Under förra veckan rapporterade ett flertal användare av Windows XP att en blue screen of death-skärm visar sig när man installerar februari månads uppdateringspaket för operativsystemet. I torsdags stoppade Microsoft uppdateringen MS10-015 som man antog ha ett samband med problemen.

Mjukvarujätten har nu undersökt ärendet lite närmare och menar att systemkrascherna inte beror på uppdateringen utan snarare på någon typ av skadligt program. Detta är dock bara en preliminär slutsats och man kommer att fortsätta undersöka saken vidare.

Windows XP-användaren Patrick Barnes misstänker att problemet beror på ett svårupptäckt rootkit med namnet TDSS som han har hittat i ett av sina system. Detta efter att ha identifierat en icke fungerande systemfil med namnet atapi.sys som visade sig vara just detta rootkit.

På sin blogg har Barnes också lagt ut instruktioner för hur man blir av med det skadliga programmet. Säkerhetsföretaget Kaspersky har även skapat ett fristående verktyg med uppgiften att eliminiera TDSS-infektionen.