Virtualisering i olika former kan vara vettigt för alla typer av företag, oavsett storlek. För de mindre kan dock licenskostnaderna bli orimliga och mängden funktioner onödigt stor i de mer avancerade verktygen på marknaden. Därför har de tre stora aktörerna på marknaden släppt enklare, grundläggande gratisversioner av sina virtualiseringspaket.

Frågan är hur enkla de är och hur långt de räcker. Vi har tittat på gratislösningarna från Citrix, Microsoft och VM Ware för att se vilka funktioner som ingår och om de räcker för enklare virtualiseringslösningar på mindre företag. Vårt fokus ligger i första hand på installation och administration av produkterna. Vi bedömer hur lätta de är att hantera, hur bra verktyg för övervakning och löpande administration de har, samt hur lätt det är att virtualisera in en fysisk server i den virtuella miljön.

Vi tittar också närmare på vilka funktioner som finns. Med tanke på att de är gratis har tillverkarna förstås tagit bort en del funktioner, men vad är det vi egentligen får och vad har tagits bort?

Läs testet för 0 kronor, det enda du behöver göra är att prenumerera på TechWorlds kostnadsfria nyhetsbrev!

Scenario

Som utgångspunkt för det här testet tänker vi oss ett företag med begränsad budget och en åldrande, fysisk serverpark som kostar för mycket att underhålla. Därför är steget in i en virtuell miljö en logisk lösning. Troligen börjar företaget med en eller ett fåtal nya fysiska servrar och den hypervisor som ger mest funktion utan kostnad. Det är av stor vikt att lösningen är lätt att införa och underhålla och att det går att växa till en mer komplett miljö efterhand.

Gratis virtualisering, förhandsgranskning

 TILL ARTIKELN » 

 PRIS: 0 kronor

Fakta

Vi använde en HP ML350 G6 som fysisk server. Varje produkt installerades från grunden och efter installationen skapade vi några virtuella servrar och testade att virtualisera in en befintlig fysisk Windows 2003 Server i den virtuella miljön.