Windows 8 släpps inte förrän den 26 oktober men det finns redan gott om kritik mot den kommande Windowsversionen. Vissa hävdar till och med att Windows 8 med sitt fokus på det pekskärmsinriktade Metro-gränssnittet kommer att försämra produktiviteten på kontoret.

Hur det hela kommer att sluta återstår att se, men det finns faktiskt en hel del nya och förbättrade funktioner som definitivt kan tilltala företagsanvändaren och administratören.

Säkrare med Uefi
För att en ny dator ska få bära Windows 8-loggan måste den ha stöd för Bios-efterträdaren Uefi, Unified Extensible Firmware Interface. Uefi ska göra att datorn startar betydligt snabbare än med Bios samtidigt som behovet av omstarter ska minska.

Andra fördelar med Uefi är en uppsättning inbyggda säkerhetsfunktioner som lovar minska risken för otillåtna operativsystem att laddas. Early Launch Anti-Malware ska på ett tidigt stadium kunna stoppa skadlig kod från att få fäste i systemet och Uefi tillåter dessutom fjärrdiagnostik via nätverket.

Windows-upplevelse på surfplattan
Det breda företagsstödet i Blackberry- och Ios-enheter har resulterat i att fler företag tagit till sig plattformarna. Det lär också hända med x86-baserade Windows 8 Pro-sufplattor och bärbara hybriddatorer, vilket innebär att användarna kan köra samma Windows-applikationer inklusive ett fullständigt Office 2013 på både stationära datorer och i surfplattan.

För It-administratören betyder det enklare hantering av enheter och nätverk med hjälp av en existerande Windowsbaserad infrastruktur – så länge man inte räknar in Arm-baserade surfplattor i ekvationen.

Arbetsstationen blir portabel
Windows To Go-funktionen i Windows 8 Enterprise låter dig placera en Windows 8-installation på ett usb-minne som kan köras på en annan dator. Även om funktionen bara fungerar på datorer med Windows 7 och senare kan den definitivt vara praktisk för pendlaren, konsulten eller projektarbetaren. Ett usb-minne är betydligt enklare att bära med sig än vilken dator som helst.

Systemet kan dessutom hanteras och säkras via systemhanteringsverktyg så som Sccm och fungera med Active Directory, samt krypteras med Bitlocker.

Förenklad nätverksanslutning
Microsoft har lagt till stöd för flera nya nätverksautentiseringstyper i Windows 8. Exempelvis tillåter Wispr roaming mellan flera wifi-hotspots oavsett leverantör.

Protokollen eap-sim, eap-aka och eap-aka prime kan ge direkt autentisering med mobila 3g och 4g-nät. Stödet för eap-ttls protokollet gör dessutom att företag slipper installera en tredjepartsklient på datorerna när de börjar använda denna 802.1x-autentiseringstyp på nätverken.