I första hand kommer HP att sikta in sig på företagsmarknaden med sina surfplattor. Därför har företaget beslutat att börja med att släppa en modell med Windows 8 baserad på x86-arkitekturen. Däremot utesluter man inte Arm och Windows RT.

– HP fortsätter att titta på möjligheterna att använda Arm-processorer i produkter för både företag och konsumenter. Vårt första mål är dock att släppa en Windows 8-platta baserad på x86-arkitekturen anpassad för företagsmarknaden. Våra kunder påverkade oss i beslutet att välja x86. Det robusta och etablerade ekosystemet med x86-applikationer erbjuder den bästa kundupplevelsen just nu och under den närmaste framtiden, säger en talesperson för företaget.

Flera nyhetssajter spekulerar kring att det även finns en del andra orsaker som ligger bakom HP:s vägval. Framför allt menar man att det blir billigare för HP att satsa på Windows 8 och företagsmarknaden. Uppgifter från VR-Zone säger att Microsoft tar 85 dollar, motsvarande 600 kronor, för varje kopia av Windows RT, något som gör det svårt att tjäna några större pengar på en konsumentplatta som kostar mindre än 3 500 kronor.

En annan fördel med Windows 8 är att det operativsystemet kan köra standardprogram såsom Microsoft Office och Photoshop, något som tilltalar företagsanvändare.

IDG News