Antivirusföretaget Sophos rapporterar om masken W32/SillyFD-AA. När man pluggar in ett flyttbart media, så som en diskett eller ett USB-minne, i en infekterad dator så smittas det. En dold fil vid namn autorun.inf läggs in på minnet och om man sätter in det i en Windows-dator så körs filen och infekteras också den.

Någon större skada verkar det inte som att masken gör, förutom att fältet i Internet Explorer ändras till “Hacked by 1BYTE”, men det kastar ändå ljus på hur ett preparerat USB-minne kan användas för att ta sig in i ett system.

- När USB-pinnar blivit så billiga så ges de bort gratis på mässor och i direktreklam. Marknadsmänniskor använder dem som “throwaways” med syftet att öka försäljningen, säger Sophos Graham Cluley.

Cluley råder även användare att vara försiktiga med att stoppa in okända medium i datorn.

Vid en tidigare undersökning delade säkerhetsforskare ut CD-romskivor på lunchtid utanför ett kontorskomplex. De berättade att det på skivan fanns ett litet spel och att man kunde vinna ett pris. Många satte i CD-skivan vilket enligt säkerhetsforskarna visade på en potentiell metod för intrång i ett nätverk.

Källa: Sophos.