Reactos är ett öppet projekt som syftar till att skapa en helt öppen version av Microsoft Windows.

Reactos består av en öppen kärna, motsvarande ntoskrnl.exe och en komplett miljö där du kan installera både Windows-program och Windows-drivrutiner. Reactos har även hämtat en hel del kod från Wine-projektet - ett projekt som gör det möjligt att köra Windows-program under Linux.

Ett år har gått sedan förra släppet men nu visar Reactos livstecken och släpper version 0.3.14 med hundratals buggfixar och flera förbättringar.

En av nyheterna är att Reactos nu klarar av att hantera Windows-teman. Du kan alltså installera ett annat skrivbordstema istället för det trista, standardtemat.

Det ska nu vara möjligt att installera drivrutiner för trådlösa nätverk. Reactos kommer från start med visst stöd för styrkretsar för trådlösa nätverk och det ska vara möjligt att ansluta sig till WEP-krypterade nät.

Tcpip-stacken har bytts ut till Lwip som ska ge bättre prestanda, bättre stabilitet och bana väg för en senare uppgradering av protokollet till ipv6.

Användbarheten i Reactos-projektet kan däremot ifrågasättas. Projektet startade redan 1996 fast då under namnet FreeWin95, alltså för 16 år sedan. Reactos befinner sig fortfarande på alfa-stadiet.

Idag lämpar sig Reactos främst som operativsystem i virtuella miljöer där det kan användas för att köra Windows-program.

Reactos 0.3.14 kan du ladda hem via projektets hemsida. Länk får du här nedan.