"Han la till mig på MSN och började tjata om att jag skulle klä av mig framför webcammen. Så frågade han om jag var kåt…". Så kan en ung person beskriva en kontakt med en vuxen människa på nätet, skriver Brottsförebyggande Rådet i rapporten Vuxnas sexuella kontakter med barn via Internet, som presenterades på måndagen.

Företeelsen kallas för grooming, när vuxna, ofta över Internet, söker kontakt med barn för att inleda sexuella förbindelser. Det är i många länder olagligt, men inte i Sverige. I Storbritannien jobbar flera poliser heltid för att sätta fast groomare, och en första sexkontakt via nätet kan ge ett halvår fängelse.

I BRÅ:s rapport uppmanas regeringen att också i Sverige stifta liknande lagar. Den som tar kontakt med en person under 15 år med syftet att begå sexualbrott ska kunna dömas till böter, eller i allvarligare fall fängelse upp till ett år. Det gäller oavsett om kontakten skett över Internet eller på något annat sätt.

Hur många som utsätts för grooming är svårt att beräkna, men enligt en undersökning som BRÅ låtit göra har 40 procent av alla flickor i nionde klass över Internet fått sexuella förslag av för dem okända vuxna.

Läs mer i rapporten (i PDF-format)