Virtualisering är som multitasking på steroider. Multitasking innebär, som alla vet, att flera olika processer, eller applikationer, i en och samma dator körs som om de vore samtidiga. Du kan som exempel sköta fakturering och kolla på film samtidigt. Virtualisering gör samma sak med operativsystem. Du kan köra flera instanser av samma, eller olika, server- och klientoperativsystem samtidigt på en och samma fysiska dator. På en rejäl burk kan du samla till exempel domänkontrollant, filserver, skrivarserver, dns och dhcp.

Jaha, det där kan ju vilken server som helst göra, kanske du tänker nu. Okej, men släng dessutom in några extra Windows- och Linuxservrar, Ubuntu desktop, Windows XP, Windows 7 – på samma fysiska enhet – och kör allt det samtidigt. Du låter alla gästoperativ dela på systemresurser som cpu, ram och disk, samtidigt som du bestämmer hur mycket som vart och ett får utnyttja.

Nästan gratis
En av många bra saker med virtualisering är att det nästan inte kostar någonting. Det enda du behöver är en skapligt modern fysisk dator, en bärbar, kanske en switch och några patchkablar. För som vanligt bör du inte testa det här i skarp miljö. Låna en maskin från serverrummet nu, så drar vi igång!

Du får:
Virtualisering förhandsgranskning

  • En omfattande 7-stegs-guide till virtualisering för småföretagaren - så får du plats med alla os på samma burk. 
  • Ett avslutande case från ett företag som tagit hjälp av skrivbordsvirtualisering
  • Bonus - seriestrippen Rogert virtualiserar

 Till artikeln »  

  Pris: gratis

Eller köp hela tidningen
TechWorld nummer 11 Artikeln tillsammans med många andra hittar du även i TechWorld nummer 2010-11. Du kan köpa hela tidningen som en pdf i IDG-shoppen.
Köp tidningen här
  Pris: 69 kronor