Säkerhetscentret skrev igår om hur SEB tvingas byta tusentals kort efter ett kontokortsbedrägeri som skett genom någon form av angrepp mot affärernas korterminaler. Enligt uppgifter till SVT:s Rapport är härvan betydligt större än så.

Övriga storbanker har nu tvärtemot tidigare uppgifter gått ut och sagt att flera av deras kunder av drabbats. Hos Nordea spärras 20 000 kort och hos SEB 10 000 kort. Handelsbanken anger den exakta siffran 5 268 kort. Swedbank vill inte uppge hur många kort det rör sig om. Totalt rör det sig alltså om mer än 35 000 kort, lägg där till korten hos Swedbank-kunder och troligen också hos de mindre bankerna.

Programvaran i de kortterminaler som använts i affärerna vars kunder måste byta ut sina kort uppges vara tillverkade av ett mindre företag i Norrköping. Huvudmannen ska enligt Rapport försvunnit till Brasilien efter att ha tömt firman på pengar. Vad företaget som tillverkat programvaran heter uppges inte.

Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund är kritisk till hur bankerna agerar, och menar att de borde vara mer öppna.

- Det har ju varit under många år bankernas sätt att agera. Att försöka lägga locket på för att inte skapa oro. Jag är rädd att den där grytan bubblar över och av sig själv blir det något ännu större än vad det verkligen är. Men det är deras sätt att angripa det. Jag tycker det är fel, säger Dick Malmlund till Rapport.

I förlängningen menar Dick Malmlund att risken är att förtroendet för att att handla med kort minskar.

- Jag tror det är bråttom att åtgärda de här svagheterna som finns på de här uppsamlingsenheterna för där är det otroligt mycket kortnummer som passerar.

Nordeas Boo Ehlin menar att Nordea tagit sitt ansvar och att det är upp till leverantören av det angripna systemet att gå ut och berätta mer i detalj vad som har hänt.

Om några kortkunder blivit av med några pengar är oklart. I fall så sker kan de dock förmodligen räkna med att banken står för de utgifterna.