Innan du byter ut Windows, börja med standardapplikationerna
Innan du ens funderar på att installera SUSE/Ubuntu/Debian/Mandrake eller vad det nu må vara ska du börja med att byta ut standardapplikationerna mot deras öppna motsvarigheter. Allt för att övergången ska vara så smidig som möjlig och låta användarna successivt anpassa sig. Du kan till exempel byta ut webbläsaren mot Firefox, e-postläsaren mot Thunderbird, Microsoft Office mot OpenOffice.org och så vidare.

Identifiera och involvera dina avancerade användare
De flesta företag har någon eller några IT-gurus som jobbar åt IT-avdelningen i det dolda. Det är de personerna som gärna gör sina egna Excel-hack, Word-makron och som gärna hjälper sina medarbetare med diverse datorproblem. Se till att identifiera de här personerna och involvera dom i processen. Det är viktigt för att projektet ska bli föränkrat i organisationen. Om du inte tar tillräckligt stor hänsyn til de här personerna finns risken att de kan välta hela projektet.

Gör en ordentlig mjukvaruinventering
Gå ut och fråga dina användare vad de har för program installerade. Kontrollera att det verkligen finns ekvivalenta öppna motsvarigheter. Om du efter inventeringen märker att du har tiotals program som är svåra att porta är det kanske inte ens värt att ta steget. Om det däremot är enstaka program som ställer till det kan du gå vidare och se om de går att köra under WINE.

Börja bakifrån
Om din servermiljö redan är byggd på öppen källkod blir flytten till Linux enklare. Om du däremot har ett nät som är helt byggt runt Active Directory och Microsoft Exchange blir förändringsarbetet mer omfattande. Börja med att hitta ett öppet alternativ till MS Exchange som du trivs med och som uppfyller de krav du ställer på samarbetsplattformen och låt det valet styra. Bynari Insight Server, SUSE OpenExchange, Kolab är alla exempel på Exchange-varianter.

Sträva efter en så Windowslik miljö som möjligt
Gör flytten så smärtfri som möjligt genom att använda Windows-teman på skrivbordet, enhetliga skrivbordsbakggrunder och de gamla fonterna. Linux kommer med acceptabla fonter men många känner sig mer bekväma med de vanliga Windows-fonterna som Arial, Times Roman med flera. Här kan du läsa om hur du får de att fungera under Linux.

Sätt inga deadlines
Att byta till öppen källkod är en process som du inte bör tvinga fram. Ta det stegvis och gör själv bedömningen när det är dags för nästa steg. Rapporter från Forrester har visat att de som väl börjat med att implementera öppen källkod i sina organisationer gärna fortsätter med det och är mer benägna att byta ut andra proprietära komponenter. Skynda långsamt alltså.

Fler tips eller fallgropar? Skriv en kommentar!