4g dongelVarje it-avdelning har användare som klagat på hur de suttit framför en kund och försökt ladda ner viktiga data från företagets server via en slö 3g-uppkoppling och blivit frustrerande över hur de fått vänta. Man kan inte kallprata hur länge som helst.

Sverige är ett föregångsland vad gäller mobil kommunikation. Lte – eller 4g som det kallas i marknadsföringssammanhang – såg dagens ljus senhösten 2009 då Telia drog igång pilotinstallationer i Stockholm och Oslo. Sedan dess har det gått fort, och utbyggnadstakten ökar för varje ny generation.

För att ta reda på hur väl 4g fungerar idag har vi gjort ett omfattande test med tre olika leverantörer. Håller operatörerna de utlovade hastigheterna? Och finns det andra saker du bör tänka på?

Läs testet för 0 kronor, det enda du behöver göra är att prenumerera på TechWorlds kostnadsfria nyhetsbrev!

Scenario
Företagets säljare är i dag ute och reser med den bärbara datorn som sitt främsta verktyg. Säljaren behöver ofta inför kunder komma åt data via nätet och det är därför viktigt med enkel, tillförlitlig och snabb kommunikation. Före och efter mötet sitter säljaren dessutom ofta på ett hotellrum eller café för att arbeta på datorn, och då ofta med batteridrift. Vad skulle ett byte från dagens 3g-modem till 4g innebära?

Tjuvtitt på 4g-artikeln
Du får

  • Enjämförelse med för- och nackdelar med 4g mot 3g
  • Mätdata med energiförbrukning - hur mycket ström drar modemen?
  • Hastighetsmätningar - hur snabbt går det egentligen?
  • Fördelar för företaget
  • Slutsats med reflektion och rekommendation

TILL ARTIKELN »

Fakta

Vi testade modemen ute på fältet på en bärbar dator (Macbook Pro 13”) med hjälp av verktyget Bredbandskollen.

Vi uppmätte prestandan för 3g på alla modem och för 4g på 4g-modemen. Varje mätning gjordes minst fem gånger varefter vi noterade medelvärdet. Respektive modem testades under loppet av en timme för respektive plats.

Effektförbrukningen mättes upp med multimetrar (Agilent U1253B och 34401A) under maximal belastning både för ned- och uppladdning, samt i viloläge.