Microsoft i Storbritannien har nyligen presenterat en rapport som visar hur strömsparfunktionerna har ändrats i Vista jämfört med XP. Det visar sig att du kan spara en hel del ström och därmed pengar genom att använda Vista istället för XP. Upp till runt 600 kronor kan du spara per dator genom att använda Vista och dess strömsparfunktioner.

Studien är gjord på 800 datorer och är baserad på verklig användning. Kostnadsbesparingarna som kan göras är möjliga tack vare Vistas strömsparfunktion som kallas för "vila", dock icke att förväxla med viloläge.

Beräkningarna är gjorde på en XP-dator som står på 24 timmar om dygnet, även utanför den normala arbetstiden. Genom att använda "vila" i Vista så går datorn ner i läget vila då datorn inte används och du kan därmed spara 598 kilowattimmar på ett år enligt studien.

Alla Vista-datorer är förinställd för att spara energi. Din skärm kommer att gå ner i energisparläge efter 15 minuters inaktivitet och datorn går ner i vila efter en timmes inaktviitet. så till vida att du inte justerar inställningarna för dessa. För att väcka datorn räcker det med att röra musen eller trycka en tangent på skrivbordet. Det ska ta mindre än två sekunder att återgå från vila.

Källa: Why PCs Should Get More Sleep