.

» Scenario

Vi tror att många tvekar inför en uppgradering från XP till Windows 7, eftersom ryktet säger att datorn kommer att kännas långsammare. Likaså kan vi tänka oss dem som direkt tänker uppgradera från Vista eftersom Windows 7 är så otroligt mycket snabbare. Vilket stämmer, är Windows 7 snabbare eller inte?

Vi har tagit i rejält och testat prestanda hos Windows XP, Vista och 7 på tre olika hårdvaruplattformar. Vi har tagit resultaten från vårt tidigare test i TechWorld nummer 9/2009, utförda på en bärbar Fujitsu Siemens E8410, och kompletterat med tester på en ultrabärbar MSI U123 med Atomprocessor samt på en stationär arbetsstation med nya moderkort och grafikkort från Asus, en Phenom II-processor och åtta gigabyte ddr 3-minne.

Vi har gjort flera mätningar med tre mätprogram, vi har testat start och avstängning och vi har mätt prestanda för filöverföringar från en filserver.

 Till artikeln »

TechWorld nr 9 2009Eller köp hela tidningen

Artikeln hittar du även i TechWorld 2009-9. Du kan köpa hela tidningen som en pdf-fil i idg-shoppen. Pris 69 kronor.

» TechWorld 2009-9

Innehållsförteckning från testet


Innehåll - Stort prestandatest på Windows 7

1. Prestanda

1.1 Ultrabärbara datorer
 1.2 Bärbara datorer
 1.3 Stationära datorer

2. Grafik, starter och nätverk

2.1 Ultrabärbara datorer
 2.2 Bärbara datorer
 2.3 Stationära datorer

3. Subjektiva iakttagelser

4. TechWorlds slutsats

5. Fakta och betyg

Fakta

Vi installerade alla operativsystemen på de tre plattformarna med ett antal program på varje operativsystem. Systemen installerades på var sin hårddiskpartition. Programmen var bland annat MS Office, Adobe Reader, Java och antivirus från AVG.

Vi mäter nätverksprestanda genom att överföra dels en stor fil, dels en katalog med många små filer. Den stora filen är helt enkelt en zip-fil av katalogen. Här ser vi en del skillnader mellan systemen, men inte alltid dem man skulle kunna tro.

PC Mark 05 finns i en gratisversion för dem som bara vill göra enkla tester, men vi använder den mer avancerade versionen. PC Mark ger en bra generell bild av datorns prestanda.