Windows 8, Windows 8 Pro och Windows 8 Enterprise – det är de tre versionerna av Windows 8 som Microsoft kommer att lansera för Intelplattformen. Grundversionen riktar sig mot konsumenter, Pro riktar sig mig entusiaster och företag medan Enterprise är till för kunder med Software Assurance-avtal.

I Kina och ett antal andra utvalda tillväxtländer kommer det dessutom att säljas någon typ av enklare version som påminner om den Starter-version som finns av Windows 7.

Microsoft har också bestämt att företagets nya operativsystem för surfplattor, som tidigare kallades för Windows on Arm, ska heta Windows RT. Inspirationen till namnet kommer från WinRT, det vill säga de api:er som tar hand om Metro-gränssnittet och dess appar.

Namnet har fått en del negativa reaktioner. I en kommentar på Microsofts blogg skriver användaren darrenwbaker:”Jag kan tänka mig hur det blir när man går in i en elektronikbutik. Här är Android-plattorna, här är Ipad och här är Windows 8- och Windows RT-enheterna…eh?”.

Det har ännu inte publicerats några prisuppgifter för de nya Windows versionerna. Det är heller inte klart med något släppdatum.