Asiatiska städer har världens snabbaste bredband. Umeå är den enda staden i väst som är med och kämpar i toppen.

Nätverksföretaget Akamai presenterar regelbundet rapporter om läget på internet. Den senaste rapporten för fjärde kvartalet 2011 konstaterar att Umeå än en gång är snabbast i västvärlden.

Umeå hamnar nämligen på plats 15 i världsrankingen med sina 11,3 megabit per sekund i genomsnittshastighet, vilket innebär att staden klättrat något sedan 2010 års 18:e plats.

På samtliga platser ovanför återfinns städer i Japan och Sydkorea. På första plats ligger Taegu i Sydkorea med 21,8 megabit per sekund i medelhastighet.

Sedan är det asiatiska städer hela vägen ner till plats 50 där vi hittar Göteborg med 8,5 megabit per sekund i snitthastighet. Borås kniper plats 91 med sina 7,3 megabit per sekund.

Rapporten konstaterar i övrigt att Holland för andra året i rad är landet som har den högsta medelanslutningshastigheten med sina 8,2 megabit per sekund. Här ligger Sverige sämre till på 5,5 megabit per sekund i snitt vilket resulterar i en 18:e plats totalt.

En positiv trend är dock att så kallat smalband, hastigheter under 256 kilobit per sekund, minskar i landet med över 50 procent årligen.

Informationen bygger på data som hämtas från Akamai Intelligent Platform som sägs vara källan till 30 procent av all trafik på webben.