Scenario
Det medelstora företaget planerar att implementera en mellanprogramvara skriven i Java EE och behöver en lämplig applikationsserver. Mjukvaran ska vara lätt att utvärdera, fri från leverantörsinlåsningar och använda öppna standarder. Applikationsservern ska också fungera tillsammans med den nuvarande databasstrukturen som bygger på Postgresql. Det måste också gå att köpa support. Eftersom it-miljön är blandad bör applikationsservern fungera både på Windows och Linux. Hög tillgänglighet, enkelhet och skalbarhet finns också på önskelistan.
Applikationsservern har gått från att vara en stor, stängd, proprietär tillämpning med rejäla skillnader i konfigurering till att bli en mer homogen, likformad och utbytbar komponent i it-miljön. Applikationsservern Jboss var först med att släppa en server lämpad för affärskritiska tillämpningar som öppen kod, och sedan dess har konkurrenterna sett sig tvingade att följa efter.

Standardiseringen har lett till att priserna sjunkit rejält, och det faktum att koden i många fall är öppen har gjort att tekniken fått stor spridning.

I vårt test tittar vi på fyra stycken öppna applikationsservrar som finns att ladda hem och använda helt gratis. Samtliga går att få med kommersiell support, utvecklas aktivt och är uppbackade av en stor aktör. Geronimo och Websphere Community Edition har IBM bakom sig. Glassfish utvecklas av Oracle. Jboss utvecklas av Red Hat.

Testade produkter:
  • Geronimo
  • Glassfish

  • Websphere Community Edition
  • Jboss

Du får:
Fjärrverktyg förhandsgranskning

  • Ett jämförande test av applikationsservrar för medelstora företag.
  • Fyra testade produkter
  • En vinnare och en rekommenderad produkt
  • Fyra enkla tips för bättre ljud och bild

 Till artikeln »   

  Pris: Gratis

Eller köp hela tidningen
TechWorld nummer 11 Artikeln tillsammans med många andra hittar du även i TechWorld nummer 2010-11. Du kan köpa hela tidningen som en pdf i IDG-shoppen.
Köp tidningen här

  Pris: 69 kronor

Fakta

Vi valde ut fyra stycken applikationsservrar baserade på öppen källkod som har uppbackning av kända leverantörer. Vi installerade och konfigurerade dem för något av de exempelprogram som följer med. Operativsystemet är Ubuntu 10.10 med Java 1.6.0_20. Vi följde installationshänvisningarna och gav oss in i gränssnittet för att se hur enkelt det är att lägga till program och konfigurera datakällor.