Har du börjat se varningsmeddelanden från Google när du gör sökningar? Det är Googles sätt att försöka uppmärksamma de omkring 500 000 datorer som fortfarande är infekterade av det malware som kallas Dnschanger.

Datorer smittade av Dnschanger styrs om till andra namnservrar än vanligt, vilket gör att datorerna blir mottagliga för så kallade nätfiskeattacker. Den 8 juli kommer FBI att släcka de drygt 100 namnservrar som trafiken passerar, vilket i praktiken innebär att infekterade datorer inte längre kommer att nå internet.

Att återställa dns-inställningarna och rensa bort viruset är inga större svårigheter. Det svåra i sammanhanget är att informera användarna om att de faktiskt är drabbade, något som Google nu försöker göra en sista gång.

Sökjätten har metoder för att identifiera när en sökning görs från en infekterad dator och försöker nu använda dessa för att meddela användaren om detta. Informationen visas högst upp på sidan för sökresultaten, inklusive en länk till hur problemet kan lösas.

Problemet är bara att sådana varningsmeddelanden inte är helt ovanligt i just nätfiskesammanhang, där angripare försöker locka användarna till osäkra sidor samt att hämta hem skadlig mjukvara.