Det har länge cirkulerat rykten om att Microsoft ska vara på gång med att lansera mobiltelefoner under eget märke, och dessa uppgifter har nu visar sig vara sanna. Sent under måndagen presenterade företaget två modeller särskilt anpassade för dem som diggar sociala nätverk.

Telefonernas hårdvara tillverkas av Sharp och modellerna heter Kin One och Kin Two där den sistnämnda är något mer kraftfull. Från och med nästa månad kommer Verizon att börja sälja dem i USA, och när de under oktober månad dyker upp i Europa är det Vodafone som håller i försäljningen.


Kin One

Både Kin One och Kin Two har ett utdragbart tangentbord men på Two-modellen är det något bredare. Telefonerna är också utrustade med var sin kamera på 5 respektive 8 megapixel.

Operativsystemet som gäller är en något modifierad version av Windows Phone som inkluderar ett nytt gränssnitt. Det innebär dessvärre att vanliga Windows Phone-applikationer inte kan köras på Kin-telefonerna såvida de inte specialanpassas för plattformen.

Mjukvaran innehåller flera verktyg som hjälper användaren att hålla koll på sociala nätverk så som Facebook, MySpace och Twitter. Kin-telefonernas hemsida kan också väva samman information från de olika nätverken.


Kin Two

Med hjälp av funktionen Kin Spot har användaren möjlighet att zooma in på specifika personer i sitt nätverk. Funktionen fungerar också som en slags klippbok dit man kan dra ikoner som representerar filmer, bilder och vänner, och med ett klick går det sedan att dela ut filerna till de vänner som man har valt.

Modellerna kommer också att integreras med Microsofts digitala marknadsplats Zune.