Red Hat har precis släppt rhel 6.3 och den här gången är nyheterna riktigt många. Vi får också se en mängd funktioner som inte är tänkta att användas i drift men däremot som en titt på vad som komma skall.

Kärnfunktionen cgroups gör det möjligt att sätta tak på hur mycket resurser en given process får använda. I rhel 6.3 använder Red Hat cgroups bland annat för att sätta prioritet på hur mycket nätverkskapacitet en given applikation får förbruka.

En ny mjukvara "numad" är en demon för numa (Non Uniform Memory Architecture). Syftet är att sprida lasten mer effektivt i ett kluster. Numad är fortfarande på experimentstadiet och inkluderas som en Technology Preview.

En annan förhandstitt är stöd för central hantering av ssh-nycklar. Nycklarna sparas i en Identity Management Server där de hanteras. Säkerheten kan även skruvas upp ytterligare genom att tvinga en användare att autensiera med både nycklar och lösenord.

Säkerhetsprinciper i selinux kan ställas beroende på vilken användare som loggar in i en maskin.

Hypervisorn kvm klarar av att hantera hela 160 virtuella processorer, tidigare låg gränsen på 64 stycken. En gäst kan också tilldelas hela 2 terabyte minne, tidigare låg gränsen på 512 gigabyte.

Rhel 6.3 kommer även med stöd för Intel och Amds senaste processorer baserade på tekniken Sandy Bridge (Intel) och Bulldozer (AMD). Det är också möjligt att använda Intels funktioner för att mäta prestanda (performance monitoring unit) inuti virtuella gäster.

Red Hats protokoll för vdi-klienter, Spice, har uppgraderats med stöd för usb 2.0. Du kan alltså plugga in usb-enheter som sedan görs tillgängliga i de virtuella maskinerna.

Hela listan med nyheterna i rhel 6.3 hittar du hos Red Hat