Nästa onsdag sker en historisk övergång som ger internet ett nästan outtömligt utbud av nätverksadresser. Idag är ipv4-adresserna nästan slut.

- Biverkningar från övergången till Internet protocol version 6, eller ipv6, kan ha en djupgående inverkan på brottsbekämpning, säger en talesman för FBI till CNET, och tillägger att "ytterligare verktyg" kan behöva utvecklas för att genomföra utredningar på internet i framtiden.

Även om onsdagens "World IPv6 Day" bara är ett steg i övergången till nästa generations system, förväntas den markera början på en gradvis minskning i popularitet för utgående IPv4-standarden. De deltagande Internetleverantörerna kommer att börja växla över en del av sina privata abonnenter på onsdag, och tillverkare av routrar och annan nätverksutrustning kommer att aktivera ipv6 som standard för sina produkter

FBI har nyligen bildat en ny enhet som kallas Communications assistance center i Quantico, Virginia, som ansvarar för att hålla jämna steg med "framväxande" teknik. Man har också fört samtal med internetleverantörer för att få till stånd ett samarbete som skulle underlätta spårning av användare.

En av de stora oroskällorna är att alla datorer med ipv6 har en inbyggd krypteringsteknik som kallas IPsec. New York Times rapporterade under 2010 att FBI lobbade för en lag som skulle kräva att telekomföretag som erbjuder kryptering måste bygga in bakdörrar för brottsbekämpning, ett krav som sannolikt skulle täcka IPsec, men presidiet tog avstånd från den idén några månader senare.

Bland företagen som står bakom World IPv6 Day finner vi AT&T, Comcast, Facebook, Google, Cisco och Microsoft.