Masken Stuxnet skapade ett globalt nyhetseko då den för några månader sedan rapporterades ha infekterat iranska kärnkraftsanläggningar. Vem eller vilka som ligger bakom är okänt, men en del har spekulerat att det rör sig om en främmande makt.

Nu rapporterar brittiska nyhetskanalen Sky News att koden till Stuxnet nu är till salu på svarta marknaden. Det innebär att vem som helst, som har pengar och vet var man kan finna en marknadsplats, kan köpa programkoden och använda för sina syften.

– Det var bara en tidsfråga innan programkoden för Stuxnet blev tillgänglig för en större krets. Nu kan en terrorist med enbart grundläggande kunskaper om programmering skapa allvarliga hot mot världens infrastruktur, som till exempel el- och vattenförsörjning eller järnvägarna, säger Audun Lødemel, marknads och affärsutvecklingschef på Norman, i en kommentar.

Vad som gör Stuxnet speciell är inte bara att den designats för att infektera industriella system, utan också att den är komplext skriven och använder sig av ett flertal olika sårbarheter för att spridas.