Utvecklingen av nya typer av klienter som smarta mobiler och surfplattor gör det svårt för it-avdelningen att upprätthålla kontrollen av vad och vilka som rör sig inom företagets väggar. Ett bra klientadministrationssystem är absolut nödvändigt i de flesta organisationer. Låt oss ta en titt på de tre giganterna på marknaden: Symantec Altiris Client Management Suite 7.0 (ACM), Landesk Management Suite 9 (LMS) och Novell Zenworks 11 (NZ).

Läs testet för 0 kronor, det enda du behöver göra är att prenumerera på TechWorlds kostnadsfria nyhetsbrev!

Scenario
Ett större företag har kaos bland sina hundratals klienter. Maskiner kommer och går ut och in i huset, allt fler använder smarta telefoner och allt fler olika plattformar måste tas hänsyn till. It-avdelningen behöver ett kraftfullt verktyg för att kunna se exakt vilka klienter som finns, deras säkerhetsnivåer och deras uppdateringsnivåer. Man vill även kunna trycka ut nya operativ-system, uppdateringar och applikationer, samt kunna hjälpa användare som kört fast.

Du får

  • Ett jämförande test mellan de tre största systemen för klientadministration
  • Stor ruta med fakta och betyg för samtliga produkter
  • En utsedd vinnare
  • Slutsats med reflektion

TILL ARTIKELN »

Fakta

  • Symantec Altiris Client Management Suite 7.0
  • Landesk Management Suite 9
  • Novell Zenworks Configurations Management 11

Det finns speciellt två aspekter vi anser väger tyngst i det här testet – administration samt funktioner och finesser. Därför har vi tittat på just hur produkterna känns att komma igång med och hur det är att arbeta med dem, samt sett över funktionsutbudet. Vi har även tittat på vilken grad av konfigurationsmöjligheter det finns, användarvänlighet och plattformsstödet.

Vi har noterat hur svårt eller enkelt det är att genomsöka och inventera nätverket efter klienter, att rulla ut agenterna på klienterna och testat att hämta in information om klinternas status. Därefter har vi testat att rulla ut uppdateringar och applikationer.

I samtliga fall har vi valt att installera alla serverkomponenter på samma server, men givetvis har varje produkt fått var sin server tilldelad. Vi har följt de installationskrav som föreligger till punkt och pricka – av den anledningen kan det skilja mellan vilka operativsystem produkterna installerades på. I alla tre fallen är det dock fråga om Windows Server 2003 x86 eller 2008 x86.

Bortsett från ett par Windows 7-maskiner har vi använt oss av virtuella servar och klienter under Vmware ESX/ESXi 4.0 och 4.1. Alla maskiner har tilldelats den rekommenderade mängden cpu och minne. TechWorld använder hårdvara av senaste generation från de ledande leverantörerna – i detta fall Fujitsu RX300 S6 och Dell R610.