Snutte som däremot får mothugg av Lazure:

"Ja? Initialbackupen kan ta flera dagar. Men sen ligger det där. Då behöver du bara backupa det som ändras eller läggs till, tar bara några minuter. Min onlinebackup är just nu ca 150GB, inga problem alls..."

Läsaren Henriko vill påstå att trenden för usb är mycket stark när det handlar om att använda porten för att ladda diverse apparater. Omaket med att byta eller ladda batterier är andra av läsarnas argument som talar mot att usb skulle försvinna.

Överlag tycker läsarna att det är alldeles för tidigt att döma ut usb och att de hellre vill se en annan trådbunden teknik som Intels Lightpeak.

På vilken sida står du? Glöm inte att rösta i webbfrågan!

Vilken sida står du på?
Just nu
50% 50%