Ett mindre företag behöver anordna videokonferenser mellan huvudkontoret, en filial på annan ort och en handfull resande konsulter.
Kontoren har hittills skött möten med varandra och konsulterna med telefonkonferens samt enstaka på plats-möten. Nu vill man höja kvaliteten på telefonmötena och samtidigt spara in kostnaden för resor. Man vill köra videomöten från projektledarnas pc-datorer på vardera kontor, samt konsulternas stationära eller bärbara datorer. De enheterna sköts av konsulterna utan it-support, så därför är det viktigt att installation inte är för komplicerad, och att standardhårdvara för en pc kan användas.
Även videokommunikation över digitala nätverk innebär för det mesta en omfattande investering i mötesrumsutrustning som kameror och skärmar. Inte minst behövs speciell server och gateway som måste administreras. Men det är funktioner som ofta med fördel kan förpassas utanför huset och köpas i molnet eller som dedikerad inhyst tjänst.
Vi har testat fyra intressanta lösningar från vitt skilda typer av leverantörer. Två av dem är svenska videokonferensexperter som båda säljer hårdvaran, en är en välbekant mjukvarujätte som har allt fler funktioner för information och kommunikation i molnet, och den fjärde är en uppstickare från privatanvändarsidan, som nu börjat lanserar tjänster även för företaget.
Många företag är nyfikna på videomöten, men vill inte ha kostnaden eller bökiga installationer för videorum, i alla fall inte innan de vet om verksamheten kan anpassas till virtuella möten. Därför har vi i detta test tittat på tjänster med en pc-klient, där man använder sin vanliga datorskärm och en webbkamera. I de flesta fall är det något som man sedan enkelt kan utöka till mer avancerade kameror och skärmar.
Du får:
- Ett jämförande test av videokonferenslösningar för mindre företag.
- Fyra testade produkter
- Faktaruta: Så mycket sparar du
- En tydlig vinnare och en rekommenderad produkt
- Fyra enkla tips för bättre ljud och bild
Pris: Gratis!
När jag senast försökte testa en videosamtalslösning var varken tekniken eller jag mogen för det. Krasslig webbkamera på en dålig uppkoppling och ingen att prata med gjorde att jag lade ner försöket illa kvickt.
I dag är allt annorlunda. Smarta, skalbara tjänster som de vi har testat levererar bildkvalitet som ger fin närvarokänsla, med få besvär. Det är nästan lockande att hänga upp en skärm på redaktionsväggen, installera en kamera på hemmakontoret och inte lämna lägenheten förrän vitsipporna blommar.
Klientprogrammen installerades ett och ett på en pc med Windows 7 Ultimate x64, Intel Core i5 650, 4 gigabyte ram och en Logitech Lifecam hd-webbkamera med 1280x720 bildpunkters upplösning och upp till 30 bildrutor per sekund. Vi testade samtal till vardera tjänst med en fast wan-uppkoppling på 10 megabit per sekund på ett subnät till ett normalt konfigurerat företagsnätverk, samt på en mobil 3g-uppkoppling från Telia med måttlig signal och en bandbredd uppmätt till cirka 300 kilobit per sekund. Funktioner, gränssnitt samt bild-och ljudkvalitet bedömdes manuellt.