De drivrutiner som följer med Vista är i vissa fall rent ut sagt värdelösa. Framför allt gäller detta grafikdrivrutinerna men även andra typer av hårdvara, exmepelvis trådlösa nätverkskort kan ha mindre bra drivrutiner med på Vista-skivan. Här följer en guide till allt du behöver veta om drivrutiner i Vista.

Varför uppdatera drivrutinerna?


Det finns ett talessätt som lyder "rör inte det som fungerar" men problemet med drivrutiner i Vista är att de alltför sällan fungerar till hundra procent och med den funktionalitet som användare kan förvänta. Därför är det viktigt att se till att få stabilitet, funktionalitet och prestanda genom att se till att drivrutinerna är uppdaterade.

Drivrutiner på Windows update


Till att börja med så finns det många drivrutiner på Windows update. I många fall är det uppdaterade drivrutiner som ersätter drivrutiner som finns på Vista-skivan men det kan också vara drivrutiner som aldrig kom med på Vista-skivan eller drivrutiner för ny hårdvara sedan Vista släpptes som som lagts ut på Windows update.

Efter att du installerat Vista finns det garanterat en eller flera drivrutiner att hämta hem på Windows update. På Windows update finns ungefär 15000 drivrutiner för Vista och dessa ökar till antalet med drygt 1000 drivrutiner per månad.

Snart ny version av Microsoft update catalog 


Inom en snar framtid kommer Microsoft update catalog, ersättaren till Windows update catalog, att släppas. Vi kan inte gå in på några detaljer men precis som med föregångaren Windows update catalog kan du söka efter alla drivrutiner som finns på Windows update för att ladda ner dessa, exempelvis så att du kan integrera dessa på en egenanpassad Vista-skiva eller i en Vista-avbildningsfil, eller wim-fil som det även kallas.

Datortillverkarna hopplöst efter 


För bärbara datorer så är det oftast så att hårdvarutillverkarna lägger över ansvaret att förse användarna med drivrutiner på datortillverkaren. Exempelvis kan du inte installera de senaste drivrutinerna från Nvidias webbplats på en bärbar dator med Nvidiagrafik utan måste hämta dessa drivrutiner från datortillverkaren. Problemet är att datortillverkarna långt ifrån alla gånger uppdaterar sina egna drivrutiner, trots att hårdvarutillverkarna släpper nyare drivrutiner.

Leta på hårdvarutillverkarnas webbplatser


Genom att söka efter drivrutiner på respektive hårdvarutillverkas webbplatser kan du hämta hem de senaste
drivrutinerna och installera dessa utan att behöva vänta på att datorleverantören kanske släpper en uppdaterad version av de drivrutiner som hårdvarutillverkarna erbjuder.

Exempel på hårdvara som kan hämtas direkt från hårdvarutillverkarnas webbplatser är bland annat:

Intel 945-grafik för bärbara datorer
Nätverkskort från Broadcom
Trådlösa nätverkskort från Intel

Listan kan göras hur lång som helst, men faktum är att datortillverkarna sällan uppdaterar sina egna drivrutiner. Starta enhetshanteraren från Vistas startmeny och kolla igenom hårdvarulistan och besök respektive hårdvarutillverkares webbplats för att se om det finns någon uppdaterad drivrutin.

Genom att använda en gratis webbtjänst så som Driveragent.com kan du snabbt få reda på vilka hårdvaruenheter det finns nya drivrutiner för, vilket underlättar letandet då du slipper gå in på alla hårdvarutillverkares webbplatser.

Installera XP-drivrutinen


I de allra flesta fallen kan du om en Vista-drivrutin saknas för en hårdvaruenhet istället installera Windows XP-drivrutinen för att få fart på enheten. Grafikkort som du installerar XP-drivrutinen för kommer dock aldrig att kunna få stöd för grafikläget Windows aero eftersom det kräver en speciellt anpassad wddm-drivrutin.

Gå runt installationsspärr 


Som vi nämnde tidigare så måste du ofta gå till datortillverkarens webbplats för att ta hem drivrutiner för grafik i bärbara datorer. Det finns dock sätt att komma runt spärren som gör att du inte kan installera de senaste officiella drivrutinerna från exempelvis Nvidia.

Det enda installationsprogrammet gör är att titta i sin inf-fil om det finns något hårdvaruid där som i sin tur matchar det hårdvaruid för grafikkortet som sitter i datorn. Matchas inte dessa avbryts installationen. Du kan då ta hem en modifierad inf-fil, eller manuellt lägga in ditt hårdvaruid i inf-filen dom gör att du då kan installera den senaste drivrutinen.

Våra tester visar att det fungerar utmärkt att göra på detta sätt och det kan vara värt att ta till metoden ovan, allra helst om du har en bärbar dator som sitter i en dockningstation, då det säkerligen är problem med att växla mellan upplösningar dockat och odockat för att bara nämna några problem som finns.

Förberedda modifierade inf-filer för Nvidia hittas i forumet på webbplatsen Laptopvideo2go.com.

Sammanfattning


Drivrutiner i Vista har en lång väg kvar innan de är lika bra som i XP men genom att se till att ha de senaste, och kanske även ta till osupportade medel för att få in de senaste drivrutinerna så blir upplevelsen med Vista betydligt trevligare.